Gültak, Adanalıoğlu’nda vatandaşların sorunlarını dinledi

Gültak, Adanalıoğlu’nda vatandaşların sorunlarını dinledi cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Adanalıoğlu Mahallesi’nde, mahalle muhtarlarıyla ve mahalle sakinleriyle bir araya gelerek sorunları yerinde dinledi. Gültak, hem altyapı hem de su sorunları olan Toroslar, Kazanlı, Homurlu mahallelerinin kanalizasyon şebeke işinin onaylandığını söylerek, “Akdeniz Belediye başkanıyım ve bu şebeke sorunları, altyapı sorunları benim sorunum da değil. Benim sorumluluğumda olan bir iş değil. Ama sizlerin sorunları olan şeyler benim sorunum demek” dedi.


Haber – Vedi Yenigül

Her hafta salı ve cuma günleri mahalle ziyaretleri gerçekleştiren Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Adanalıoğlu Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya geldi. AK Parti İlçe Başkanı Emin Genç, başkan yardımcısının da katıldığı mahalle ziyaretinde, mahalle muhtarlarıyla buluşularak sorunlar dinlenildi. Pandemi yüzünden mahalle ziyaretlerini kısıtladığını belirten Gültak, “Hastalarımız en iyi şekilde bakıldı, iyi şekilde tedavi edildi. Avrupa’da ve Amerika’da yaşlıları ölüme terk etti. Türkiye’de ise yaşlı hastalarımıza sahip çıktık. Hükümetimiz, sağlık bakanlığımız, cumhurbaşkanımız yaşlılarımıza sahip çıktı. Elimizden gelen en iyi şekilde koronavirüsle mücadele ettik. Ve şu an en iyi mücadele eden ülkelerin başında geliyoruz. Şu an aşılama yaşı 18 yaşına kadar indi. Ve Türkiye şu an dünyada aşılama sıralamasına bakarsak 9. sırada yer alıyor. İlk 9’un içindeyiz. Yavaş yavaş normalleşeceğiz. 1 Temmuz’dan itibaren biraz daha sınırlar genişleyeceğiz. Yazı güzel atlatacağız, sonbaharı da aşılamanın çoğu hallolduğu için bu hastalıktan inşallah uzaklaşacağız. Bu da hem ekonomimize hem de size faydalı olacak. Tarihini net olarak söylemeyeceğim ama Cumhurbaşkanımızın adını da koyduğu aşımız da var biliyorsunuz. 3’ncü fazına geçtik. Onun da 3. Faz çalışmaları bittikten sonra hızlı bir şekilde Türkiye’nin kendi aşısı da olacak. Şu an dünyada bu aşıyı üreten 3, 5 ülke var. Bunlardan bir tanesi de Türkiye olacak. Bu aşıyla hem kendimizin hem de diğer ülkelere de destek olmuş olacağız. Bundan dolayı pandemi şartlarından dolayı, çok kalabalık toplantılar yapmadık. Hem sağlık açısından doğru değildi” ifadelerini kullandı.

“TOROSLAR, KAZANLI, HOMURLU MAHALLELERİNİN KANALİZASYON ŞEBEKE İŞİ ONAYLANDI”

Vatandaşlarla sık sık bir araya gelen Gültak, aktif bir belediye başkanı olduğunu ifadelerine ekleyerek, “Özellikle muhtarlar bana soruyordu, ne zaman geleceksiniz diye. Sonunda gelebildim hem rahat rahat gezeriz esnafımızla birlikte oluruz hem de konuşuruz. Bu bölgeyi önemsiyoruz. Yaptığımız ve yapacağımız işler var. Ama hatırlarsanız bundan bir sene önce size bir şey söylemiştim. Hem altyapı hem su sorunları vardı. Toroslar, Kazanlı, Homurlu mahallelerinin kanalizasyon şebeke işi. Tabii bunu MESKİ yapıyor ama şuraya bakarsanız burada İl Bank yazıyor. İl Bank ise devletin bankası. Yan kuruluşlar yazıyor, burada da Avrupa Birliği’nin amblemleri var. Bundan yaklaşık 1,5 yıl önce şimdi ki MESKİ Müdürümüz İrfan Bey, o zaman MESKİ müdür yardımcısıydı. Biz Ankara’daydık, MESKİ müdürü, MESKİ müdür yardımcıları ve birkaç tane Büyükşehir’in bürokratlarıyla birlikte İller Bankası’ndaydık. Kredinin hepsi yurtdışından geliyor. Bunun için de proje hazırlayıp İller Bankası’na başvurmamız gerekiyor. İller Bankası ise önem sırasına göre bu projeleri sıralıyor. Sonra Avrupa’dan bu bütçeyi istiyor. Biz o bürokratlarla İller Bankası’nda genel müdür yardımcısıyla görüştüm. Baya büyük bir maliyet olduğun söylediler, bunun için beni İller Bankası genel müdürüyle görüştürdüler. MESKİ’nin, büyükşehir bürokratlarıyla yanına gittik, hepsini tek inceleyerek kontrol etti. Bu olay, o günün olayı. Ben bunu muhtarlara anlatmıştım, böyle bir görüşme yaptık inşallah bu para gelecek ve bu kanalizasyon, altyapı sıkıntınız kalkacak diye.  Ve projemiz 1.5 senenin ardından onaylandı. Neden 1,5 sene bekledi? Koronavirüs nedeniyle. Çünkü dünya bankası, Avrupa Birliği Bankaları, her yer kapalıydı. Hiç açılmadı. Yoksa aslında bu o zaman geçmişti” şeklinde konuştu.

“AKDENİZ BELEDİYESİ OLARAK KENDİ GÖREVİMİZ DIŞINDA GÖREVLERİ DE YAPIYORUZ”

Yıllardır Kazanlı’nın, Homurlu’nun, Adanalıoğlu’nun altyapısı olmadığına vurgu yapan Gültak, “Aslında bunlar bu devirde konuşulacak şeyler değil. Komik şeyler. Bu yüzyılda, bu konuyu konuşuyoruz, ‘fosseptik mi değil mi, altyapısı var mı yoksa yokmu’ diye. MESKİ’nin patronu değilim, Büyükşehir Belediye Başkanı da değilim. Akdeniz Belediye Başkanıyım ve bu şebeke sorunları, altyapı sorunları benim sorunum da değil. Benim sorumluluğumda olan bir iş değil. Ama sizlerin sorunları olan şeyler benim sorunum demek. O yüzden gittim kovaladım, ilgilendim ve bu parayı aldım. Sadece bu değil, Mezitli ve Erdemli’ye de geldi böyle projeler geldi onları da soktum ben. Mezitli ve Erdemli’ye de hayırlı olsun. Akdeniz Belediyesi olarak kendi görevimiz dışında görevleri de yapıyoruz ve Ankara’dan getirttiriyoruz. Akdeniz değiştirmeyi kafaya koyduk ve değiştiriyoruz” diye konuştu.

“SİZLERİN YANINDAN AYRILMAYA NİYETİMİZ YOK”

Çay Mahallesi’nde yapılan 500 konut bittiğini, Barış Mahallesi ve Bahçe Mahallesi’nde de 31 Temmuz’da ihaleye çıkılarak orada da 500 konut yapılacağını sözlerine ekleyen Gültak, “Turgutreis Mahallesi’nde de aynı şekilde 500 konut daha yapıyoruz. Yani bu son seçildikten sonra ki 4 yıl içinde 2 bine yakın konutu bitirmiş olacağız. Sizlerin yanından ayrılmaya niyetimiz yok. Makamlarda oturup çay kahve içmek kolay iş. Halkın içine gireceksin dinleyeceksin, ne istiyorlar ne yapıyorlar diye. Yaptığımız işler var. Özellikle Adanalıoğlu’ndaki sizlerin sürekli ibadet ettiğiniz, hayvanlarınızı kestiğiniz bölgede çok ciddi işler yaptık ve hizmetler devam ediyor. Adanalıoğlu’nun 25 yıllık çöpü vardı. Sahildeydi. Plastik, pislik her şey doluydu. Sizin doğanızı, denizinizi, kumunuzu bitiriyordu bunu da kaldırdık tertemiz oldu oralar. Bu bölgenin muhtarları, Kazanlı’nın muhtarları özellikle DSİ kanallarında çok şikayetçiydiler. Yıllardır temizlik yapılmıyordu. Bir kısım kanalları muhtarlarımızla, valimizle birlikte gezdik DSİ bölge müdürünü de getirdi. Baya bir temizlik yapıldı. Yetti mi yetmedi, devam edeceğiz o temizliklere. Bir yandan kanalların temizliği bir yandan ibadethanelerin yeniden revize edilmesi gibi elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

“20 MİLYON LİRALIK TESİSİ AKDENİZ BELEDİYESİ’NDEN HİÇ ÖDEME YAPMADAN KAZANDIRDIK”

Akdeniz Belediyesi olarak ilk plent tesisini kurulacağını belirten Gültak,“2 ay içinde plentimiz kuruyoruz. Nedir plent? Asfalt üretim tesisi. Akdeniz’in hiç böyle bir tesisi olmamış. Arazimiz hazır, betonlar dökülüyor etrafını çevreliyoruz. Gaziantep’ten Şahinbey Belediyesi bize plentini hediye etti. 15 milyon TL’lik plenti Akdeniz Belediyesi’ne kazandırdık. Bu hibedir, sıfır ödeme yaptık. Düzenli sıcak asfaltımız olacak. Yıllardır Akdeniz’in en büyük sorun asfalt olmuş. Paraya alsak çok pahalı oluyor. Ama artık biz kendi kendimize asfaltımızı üreteceğiz. Diğer bir konu ise bahçe yolları. Soğuk asfalt üreten tesisimizi de kurduk. Onun da birkaç tane kombisi eksik. Tahmin ediyorum ağustos içinde bahçe yollarımızı da artık yavaş yavaş soğuk asfalt dökeceğiz. Mucurla uğraşmayacağız. O tesiste 7 milyonluk tesistir. Yani yaklaşık 20 milyon liralık tesise Akdeniz Belediyesi’nden bir kuruş çıkmadan hibe yoluyla kazandırdık. Bugün varım yarın belki yokum diye bunları anlatıyorum ki, benden sonra gelecek olan başkan bu tesislere sahip olacak. Biz burada olursak devam edeceğiz. Akdeniz Belediyesi’ne hem soğuk hem sıcak asfalt tesisini kazandırmış olduk. Bunlar önemli hizmetler, sonuç olarak altyapı olmadan üstyapı olmaz. Yıllarca bu Akdeniz Belediyesi üvey evlat muamelesi görmüş.  

MAHALLE MUHTARLARI SORUNLARINI DİLE GETİRDİ

Adanalıoğlu Mahalle Muhtarı, Adanalıoğlunun en fazla mülteciyi barındıran ve yardım eden bölge olduğunu belirterek, “MESKİ genel müdürü konuşma yaptıktan sonra şunu dile getirdim, bizim kanalizasyonumuz 1987 yılından itibaren hiçbir işlem görmedi. Eski sistemle yapıldı. Ama şimdi ki şartlarda bizim kanalizasyonumuz çok kötü durumda. Sular kesildiği zaman çamur çıkıyor sulardan. Bunu dile getirdiğimde MESKİ Genel Müdürü bana şunu söyledi, ‘Buranın altyapısı var’. Evet var ama buranın altyapısı eski. Eğer ki mülteciler içinse mülteciler burada. Biz bu altyapıdan yararlanmak istiyoruz. Biz size güveniyoruz bizim altyapımız gerçekten çok kötü. Milyon Eurolardan bahsediyoruz oralarda. Bugün eğer yapılmazsa yarın da yapılmaz. Tabii Kazanlı’ya da olsun Toroslar Mahallesi’nde de olsun ama Adanalıoğlu’nda olması gerekiyor. Bu konuda sizlerden destek istiyoruz. Altyapıdan Adanalıoğlu için de destek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Bankamatik ihtiyacıyla ilgili konuşan bir diğer vatandaş, “ATM için Adana Bölge Müdürlüğü’nden 1,5 yıl önce gelmişlerdi. Bana yer gösterin ben kurayım dedi. Ama kimse yerini vermedi. Kahveciye söyledim ben veremem diyor, postaneye söyledim ben veremem diyor. Bankamatik ihtiyacımız var hem PTT hem Ziraat Bankası ATM’leri gerekiyor” dedi. Başka bir vatandaş ise, “İlla ki belediyenin yerleri vardır. İlla ki merkezde olacak diye bir kaide yok. Merkez’de adım attığımız her yerde ATM var. Çok acil işlerden birisi de bu. Yaşlı insanlar var bankalardan kredi çekmiş, ödemesi var bankaya gitmezse olmuyor. Bir de 65 yaş sınırı gelmiş. İnsanlar maaşlarını almaya gidemiyor” ifadelerini kullandı.