Nazlıaka: “Emeğimiz var, gücümüz var, sözümüz de olacak”

Nazlıaka: “Emeğimiz var, gücümüz var, sözümüz de olacak” cukurovagazetesi.com

CHP Parti Meclisi Üyesi, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Yaşam Hak Projesi tanıtımı kapsamında Mersin’e geldi. CHP Mersin İl Başkanlığını ziyaret eden Nazlıaka, “Umuyoruz ki önümüzdeki seçimlerde Mersin’de daha fazla milletvekili çıkaracağız. Kadın milletvekili de çıkaracağız. Emeğimiz var, gücümüz var, yüreğimiz var ve sözümüz de olacak. Hakkımızı almak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.


Haber- Barış Köksal

CHP Parti Meclisi Üyesi, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Yaşam Hak Projesi tanıtımı kapsamında gerçekleştirilen program nedeniyle Mersin’e geldi. Mersin’de ilk durağı Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı olan Nazlıaka, burada partililerle bir araya geldi. Programa CHP İl Başkanı Adil Aktay, Kadın Kolları Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Mersin Kadın Kolları İl Başkanı ve İlçe Başkanları katıldı. CHP Parti Meclisi Üyesi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve CHP İl Başkanı Adil Aktay, burada bir konuşma gerçekleştirdi.

 

NAZLIAKA: “1935’TEN 2018 SEÇİMLERİNE KADAR, KADINLARIN TEMSİL ORANI YÜZDE 5”

CHP Parti Meclisi Üyesi, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, yaptığı konuşmada, kadınların temsiliyet oranlarının düşük olduğunu ve karar mekanizmalarında kadınların az temsile sahip olduğunu ifade ederek, “Kadın haklarını konuşmak tamamen mevcut iktidarın yarattığı ortamla ilgili. Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlar birçok gelişmiş ülkeden erken yıllarda birtakım haklara sahip oldular. Örneğin medeni kanunu aldığımız İsviçre’de kadınlar seçme seçilme hakkına 1971 yılında sahip olurken, bizler 1930 yılında yerelde 1933 yılında köy ihtiyar heyeti ve muhtarlıklarda ve 5 Aralık 1934’te ise genel seçimlerde milletvekili seçme seçilme hakkına sahip olduk. Fakat o günden bugüne baktığımızda ne kadar yol kat ettiğimizi sorgulamak zorundayız. Çünkü ilk mecliste o dönemdeki parlamenter sayısı toplam 18 kadın vekilde mecliste temsil oranımız yüzde 5’idi. Hakkı 1934 yılında kazandık, ilk seçim 1935 yılında yapıldı. O seçimde kadınların temsil oranı yüzde 5 olmuştu. O günden bugüne 1935’ten 2018 seçimlerine kadar mecliste 10 bin üzerinde milletvekili girdi, yine kadın vekil oranı mecliste temsil oranı yüzde 5’te. Bir adım bile yol kat edememişiz. Kadın muhtar oranı yüzde 72 artış yaşadı ama bu artışa rağmen kadın muhtar oranımız yüzde 2,4. Kadınların temsiliyetinin düşük olduğu karar mekanizmalarında daha az temsil edildiği ve giderek hakların aşındırıldığı bir süreçten geçiyoruz” dedi.

 

“ÖRGÜTLÜ GÜCÜMÜZLE TÜRKİYE’NİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Yaşam Hak projesi ile Türkiye’nin her noktasında yaşayan şiddet mağduru kadınların yanında olmayı amaçladıklarını belirten Nazlıaka, Mersin’de de kadınların seçimlerde daha fazla temsil edilmesi gerektiğini savunarak, “Son olarak bir gece yarısı operasyonu ile tek adamın vermiş olduğu kararla kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi fesih kararı açıklandı. Biz bu kararı tanımıyoruz. 1 Temmuz’a kadar yasal bir süreç var ve mücadelemiz sürecek. Geri adım atılmadığında ilk seçimlerde CHP dostlarıyla birlikte kuracağı iktidarla İstanbul Sözleşmesini derhal yürürlüğü koyacağız. Her gün şiddete uğrayan kız kardeşlerimiz var onlara sahip çıkmak ve sesine ses katmak ve aileleriyle dayanışma için her gün yollardayız. Projemizin adını taşıyan ‘Yaşam hak’ otobüsümüzle il il, sokak sokak geziyoruz. Şiddet mağduru kadınların yanında oluyoruz. Onlara destek hizmeti sunuyoruz. Partimizin vereceği kanun teklifi ile kadınların karar mekanizmalarındaki temsili artırmak için yüzde 50-50 temsiliyetin ön koşulu olduğu bir aday listesi belirleme iradesi ortaya koydu ve bunu ilk imzalayan CHP oldu. Umuyoruz ki önümüzdeki seçimlerde Mersin’de daha fazla milletvekili çıkaracağız. Hem de kadın milletvekili çıkaracağız. Emeğimiz var, gücümüz var, yüreğimiz var ve sözümüz de olacak. Hakkımızı almak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.  Örgütlü gücümüzle birlikte Türkiye’nin kaderini değiştirenler bizler olacağız. Kadın erkek bir arada çalışarak demokratik ve laik bir Türkiye inşa edeceğiz. Dayanışmamızı her gün artırarak ve başaracağız” diye konuştu.

 

AKTAY: “KADINLARIN YAŞAM HAKKI BÜYÜK TEHDİT ALTINDA”

 

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay ise kadınların şiddete maruz kalmaya devam ettiklerini ve bunun meşrulaştırıldığını iddia ederek, “Türkiye’de kadın erkek eşitliğinin öncülüğünü, kurucu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet Halk Partisi üstlenmiştir. Cumhuriyet Halk Partili olmak demek, kadını erkeğiyle, her alanda eşit bir Türkiye için mücadele etmeyi onurlu bir görev kabul etmek demektir. Bu görev, bugün bize her şeyden önce, kadınların yaşam hakkına sahip çıkma sorumluluğu yüklüyor. Maalesef, kadınların en temel hakkı olan yaşam hakkı büyük bir tehdit altında. Kadınlar, kadın oldukları için katlediliyor, şiddete maruz kalıyor. Ve ülkenin yöneticileri bu yaşananları sadece seyretmekle kalmıyor, kadına karşı şiddeti normalleştirmeye, meşrulaştırmaya çalışıyor. Kadın katilleri, kadına yönelik şiddet uygulayanlar bir yana bırakılıyor, bütün bunlara itiraz edenler, tepki gösterenler cezalandırılmak isteniyor” diye konuştu.

 

“BU ÜLKENİN KADINLARI, GÜVENLİ GELECEK KURMAK İÇİN ADIMLAR ATIYORLAR”

 Yaşam Hak projesi için Mersin’e gelen CHP Parti Meclisi Üyesi, Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti paylaşan Aktay, Yaşam Hak projesinin zor zamanlar yaşayan kadınlara destek olacağını belirterek, “Bütün bunlara rağmen, bu ülkenin kadınları, dayanışma ve mücadeleleriyle, özgür ve güvenli bir geleceği kurmak yolunda çok değerli adımlar atıyorlar. Hiç kuşkusuz, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları bu dayanışma ve mücadelenin en önemli platformlarından, en değerli güç kaynaklarının başında geliyor. Bugün Mersin’de ağırlamaktan onur ve mutluluk duyduğumuz Sayın Aylin Nazlıaka da öncülük ettiği “Yaşam Hak” projesiyle bu mücadeleye yeni bir boyut ve ivme kazandırmıştır. “Yaşam Hak” projesiyle birlikte, Cumhuriyet Halk Partisi, zor durumdaki kadınlara bir çare, bir yuva olmakta daha da ileri bir seviyeye taşınmıştır. Kadın Kolları Genel Başkanımız Sayın Aylin Nazlıaka’ya hoş geldiniz diyor, onun şahsında, Kadın Kollarımızın bütün mensuplarını saygıyla selamlıyorum. Mersin, il kadın kolları örgütümüzün ve Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimizin çabalarıyla, kadınlar adına önemli kazanımların hayata geçtiği bir şehirdir. Elbette daha yapılacak çok şey var. Sayın Nazlıaka’nın Mersin’deki toplantı ve ziyaretlerinin kadınların hak ve eşitlik mücadelesine güç katacağına, yeni atılımların önünü açacağına yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu. Nazlıaka’ya konuşmasının sonunda CHP’li kadınlar tablo, yazma ve limon hediye etti.