Tuz: “Halı sahalarda süre 24.00’e kadar uzatılsın”

Tuz: “Halı sahalarda süre 24.00’e kadar uzatılsın” cukurovagazetesi.com

Pandemide kademeli normalleşme ile beraber 1 Haziran’da kapılarını açan halı sahalarda futbol oynamak için gelenler, halı sahaların saat 21.00’de kapanmasından şikayetçi. Yenişehir’de halı saha işleten Cihan Tuz, “Ekonomik yönden halı sahalar ölmüş durumda. Cumartesi günleri açığız ama pazar kapalıyız.En azından gece 24.00’e kadar süre uzatılsın” dedi. Futbol oynamak için halı sahaya gelen Yaman Doğan, “14 kişi maç yapacağız ama 250 TL bunun için çok. Halı sahalara gelmek bizi mutlu ediyor. Ama indirim yapılmalı, gençler spora yönlendirilmeli” ifadelerini kullandı.


Haber – Uğur Özgür

Halı sahalar amatör olarak futbol oynanan alanlardan biridir. Profesyonel olarak yeşil sahalarda futbol oynamayanların bu ihtiyacını ve hobisini giderdiği halı sahalar, genellikle yedi kişiden oluşan iki futbol takımının karşı karşıya geldiği mekanlardan olmaktadır. İki takımın karşı karşıya geldiği maç sisteminde bir saat içinde takımlar kozlarını sahada paylaşır ve genellikle dostluk kazanır. Ülkemizde de büyük bir halı saha tutkusu olduğu bir gerçektir. Ancak pandemiden dolayı kapılarını uzun süre kapalı tutmak zorunda kalan halı saha işletmeleri, 1 Haziran itibariyle uygulanmaya konulan kademeli normalleşme ile beraber yaklaşık iki ayın ardından futbol tutkunlarına kapılarını açtı. Pazar günleri hariç saat 07.00-21.00 arasında hizmet verecek olan halı sahalarda uzun bir süredir futbol oynamayanlar büyük bir heyecan ve mutluluk yaşadı. Bu adreslerden biri de Yenişehir Üniversitesi Caddesi’nde 26 yılı aşkın bir süredir halı saha olarak faaliyet gösteren Karaca halı saha oldu. Halı saha işletmecisi Cihan Buz ve halı saha oyuncuları 1 Haziran itibariyle halı sahaların açılmasını ve pandemi sürecini gazetemize anlattı.

TUZ: “HALI SAHA SEKTÖRÜ ÖLMÜŞ DURUMDA”

Yenişehir’de Üniversite Caddesi üzerinde faaliyet gösteren Karaca Halı Saha işletmecisi Cihan Tuz, pandemi kısıtlamaları nedeniyle kapalı kalan halı sahaların kendilerini olumsuz etkilediğini, alınan kararlarda saatlerin halı saha işletmesi için yetersiz olduğunu savunarak, “Halı saha işletmecisi olarak, halı saha haricinde bahçesi de olduğu için onunla ilgilendik. Sabah 10’da gelip akşam 7’ye kadar mesaimizi yaptık. Ama maç olursa maaş alabildik, maç yoksa maaş alamadık. Açıkken de çalıştığımız kadar maaş aldık. Buranın bağı, bahçesi ile ilgilendik. Buraya sahip çıkmamız lazım. Budaması, ot biçmesi yapıldı. Öğrenci zaten fazla yok, çalışan kesim de akşam gelebiliyor. Üniversite öğrencisi olunca erken saatlerde gelebiliyordu. Çalışan kesim işten çıktı, eve gitti buraya geldi zaten en erken 7 oluyor. Şu anda 7-8, 8-9 şeklinde oynatabiliyoruz akşamları. İki saat. Akşam 9’a kadar açığız. Bizi idare edenlerin halı saha ile bir sıkıntısı var sanırım. Biz hiç açılmadık. Kapatıyorlar sürekli. Buranın da çalışanı var, onlar ne yapacak? Gündüz oynatma şansımız zaten yok. En fazla 3-4 maç alabiliyoruz. Bu bizim için yetersiz bir süreç. Halı saha sektörü şu anda ölmüş durumda. Eskiden gece 2’ye, 3’e kadar oynayanlar vardı. 16 aydır sıkıntı içerisindeyiz. Almamız gereken paraların bile onda birini alabildik” dedi.

“GENÇLER ÇOK HEYECANLI, ACIKMIŞ GİBİLER”

Uzun bir aradan sonra futbol oynamaya gelen gençlerin heyecanlı olduğunu da ifade eden Tuz, üniversitelerin pandemi nedeniyle kapalı olmasının işlerini sekteye uğrattığını belirterek, “Burada gelip rezervasyon da yaptıran var telefonla rezervasyon yaptıran da var. Genelde tanıdıklar oluyor ama bilmediğim, tanımadığım birisi olunca da kapora isterim. Burada en erken 6’da maç başlar. Toplamda 3 grup gelmiş oluyor. 6-7 zor satılan bir saat. Ancak öğrenciler, gençler geliyor o saatte. 8-9 ise yoğun oluyor herkes ona rağbet gösteriyor. Gençler çok heyecanlı burası yeniden açıldığı için. Sanki acıkmış, ekmek yememiş gibi saldırıyorlar şu anda halı sahaya. Bir an önce sahaya girmek istiyorlar. Üniversitenin kapalı olması da bizi etkiledi. Gençler de seviyorlar maç yapmayı, enerjilerini burada atıyorlar. Burada üniversiteye yakın olduğu için bizi tercih ediyorlar. Onlar da olmayınca ekonomik olarak sıkıntı. Erken maç satamıyoruz çünkü. Mersin’de en bilindik halı sahalardan birisi burası. 26, 27 senedir var” diye konuştu.

“İŞLETMEMİZDE HER TÜRLÜ ÖNLEMLERİ ALMIŞ DURUMDAYIZ”              

Halı sahalarda futbol oynama saatlerinin geç saatlerde olduğuna dikkat çeken tuz, kademeli normalleşme ile halı sahaların açılış ve kapanış saatlerinin değişmesi gerektiğini vurgulayarak, “Sürenin uzatılmasını istiyoruz. Normalde zaten hijyen şartlarına uyuyoruz. Girişte dezenfektanlarımız var, maske kullanıyoruz. Maskesiz içeri almıyoruz. Her maça ad, soyad, hes kodu ve imza alıyoruz. Ateşlerini ölçüyoruz. Yüksek ateşi olanı içeri almıyoruz. Lavabolarımız her gün yıkanıp, dezenfekte ediliyor. Halı sahalara zabıtalar bize tebliğ yapıyorlardı. Şu anda biz basından duyarak hareket ediyoruz. Duş almaya izin vermiyoruz şu an için. Soyunma odalarına da az kişi alıyoruz ya da teker teker alıyoruz. Ekonomik yönden halı sahalar ölmüş durumda. Cumartesi günleri açığız ama pazar kapalıyız. Cumartesi de saatler aynı, 9’da bitiyor. Öğrenci değişim programıyla gelen yabancı uyruklu vatandaşlar genelde cumartesi geliyor. Cumartesi 9 maçımız dolu şu anda. En azından gece 12’ye kadar süre uzatılsın. Biz para kazanırız, millet de sporunu yapar” şeklinde konuştu.

TOKER: “UZUN ZAMAN SONRA TOP OYNAYACAĞIZ, YERİ ÖPECEĞİM”

Halı sahada futbol oynamaya gelenlerden Fazıl Toker, uzun bir aranın ardından futbol oynamak için heyecanlandığını ifade ediyor. Toker, halı sahada oynamak için ödedikleri ücretin zam yaşadığını da belirterek, “En son geçen sene halı sahaya gelebildim. Halı sahalar için hazırlanacağız. Gerçekten yeri öpeceğim. Uzun zaman sonra oynayacağız, alışacağız. Heyecan yok ama özlem var. Alınan saatler biraz yanlış gibi. Virüs gündüz bulaşmıyoruz akşam bulaşıyor diye bir şey yok. Halı sahalar kapalı olunca çakılı zeminlerde top oynamaya başladık. Açıldı, mutluyuz. Arkadaşlar toplandık burada. Fiyatlarda biraz artış var ama. En son oynadığımızda 110-120 TL civarıydı, şimdi 210-220 olmuş durumda. Eskiden kişi başı 8-10 TL veriyorduk şimdi 17 TL vereceğiz. Suyla birlikte kişi başı 20 TL oluyor. Halı saha dediğiniz gece olur. 9’dan, 10’dan sonra oynanır. O saatlerde halı sahalar açık olmalı” dedi.

DOĞAN: “HALI SAHALARDA FİYATLAR ARTTI, KİŞİ BAŞI 20 TL VERİYORUZ”

Halı saha oyucularından Yaman Doğan da, halı saha saatlerinin değişmesi gerektiğini, geç saatlerde futbol oynamak istediklerini söyleyerek, “Profesyonel olarak top oynayamasak da arkadaşlarımızla birlikte eğlenmeye çalışıyoruz. Virüs her yerde bulaşıyor. Kafeler açılıyor ama halı sahalar kapalı. Biz burada kötü bir şey yapmıyoruz. Alkol almıyoruz, sigara içmiyoruz. Sadece gelip spor yapmaya çalışıyoruz. Her yeri açıyorlar, sahilde konser veriyorlar. Ama halı sahalar açılmadı. Biz üniversite öğrencisiyiz. Bu hafta final haftamız. Halı sahalar için saatlerin genişletilmesi gerekiyor. Normalde biz 11-12 ya da 12-1 gibi gelip maç yapıyorduk. En son koronavirüs çıkmadan oynadık. Üzerinden çok geçti. En az 15 aydır ayağıma top değmiyor. Buradan Fatih Terim’e sesleniyorum, beni bulsun. Fiyatlar da arttı. Öğrenciyiz, adam başı neredeyse 20 TL vereceğiz. 14 kişi maç yapacağız ama 250 TL bunun için çok. Halı sahalara gelmek bizi mutlu ediyor. Ama indirim yapılmalı, gençler spora yönlendirilmeli” diye konuştu.

EROĞLU: “HALI SAHAYA AYLAR ÖNCE GELMİŞTİK, ÜZERİMİZDE BİR AĞIRLIK OLDU”

Halı sahada futbol oynamaya gelen Mehmet Eroğlu da, halı sahaların faaliyet gösterdiği saatlerin kendileri içinuygun olmadığını ve sorun yaşadıklarını belirterek, “Uzun zamandır evlere kapandığımız için şu anda biraz ağırlık var üstümüzde. Sürekli hareket etmiyorduk çünkü. Şu anda biraz heyecan var. Arkadaşlarımızla uzun zaman sonra görüştük. Daha önce sürekli oynuyorduk. Her hafta geliyorduk. Şimdi aylar sonra bir anda gelince üzerimizde ağırlık oldu. Fiyatlar da o arada pahalılaşmış. Saatlerin de uzatılması gerekiyor. Süre bizi rahatsız ediyor. Mersin sıcak bir yer. Burada hava kararmadan, serinlemeden yapamıyoruz. Ama şu anda saatler kısıtlı olduğu için sıcakta yapmak zorunda kalıyoruz. Bir yıl sonra burada olmak değişik bir his. Herkes buraya koşarak geldi. Pandemiden önce düzenli geliyorduk. Şimdi açıldı ama yine düzenli gelemeyeceğiz çünkü herkes bir anda gelmeye başladı. Saat bulmakta sıkıntı yaşıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.