MERSİN ESNAFI KADEMELİ NORMALLEŞMEYİ YORUMLADI

MERSİN ESNAFI KADEMELİ NORMALLEŞMEYİ YORUMLADI cukurovagazetesi.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası açıkladığı haziran ayına ilişkin kademeli normalleşme kararı ile beraber birçok işletme uzun bir aranın ardından kapılarını müşterilerine açtı. Mersin’de esnaflar kademeli normalleşme kararlarına dair gazetemizin sorularını yanıtladı. Çarşı’da ev yemekleri yaparak geçimini sağlayan Hacer Sevim, “Siparişlerimiz arttı, daha önce memurlar saat 10.00-17.00 arasında çalıştıkları için öğle yemeğini yemiyorlardı ama şimdi sabah erken saatlerinde işe başladıkları için buraya yemek yemeye geliyorlar. Bugün mutluyuz çünkü insanlar artık kor


Haber – Barış Köksal

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında Covid-19’la mücadele kapsamında haziran ayına ilişkin kademeli normalleşme takvimini açıkladı. Cumhurbaşkanı’nın normalleşme açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı da 81 il valiliğine gönderdiği genelgeyle kademeli normalleşme döneminde alınacak önlemleri duyurdu. Alınan kararlar doğrultusunda haziran ayı boyunca sokağa çıkma kısıtlamalarının hafta içi ve cumartesi günü akşam 22.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında uygulanmaya devam edeceğivatandaşlara bildirildi. Pazar günlerinde ise tam gün boyunca sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı ve bu günde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcıların 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri yayımlanan genelgede yer aldı.Restoran ve kafelerin ise 07.00-21.00 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapabileceği ve saat 24.00’e kadar paket servisini sürdüreceği de haziran ayı boyunca uygulanacak kademeli normalleşmede yer alan maddelerden biri oldu. Bunun dışında kahvehane ve halı sahaların da pazar günü hariç belirli kurallar dahilinde açık olmasına karar verildi. En merak edilen konulardan biri olan düğünlerle ilgili genelgede yer alan maddede, açık ve kapalı alanlardaki nikah ve nikah şeklindeki düğün törenlerinin ise belirli şartlara uygun olarak 1 Haziran’dan itibaren başlayabileceği kademeli normalleşme döneminde uygulanacak kararlar arasında yer aldı.Alınan bu kararlar sonrası özellikle işletmelerde yoğun bir mesai söz konusu oldu. Mersin’de kademeli normalleşmenin ilk gününde sokaklar ve işletmeler kalabalıkken uzun bir aranın ardından kapılarını müşterilerine açan kıraathane, kafe ve restoranlar sahipleri, özelikle cumartesi günler açık olmanın kendilerine olumlu yansıyacağını ifade ediyor. Mersin’de esnaflar 1 Haziran itibariyle alınan kararlar sonrası gazetemizin sorularını yanıtladı.

TÜRKER: “MÜŞTERİLERİMİZ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA KAFEMİZE GELEBİLİRLER”

Mersin Çarşı’da kafe işletmecisi Ercan Türker, kademeli normalleşme kararları ile kapılarını açmalarının kendileri için olumlu olduğunu ve her türlü önlemleri aldıklarını dile getirerek, “Kafelerin açılması kararı gayet iyi oldu. Uzun bir aradan sonra bu kararın alınacağını bekliyorduk çünkü turizm sezonu açılacaktı. Eğer turizm sezonu açılmamış olsaydı bizler de kapalı olacaktık. Geçtiğimiz yıl da aynı şey oldu. Şimdi açılmamız bizleri mutlu etti.Kafemiz pandemi kısıtlamaları dolayısıyla sürekli kapalı kaldı ve hizmet olarak al götür yapmadık. 1 Haziran itibariyle kafelerin de açılacağını duyduktan sonra hazırlıklarımızı yapmaya başladık. Masalarımızı çıkardık, her türlü kullandığımız eksik malzemelerimizi tedarik ettik. Bu bize pahalıya da mal oldu çünkü sıfırdan yeni bir işletme açıyor gibisiniz. Elimizde vardı kapandı ve tekrar bir yer açmış gibi bize masraf yarattı. Önlemlerimizi aldık, masalarımız sandalyelerimizi dezenfekte ettik aralarında mesafe olacak şekilde ayarladık. Tüm önlemlerimiz hazır. Müşterilerimiz gönül rahatlığı ile buraya gelip oturabilirler. Cumartesi günü açık olmak tabi ki işlerimize olumlu yansıyacak. İnsanlar evlerinde sıkıldı tabi ki hafta sonu dışarı çıkmak isteyecekler. An itibariyle biraz daha hareketlilik var. Umut ediyoruz ki bu virüs bir an önce bitsin bizler de işlerimize bakalım” dedi.

TÜRK: “1 HAZİRAN’DA AÇILDIK AMA İNSANLAR YEMEK YEMEĞE KORKUYOR”

Silifke Caddesi’nde lokanta işleten Kenan Türk ise, alınan kararın kendilerini olumlu etkilemediğini savunuyor. Türk, paket servis yapmalarının kendileri için daha az masraf yarattığını, pandeminin işlerini ciddi anlamda etkilediğini söyleyerek, “Bizler 1 Haziran itibariyle açıldık ama insanlar içeride oturmaktan korkuyor ve aile yerimizde yemek yemeye çekiniyorlar. Masalarda da oturamıyor. Esnaf zor durumda, normalde burada iğne atsanız yere düşmezdi. Makarna üzerine bir hizmet veriyoruz ancak işlerin hiç tadı yok. Yasaklar varken al götür varken bizler için daha iyiydi çünkü giderimiz fazla olmazdı eleman sayısı fazla olmazdı ve faturalarımız bu durumda bize olumsuz yansıyacak. İşlerimiz şimdi paket servisten daha düşük. Dükkanımızda tüm elektrikler açık, klimalar açık, servis elemanlarımız çalışıyor. Dün 4 eleman çalışırken bugün 14 eleman çalışıyor. Makarna, tantuni, döner, kahvaltıya yönelik hizmet sunuyoruz. Gönül rahatlığıyla vatandaşlarımız buraya gelebilirler. Bizler pandemiden önce sadece öğle vakti 400 kişiye yemek servisi yapıyorduk şimdi 100 kişinin altına düştük. 250 masam varken şimdi çoğunu kaldırdık. Masalara da vatandaş ikişer şekilde oturuyor. Kurallara da uyuyoruz. Her masada iki kişi oturuyor” diye konuştu.

ÇAM: “TEDİRGİNİZ AMA AÇIK ALANDA YEMEK YEDİĞİMİZ İÇİN RAHATIZ”

Lokanta esnafı Kenan Türk’ün işlettiği lokantada uzun bir aranın ardındanyemek yemeye gelen Derya Çam ise, kademeli normalleşme kararların önemli olduğunu ancak hafta sonları kapalı kalmaya devam edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bizler de uzun bir aranın ardından beraber yemek yemeğe geldik. Nerdeyse 2 aydır rahat bir şekilde arkadaşça yemek yiyemiyorduk. Paket servis hizmetinde de memnun kalmıyorduk. Bizzat buraya gelip yemek yemek bize daha iyi geldi. Tedirginlik oluyor ama açık alanda yemek yediğimiz için rahatız. Alınan bu kararların yeterli olduğunu düşünüyorum ama hafta sonu tamamen kapalı olmak daha iyi olurdu. Ben çalışan biriyim ve hiç izin kullanmadım hafta sonları çıkacak kişiler hafta içi de sürekli dışarıda zaten. İşi olmayan insanların sürekli dışarıda olması doğru değil. Bizler çalışıyoruz ve hafta sonu dahi zamanımız olmuyor ve kapalı oluyor her yer. Çalışan kişiler bu süreçte istediği gibi alışveriş yapamıyor” şeklinde konuştu.

ALGÜLLÜ: “BİRAZ DAHA NORMALLEŞME ADIMLARINI BEKLİYORDUK”

Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü ise 1 Haziran itibariyle uygulanmaya konulan kademeli normalleşme kararlarını değerlendirdi. Algüllü, esnaflar olarak daha hızlı normalleşmeye ihtiyaçları olduklarının altını çizerek, “2 yıldır bu esnaf bayram alışverişini görmedi, esnaflarımızın sevineceği, kendini toparlayacağı dönem olan bayramlarda maalesef vatandaşlar ve esnaflar beraber yaşayamadık. Bizim biraz daha hızlı normalleşmeye ihtiyacımız var. 17 gün tam kapanma sürecinden sonra turizm sezonuna girdik beklentiler yüksek çünkü faturalarımız üst üste bindi. Kiralarımız, maliyeye ödemeler yapamıyoruz. Daha hızlı normalleşme adımlarını bekliyorduk en azından Pazar günleri de açık olmayı beklerdik. Pazar günlerinin tam olarak açık olmaması turizm sezonuna giremeyeceğimiz anlamına geliyor. Vaka sayıların daha da düşerek hızlı normalleşme adımı bekliyoruz. Pandemi süreci esnafımız yordu bu süreçte esnafımızla AVM’ler arasındaki uçurumların büyüdüğünü hissettik. Bizler kapalı iken onlar açıktı. Bununla alakalı esnafın kendine gelebilmesi için AVM ve zincir marketlerle ilgili düzenlemelerin bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çıkmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İKİ YIL GİBİ YIPRATICI BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ”

Algüllü, cumartesi günü açık olmalarının olumlu olduğunu ancak yetersiz olduğunu kaydederek, “Yaz sezonu olduğu için bizler alınan kararlarda tam açılma bekliyorduk, cumartesi günü açık olmak sevindirici ama bizler haftada iki gün açılmadığımızda ayda 8 gün nerdeyse tam kapanmış oluyoruz ve kiramızı da ödüyoruz. İki yıl gibi yıpratıcı bir süreçten geçiyoruz ama esnafın da dayanacak bir gücü var. Bu yaz sezonunda yasakların kalkarak insanların rahat rahat alışverişlerini yapacağı bir dönem olmasını umut ediyoruz. AVM’lerin Pazar günü kapalı olmasını önemsiyorum” diye konuştu.

SEVİM: “BUGÜN MUTLUYUZ ÇÜNKÜ İNSANLAR KORKMADAN YEMEK YEDİLER”

Mersin Çarşı esnaflarından Hacer Sevim ise sokağa çıkma kısıtlamasında uygulanan saatlerin güncellenmesinin işlerini olumlu anlamda etkileyeceğini ifade ederek, “Esnaf yemek yemiyor, iş olmayınca esnaflarda kendi aralarında birleşerek ortak yemek yapıyor. İşletmemizin bulunduğu yer daha çok memurların olduğu bir yer ve onlar da hafta sonları olmayınca dükkanımızı kapatıyoruz. Bu sürede bizler de evimizde hafta sonu dinlenmiş oluyoruz. Yemek yapmak gönül işi ama zahmetli de bir iş. Her yemeğin sosu ayrı, malzemesi, hazırlığı oldukça zor. Siparişlerimiz arttı, daha önce memurlar saat 10.00-17.00 arasında çalıştıkları için öğle yemeğini yemiyorlardı ama şimdi sabah erken saatlerinde işe başladıkları için buraya yemek yemeye geliyorlar. Dışarıya çok yemek gönderdik. Bugün mutluyuz çünkü insanlar artık korkmadan yemek yediler. Bizler de tedirgindik daha önce ceza yeriz diye ama bu kararla beraber içimiz rahatladı. Ama keşke esnaflardan bir yıl boyunca vergi ya da kira alınmasaydı çünkü esnaf zor durumda. Her durumda esnafın ayakta durması zor. Giderler fazla, 17 gün tam kapanmaya rağmen elektrik borcum 100 TL geldi” dedi.