Kubat: “Kadın kuaförlüğü yapmak bir sanattır”

Kubat: “Kadın kuaförlüğü yapmak bir sanattır” cukurovagazetesi.com

Mersin İstiklal Caddesi’nde Sedat Mamur isimli kadın kuaföründe hizmet veren ve 25 yıldır bu mesleği yapan Mustafa Kubat, “Bu işi severek yapmak gerekiyor ve kadın kuaförlüğü de bir sanattır. 25 yıldır bu mesleği yapıyorum. Burada kadınlarla iyi bir iletişim kurmak gerekiyor. Kadınlar kuaföre sadece saç bakımı veya boya yapmaya gelmiyor buraya stres atmak, kendini iyi hissetmek için de geliyor. Kadınlar saçları ile mutlu olur, olmazsa olmazıdır” dedi.


Haber – Barış Köksal

Her türlü kişisel bakımın yapıldığı kuaförler en temel ihtiyaç olan bakımın yapıldığı mekanlardır. Bu noktada kadınların günlük hayatlarında en fazla uğradığı mekanların başında kuaförler geliyor. Fön, kesim, dip boya, pedikür, makyaj gibi hizmetlerin yapıldığı kuaförler, yeni normalleşme ile beraber hafta içi mesailerine kaldığı yerden devam ediyorlar. Mersin’de İstiklal Caddesi üzerinde Sedat Mamur Hairdesign kadın kuaföründe hizmet veren Hüseyin Akterlik ve Mustafa Kubat, mesleklerine dair sorduğumuz soruları cevapladı.

AKTERLİK: “KADIN KUAFÖRÜYÜM VE İŞİMİ ÇOK SEVİYORUM”

Babasının yönlendirmesi ile kadın kuaförlüğüne başlayan Hüseyin Akterlik,mesleğine başlama hikayesini anlattı. Akterlik, kadınların saç kesimi, boyama gibi ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerinden bahsederek, “Sedat Mamur‘da çalışıyorum. 15 yıldır kadın Kuaförlüğü yapıyorum. Küçüklüğümde maddi sıkıntılardan dolayı okul okuma imkanına çok sahip değildik ve bir mesleğe atılmak istedim. Babamın da arkadaşı vardı ve onun aracılığıyla uzun yıllardır kadın kuaförlüğü yapıyorum ve işimi de severek yapıyorum. Burada saç, makyaj, boyama işlemleri gibi kadınlara yönelik hizmetleri gerçekleştiriyoruz. Her türlü özel günde kadınların saç, makyaj ve boyama gibi isteklerini yerine getiriyoruz. Örneğin yılbaşı, düğün gibi özel günlerde kadınların ilk tercihi bizler oluyoruz. Rutin olarak kadınların dip boya dediğimiz bir işleminin yapılması gerekiyor. Kadınlar saç diplerinde beyaz gördükleri zaman bizlere hemen bu işlem için geliyorlar. Rutin olarak 7-8 ay açma boyamalar oluyor paket işlemler gerçekleştiriyoruz. Her zaman aynı renkler tercih edilmiyor ve kadınlara bizler de bu konuda yardımcı oluyoruz” dedi.

“MERSİN’İN HER YERİNDE KUAFÖRLÜK HİZMETİNDE FARKLI TARİFELER UYGULANIYOR”

Akterlik, Mersin’de lokasyonlara bağlı olarak kuaförlük hizmetlerinde fiyatların değişiklik gösterdiğini, her kuaförde fiyatların değişiklik gösterdiğini ifade ederek, “Ayda bir, iki ayda bir veya günlük olarak gelen müşterilerimiz de oluyor. Günlük saç bakımı için gelenler genel olarak iş hayatında olanlar oluyor. Fön çektirirler, öğretmenler, banka çalışanları da günlük olarak bizlere geliyor. Bir fiyat listemiz var bu fiyat listesi dernekten bize gönderilen bir liste ama bu fiyat listesini mecburen duruma göre güncellemek zorunda kalıyoruz. Pozcuda saç kesimini 50 TL, 100 TL, ya da 150 TL olabiliyor ama biz çarşıda bu fiyatın ortasında kalmayı tercih ediyoruz, saç kesimimiz 80 TL. Dernek işini tam yapmıyor bence, her kuaföre girdiğinizde farklı fiyat farkları var. Dernek kontrol ediyor ama sadece aidatını alıp gidiyor fiyat listelerine bakmadan gidiyorlar. Her kadın kuaförünün kullandığı ürünlerin fiyatları da aynı değil bazı yerler 30 TL boya kullanıyor bazıları da 100 TL’ye boya kullanıyor.100 TL’ye boya alan kişi 300 TL’ye, 5 TL’ye saç boyası alan kişi 30 TL’ye boyama yapıyor” diye konuştu.

KUBAT: “KADIN KUAFÖRLÜĞÜ BİR SANATTIR”

Sedat Mamur kadın kuaföründe çalışan Mustafa Kubat ise, kadınların kuaföre uğramaktan mutlu olduklarını ve kendilerini iyi hissettikleri bir yer olduğunu kaydederek, “Bu işi severek yapmak gerekiyor ve kadın kuaförlüğü de bir sanattır. Okulu bıraktığım için ailemin yönlendirmesi ile kadın kuaförlüğü yapmaya başladım. 25 yıldır bu mesleği yapıyorum. Buraya kadınlarla iyi bir iletişim kurmak gerekiyor. Kadınlar kuaföre sadece saç bakımı veya boya yapmaya gelmiyor buraya stres atmak, kendini iyi hissetmek için de geliyor. Günlük sorunlarından bazen kurtulmak için de kuaförlere gelenler olur. Kadınlar saçları ile mutlu olur, olmazsa olmazıdır. Bazen de yeni bir değişim için farklı bir bakım da tercih ederler. Ama her kadın da aynı değildir” diye konuştu.

“ŞU AN SAÇLAR İÇİN BAKIR RENGİNE İLGİ VAR”

Her geçen kadınlara yönelik kuaförlük hizmetlerinde farklı tercihlerin yaşandığını söyleyen Kubat, özellikle sosyal medya aracılığıyla daha fazla kadın müşterilere seslendiklerini, dile getirerek, “Trend neyse o yılın saç modeli o olur. Şu an daha fazla saçlar için bakır rengine ilgi var. Sosyal medya aracılığıyla özellikle kadınlar yaptığımız modelleri paylaştığımızda farklı ve hızlı bir etkileşim ile Erdemli’den Sivas’tan bile gelenler oluyor. Eskiden aslan yelesi saç modeli hakimken şimdi düz kesim hakim. Çok şey değişti saç modellerinde de, eskiden makine ile ense tıraşı yapardık şimdi makine ile kesim yapıyoruz. Eskiden röfle işlemi varken şimdi bu saçlarda açma boyamaya döndü. Bunun eğitimini almayan kuaför de hala yerinde sayıyor ben bunun eğitimini aldım. Açma boyama işlemini şimdi yaptıracak müşteri sayım daha fazla ama röfle daha eski de kaldı doğal olarak daha az talep var.

Bugün röfle yaptıracak 10 kişiden 1 müşteri çıkarsa açma boyama yaptıracak 9 müşteri çıkar. Yeni trend bu. Bunun ana merkezi İstanbul’daki x kuaför neyse bütün yenilikleri takip ediyor, milyonlarca takipçisi var. O adam ne yapmışsa buraya gelen müşteri de bize bunu gösteriyor. Her baktığımda İstanbul’un nokta kuaförlerinden örnekler gösteriyorlar. O firmaların kullandığı boyaları alıyoruz, o boyaların eğitimlerini alıyoruz. 1,5 yıl eğitimini de gördük. Bu kadar müşteri potansiyelimiz yoktu eskiden ama şimdi popüler olduk. Şu anda pandemi olmasına rağmen aktiflik var bizde. Yeniliği takip ediyoruz çünkü. Yeniliği kimin bulduğunu mu araştırısınız yoksa yeniliği mi araştırırsınız. Eskiden yenilik röfleydi şimdi açma boyamaya döndü. Avrupa’dakiler bunu yapıyor, bizimkiler de görüyor bu şekilde ilerliyor” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL MEDYAYI AKTİF KULLANIYORUZ VE FAYDASINI GÖRÜYORUZ”

Kubat, pandemiye yönelik alınan tedbirler kapsamında yasaklanan düğün ve diğer özel günlerin kendilerini olumsuz etkilese de büyük bir müşteri kesimine hitap ettiklerinden dolayı bunu minimize ettiklerini vurgulayarak, “Sosyal medya çok etkili.Burada olmayacak işleri yapıp paylaştığın zaman olmayacak kişiler seni arıyor. Bugün Mersin genelinde sosyal medyada takipçi olarak orijinal takipçi kullanan sayısı yüzde 10’dur. Yüzde 90’ı bot hesaplar. 20 binin orijinal takipçili olan belli salonlardan bir tanesiyiz. Belki ilk 3’teyiz. Burada 10 kişiye yakın çalışan var. 15’i de bulduğu oluyor. Kapanma zamanları etkiliyor. Hafta sonları kapalı olduğumuzda 7 günün 5 günü çalışıyorsunuz. Bizde de çok büyük etkisi olmadı. Oturmuş müşteri potansiyelimiz var. Örnek veriyorum bu 5 günde 5’te kapatmamız gerekiyorsa 4’ten sonra müşteri almıyorduk. Çok büyük etki gördüğümüz nokta gelin başlarımız oldu. Senede 100 gelin çıkıyorsa ortalama 100 bin yapar ama bu sene bu olmadı. Biz de neye yöneldik? Boyalarımızı çoğalttık, açma boyamayı çoğalttık bu sürede. Gelin başımız olmayınca gelirlerimize bunları yüklendik. Sosyal medyamızı gelin başı üzerinden kullanıyorduk artık açma boyamaya ağırlık verip kullanıyoruz. Çalıştığımız hangi şartlar uygunsa ona yöneliyoruz. Sosyal medyayı aktif kullanıyoruz ve faydalarını görüyoruz. Böylelikle çalışanlarımız evine ekmek götürebiliyor. Pandemi sürecinde kısa ödenek de aldık. Mersin’de çoğu kuaför bu yardımı alıp da elemanına vermemiştir. Sigortası da kesilmiştir, kısa ödeneğini de almamıştır çalışan. Haftalığını alıp gitmiştir. Ama bunu şöyle değerlendirirsen bir lokantada kalfa, usta olsaydık hiçbir şey alamıyorduk. Biz bunu kendimize ödül gibi gördük. Yeri geldi 5,6 ay sigortamızın da kesildiği oldu ama hiç yapamayanlar da vardı. Parayı günlük sıcak kazanıyorsun. Bizim avantajımız burası mülk, elemanlarımız en az 6,7 yıllık eleman. Bir kale gibiyiz. Kavga, dövüş de olsa belli bir yerden sonra bunu unutmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

“PANDEMİ İŞLETMEMİZDE KULLANDIĞIMIZ ÜRÜNLERİN ZAMLANMASINA NEDEN OLDU”

Pandemiden dolayı kuaförlük hizmetleri için kullandıkları ürünlerde fiyat artışı olduğunu söyleyen Kubat, bu durumun kendi fiyat listelerine yansıdığını söyleyerek, “Pandemide kullandığımız ürünler zamlandı. Çoğu ürünümüz dolarla alıyoruz. Bize etkisi dip boyamız 100 TL’ydi 120 TL oldu, kesim 70 TL’ydi 80 TL oldu. Bize mesela yüzde 50 zam geldiyse biz yüzde 10 zam yapabildik. Ama biz burada kar marjımız, örnek veriyorum biz 5’e alıp 15’e satıyorduk. Karımız yüzde 200’lerden yüzde 100’lere, 50’lere düştü. Yıllardır bir alışkanlık vardı. Herkesin kendine göre ödemeleri vardır Yüzde 200’den bir anda düşünce o ödemeleri kapatamayacak. Bugün burada 7,8 tane sigortalı kişi var. Bu dükkanın iş verenin kendi masrafı var, malzemeleri var. Bu kadar aktif olmamızın sebebi yapabildiklerimizden ötürü.  25 senedir buradayız. Şu an saç kesimi 80 TL, müşteri içeri girip şu kadara olur mu dediğinde geri göndermiyoruz. Vicdanımız daha ağır basıyor. Ama yeni gelen müşteriye bunu çok uygulayamıyoruz. Çünkü bu sefer çevresine gidip bak ben 50 TL’ye kestirdim sen de ona göre git diyorlar. Kadınlar bunu hemen birbirine söylüyor. Dip boyası yoğunluğa göre değişiyor. Bazılarını tek tüple oluyor 120 TL ama bazılarına 3 tüp gidiyor fiyat artıyor. 360 TL oluyor ama 250 TL ver yeter diyorum. Manikür, pedikür de var 50, 70 TL arasında değişiyor onlar da. Gelin başlarında malzeme almadan para kazanıyorsun. Gelin başı olmadığı zaman bu kapı kapanacak. Hadi makyajdan kazanalım dediğimiz zaman da maske var. Maskeyle olmayacak. Makyaj yapsa ne olacak” dedi.

“GELİN BAŞI FİYATLARINDA YILLIK 600 TL’YE KAMPANYA YAPTIK

Kubat, pandemiden dolayı yapılamayan düğünlere ve gelin adaylarına yönelik hizmete özlem duyduklarını sözlerine ekleyerek, “Cumartesi açılırsa belki bu kadar yoğun olmayız ama hafta içi olduğu zaman yoğunluk oluyor. Çalışanlar da bu şekilde gelmek zorunda kalıyor. Bazen gelemiyor. Bunu rahatlatmak için hafta sonu veya cumartesi açılması gerekiyor. Mesai sabah 8 akşam 8 ama günü de uzatmak lazım. Düğünler başlarsa bizim için çok iyi olur çünkü özledik gelin başı yapmayı. Biz dediğim gibi 100 tane yapıyorsunuz. Bazen günde 4, 5 gelin gelirdi. Hepsinin buradan çıkış saati farklıydı. Kimi sabah 10’da çıkar dış çekim için, kimi öğlen çıkar. Kimi akşam düğüne çıkar. Gelin başı fiyatlarında yıllık kampanya yaptık 600 TL yaptık. Makyaj, manikür, pedikür hepsi dahil bunun içinde. Diğer işlemlerde sabit bir fiyat veremiyoruz çünkü herkesin saç şekli, yapısı farklı. Ona göre fiyat değişiyor” diye konuşarak sözlerini sonlandırdı.