Ağbay: “Bize karşı empati kurulmuyor”

Ağbay: “Bize karşı empati kurulmuyor” cukurovagazetesi.com

Mersin’de 4 yıldır sokak müzisyenliği yapan Berkem Ağbay, müzikten rahatsız olan esnafların şikayetleri üzerine sanatlarını yapmada ve geçimlerini sağlama noktasında sorun yaşadıklarını ifade ederek, “Müzikten rahatsız olan insanlar var. Sürekli müzisyenler olunca bir bölgede esnaflar da rahatsız olabilyor haklı olabilirler ama biz müzisyenlerin de hangi zorlukları yaşadıklarını bilmiyorlar. Bizlere karşı empati kurulmuyor” dedi.


Haber – Barış Köksal

Sokak müzisyenleri bir kentin özel renklerinden ve dinamiklerinden sayılır. Bu müzisyenlere caddelerde, sokak aralarında veya vapurlarda sıkça rastlananmakla beraber, kullandıkları enstrümanlar bu mekanlarda farklılık gösterebiliyor. Özellikle pandemi sürecinde hem müzikli mekanlarda hem de sokaklarda sanatlarını icra edememeleri, bu müzisyenlerinin en temel sorunu olarak kendini gösterdi.Pandemi nedeniyle uygulanan tam kapanma sürecinden önce gazetemizin sorularını yanıtlayan Berkem Ağbay, özellikle esnafların müzikten rahatsız olduklarını ve kendilerine empati ile yaklaşılmadığı ifade ediyor.

“EMPATİ YAPILMIYOR BİZLERE KARŞI”
Pandemi sürecinde sokak müzisyenlerinin özellikle esnafların gürültü yaptıkları gerekçesiyle zor durumda bırakıldıklarını iddia eden Ağbay, “22 yaşındayım, 6 senedir müzikli uğraşıyorum ve 4 senedir de sokakta bunu devam ettiriyorum. Birden fazla enstrüman çalabiliyorum ancak mekanlar, işletmeler kapalı olduğu için pandemiden dolayı daha çok sokakta müzik yapmaya ve para kazanmaya çalışıyoruz. Çoğu müzisyen bu dönemde zor günler yaşıyor. Bunun dışında biz sokak müzisyenlerinin sorunlarından biri de bazı vatandaşların ve işletme sahiplerinin şikayeti oluyor ve buradan kaldırılmak zorunda kalıyoruz. Müzikten rahatsız olan insanlar var. Sürekli müzisyenler olunca bir bölgede esnaflar da rahatsız olabilyor haklı olabilirler ama biz müzisyenlerin de hangi zorlukları yaşadıklarını bilmiyorlar. Empati yapılmıyor bizlere karşı” dedi.

“BİZ SOKAK MÜZİSYENLERİNİ GEREKSİZ BİR MASRAF OLARAK GÖRÜYORLAR”

Vatandaşların ekonomik olarak zor durumda olmasının müzisyenleri destekleme konusunda yetersiz olduğunu savunan Ağbay, “Pandemi nedeniyle tam kapanma sürecinde ne yapacağımı bilmiyorum.Kararsızım, cebimde 105 lira para var ve 17 gün bu parayla bireysel olarak nasıl geçineceğim bilmiyorum. Sigara kullanıyorum bu sürede cebimdeki  para buna yetmeyecek. İnsanların ekonomik olarak sorunları olduğu için bizleri gereksiz bir masraf olarak görüyorlar. Enteller Caddesindeyim şu ana kadar 400 kişi buradan geçmiştir ama önümde 15 lira para var. Zabıtalar da bizleri kaldırıyor, ne yapacağız bilmiyorum. Kendimi geçtim sadece müzikli geçinenler ne yapacak bilmiyorum. Alanya Sokağı ve Enteller Caddesinde biz müzisyenler birbirine destek oluyor ama yetkililer olmuyor” diye konuştu.