Erkovan: “Vatandaş kasaplarda et fiyatını karşılaştırmalı”

Erkovan: “Vatandaş kasaplarda et fiyatını karşılaştırmalı” cukurovagazetesi.com

Yenişehir ilçesi Alanya Sokağı’nda 10 yıldır Alanya Kasabı olarak hizmet veren İsmail Erkovan, son zamanlarda sıkça duyulan kaçak et kesimlerine yönelik vatandaşların dikkatli olması gerektiğine dikkat çekerek,“Et fiyatlarında ciddi bir fark olmamalı. Vatandaş et almak istediklerinde farklı kasaplara et fiyatlarını sorup bir karşılaştırma yapmalı. Bu şekilde de etin doğru fiyatı ortaya çıkar” dedi.


Haber – Barış Köksal

Et, günlük protein ihtiyacının karşılanması adına önemli bir besin kaynağı. Türkiye’de özellikle kırmızı et tüketiminin fazla olduğu düşünüldüğünde, sofraların vazgeçilmezlerinden biri haline geliyor. Ramazan ayı dolayısıyla vatandaşların en çok uğradığı yerler kasaplar olurken, işletme sahipleri her geçen gün bu ilginin düştüğünü ve vatandaşın alım gücünün düştüğüne işaret ediyor. Özellikle ramazan aylarında ortaya çıkan kaçak kesim konusunda da herkese görev düştüğünü ifade eden İsmail Erkovan, vatandaşların bildiği kasaplardan alışveriş yapmalarının doğru olacağını belirtiyor.

ERKOVAN: “KEMİKSİZ KUZU ETİ 65, KEMİKSİZ DANA ETİ 55 LİRA”

Alanya Sokağı esnaflarından İsmail Erkovan, et fiyatlarının ramazan ayı dolayısıyla arttığını, pandemiye rağmen işlerinin iyi olduğunu belirterek, “Alanya Kasabı olarak yaklaşık 10 yıldır Alanya Sokağı’nda hizmet veriyoruz. İyi günlerimiz de oldu kötü günlerimiz oldu. Bazen iniş çıkışlar olabiliyor işlerimizde ve herşey istediğimiz olmayabiliyor. Pandemiden dolayı illa ki sıkıntılarımız olacak ama önemli olan bu süreçte insanların dik durabilmesi, devletimiz de ne diyorsa buna uymamız gerekiyor. Bazı uyarılara ve yasaklara rağmen Alanya Kasabı olarak işlerim iyi. Et ve gıda sektöründe hareketlilik var. Bizler dana ve kuzu eti, kemikli ve kemiksiz kuzu eti, bir kasapta olması gereken herşeyi bulunduruyoruz. Gurme dışında bizim işimiz sadece kırmız et üzerine. Etlerin fiyatlarını verecek olursak; kemiksiz kuzu etinin kilosu 65 lira, kemiksiz dana etinin kilosu 55 lira, kuzu kemiklinin kilosu da 55 lira. Kıymanın da kilosu 55-65 lira arasında yer alıyor. Ortalama fiyat her kasapta bu fiyata veriliyor. Bazı kasaplarda maalesef hile ve kandırma olduğu için daha düşük fiyata verenler oluyor. Alanya Sokağı civarında 5 kasap var herkesin et konusunda fiyatı farklılık gösterebiliyor ama kasaplarımız da elini vicdanınına koymalı. Doğrusu kasapların da bazı olaylarda suçu yok, eti satan tüccarların hilede payı oluyor” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN AÇTIĞI YERDE HAYVANLARIMIZI BULUNDURUYORUZ”

Et konusunda hilenin fazla olduğunu iddia eden Erkovan, vatandaşla beraber gerekli kurumların da bunun önüne geçmek adına denetim yapması gerektiğini kaydederek, “Bu pandemiden dolayı Kuvet, Katar gibi yerlere et ihracatı olduğu zaman hemen bunu fırsat bilip et fiyatlarına zam yapanlar oluyor. 2 ay içinde ete yaklaşık 5 lira zam geldi. Kasaplara burada düşen görev gerekli mercileri takip etmesi gerekir. Zaten et fiyatlarında ciddi bir fark olmamalı. Vatandaş et almak istediklerinde farklı kasaplara et fiyatlarını sorup bir karşılaştırma yapmalı. Bu şekilde de etin doğru fiyatı ortaya çıkar. Bir atasözümüz der ki ‘ucuz etin yahnisi olmaz’ diye, bu sebeple vatandaşımız da ucuz ete mesafeli olmalı. 10 tane kasabın olduğu yerde bir kasap en ucuz eti veriyorsa sıkıntı var demektir. Vatandaş fiyata bakmalı, ete bakmalı, dana mı, kuzu mu buna da bakmalı.Etlerini temin ettiği kendi yerimiz var. Yerköy’de Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı bir yer. Hayvanları orada bulunduruyoruz hemen yanında da yine büyükşehir Belediyesi’nin mezbahanesi bulunuyor. Kesimlerimiz veteriner kontrolünde kesiliyor” diye konuştu.

“KIRMIZI ET KONUSUNDA VİCDAN ÇOK ÖNEMLİ”

Kaçak et kesimleri ile vatandaşların kasaplara karşı önyargılı olduğunu bu durumun her kasabı olumsuz etkilediğini belirten Erkovan, pandemi sürecinde de herkesin birbirine destek olması gerektiğini söyleyerek, “Son zamanlarda üzülerek duyduğumuz  kaçak et, at ve eşek eti gibi piyasa sürülmek için kesilen hayvanların vatandaşın sofrasına ulaşmadan önce kontrolünü yapacak olan İlçe tarım müdürlükleri başta olmak üzere gerekli kurumların da bu konularda denetimler yapmalı, suçu tamamen kasaplarda da bulmak doğru değil. Herkese burada görev düşüyor. Kasaplığı layıkıyla yapanların hak ettiğini bulması lazım, maalesef kurunun yanında yaş da yanıyor. Burada özellikle denetimler sıkı olmalı, bu sayede önlem alınmış olur.Vatandaşlar kırmız et konusunda bildiği yerlerden temin etmesi daha doğru olur çünkü güven bu işte çok önemli. Amacı sadece para kazanmak olan ve vatandaşa bozuk et, at eti yedireceklerin de miadı azdır çünkü bunlar kısa yoldan para kazanmak istiyorlar. Kul hakkı yememeleri gerekiyor.Ramazan ayında vatandaşımızın kırmızı et alım gücü düşük, ramazanın ilk haftası ile şu an arasından bir fark var. İlk hafta daha iyi bir yoğunluk vardı ama gittikçe düşüyor. Hepimiz zorlu bir süreçten geçiyoruz. Ekonomi, sağlık her alanda zorluklar olabilir ama önemli olan vatandaşların bu süreçte birbirine destek olmamlı. Kenetlenmememiz gerekiyor, amacımız farklı olmamalı ve bu kötü süreci hep beraber iyi bitirmek önemlidir” şeklinde konuştu.

“HER YEMEK İÇİN FARKLI ET VE KISIMLARI KULLANILIR”

Et yemekleri konusunda da bilgiler veren Erkovan, yapılacak yemekler için de kullanılacak etlerin farklı olduğunu ve bu konuda vatandaşlara yardım ettiklerini dile getirerek, “Ramazan ayı dolayısıyla bizler de vatandaşa yardım etmeye çalışıyoruz. Sofralarında yapacakları etli yemeklerde dana eti mi, kuzu eti mi veya hangi bölgeden et almalı bu konuda yardımcı oluyoruz. Örneğin lahmacun için kuzu etinin kaburgasını alması doğrudur, kuru fasulye yemeği için de kemikli et olmalı, kemikli kaburga gibi, külbastı için but kısmı alınır. Bu doğrultuda etlerin farklı kısımları önemli hayvanın her bir kısmı için farklı yemekler ortaya çıkar. Sırt kısmı pirzola, kaburgadan lahmacun kıyma yapılır. Ramazan ayı öncesi ile ramazanın ikinci haftası itibariyle fiyatlarda fark var 5 liralık bir artış var. Pandemi sürecinde kafeler, kıraathaneler kapalı ve bu doğru bir karar çünkü kalabalık fazla oluyor buralarda. Esnafımız devletimizden gerekli yardımı alıyor, kira desteği, faizsiz krediler var. Tabi geçinemeyenler de var. Bizler et sektörü olarak işimize her gün devam ediyoruz. Market zincirlerinde de kırmız et ve diğer et gurunu ürünleri satılıyor bu durum bizi de olumsuz etkiliyor çünkü arada fiyat farkı var” diye konuştu.

KESEN: “ET SEKTÖRÜ DAHİ TEKELLEŞMİŞ DURUMDA”

Kardeşler Lahmacun kurucu esnaflarından Hasan Kesen ise, İsmail Erkova’nın sahip olduğu Alanya Kasabında et temin ettiğini, bunun nedeninin de güvenden kaynaklı olduğunu belirterek, “5 yıldır Alanya Sokağında bulunan Alanya Kasabından alıyorum ben de bir esnafım. Lahmacun üzerine bir işletme sahibiyim. Burada İsmail Erkovan’dan et alma sebebim etleri kendim görüyorum. İstediğim kırmızı etin sahip olduğu özelliklere göre randıman dediğimiz şekilde uyum sağlamalı. Örneğin erkek kuzuyu geçmiş olan koyun, erkek kuzuyu geçip topluya dönmesi dediğimiz olgunlukta küçükbaş hayvanı bizim işimize daha uygun. Lahmacun, kuşbaşı pide gibi yemeklerde bu eti kullanıyoruz. Adana kebabı için 18 kiloyu geçmeyecek şekilde kuzu eti kasaplardan alınır. Bizler de 18-20 kilo arasında kuzu etini kendi işletmemiz için burada Alanya Kasabından alıyoruz. Etin daha büyük olması bizim için uygun değildir çünkü yemeklerde farklı bir lezzet yaratır. Biz de bu randıma bağlı olarak et tercihinde bulunuyoruz. Burada et temini için geldiğimde etin kesildiği ortam, tezgahı, hijyen ve temizliğe dikkat ediyoruz.Bu şekilde kendim istediğim eti almış oluyorum. İnsanların her kasaba güvenmemesi çok doğal bir durum. Bu bir vicdan meselesi ben mesela etin içinde kan ve beze varsa bunu temizlemeden et almıyorum. Et fiyatlarına baktığımızda geçen yıl ile arada yaklaşık 20 lira fark var. Etlerin toptan satışını yapan tüccarlar bu işi tekelleştirmiş durumda. Birçok bahane bulurlar, kasaba zamlı et gelir, bizler de esnaf olarak zam yaparız ve bundan halk da olumsuz etkileniyor. Herkes bunda etkileniyor” dedi.