HOŞGELDİN RAMAZAN

HOŞGELDİN RAMAZAN cukurovagazetesi.com


Mersin Müftülüğü İl Vaizi Hilal Küçük, Ramazan ayı ile ilgili yazı yayınladı.Küçük, yayınlamış olduğu yazıda şunları belirtti: “Zatını zamandan münezzeh kılan Rabbimiz insanı zaman ile iç içe yaratmıştır. Ne kadar yaşarsa yaşasın insan ömrü çok kısadır. Ömrümüzü bereketlendirmek, manen yükselebilmek için bize sunulan manevi fırsatları iyi değerlendirmemiz gerekmektedir.Rabbimiz imtihan için gönderdiği dünya yolculuğumuzda bizleri yalnız bırakmamıştır. Bize lutfettiği aklımız, irade yeteneğimizle seçimlerimizi yapmakta; bu seçimlerde ise peygamberler ve kutsal kitaplar bize rehberlik etmekte, yol göstermektedir.Ömrümüzü bereketlendiren manen yoğunlaştırılmış zaman dilimleri de bedenen ve ruhen arınmamıza, çokça sevap kazanabilmemize vesile olmaktadır.Müminin haftalık bayramı Cuma, Ramazan ve Kurban Bayramları, Mevlidi Nebi, Regaip, Miraç, Berat Geceleri ve Kadir Gecesi.Bu gecelerin birçoğunu barındıran Üç Aylar hayırlı ve bereketli mübarek zamanlardır. Bu zamanları değerli ve mübarek kılan Kuranı Kerimdir. Bakara suresi 185. Ayeti Kerimede Rabbimiz;“O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kuranın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allahı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye (uygun hükümler gönderiyor).

Üç ayların sonuncusu Ramazan ayı, içerisinde mübarek kitabımız Kuranın inmeye başladığı, bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini barındırır. Kıymetini Kurandan alan Ramazan ayı her sene ömrümüze binbir bereketle misafir olur.Hicri ayların dokuzuncusu olan Ramazan ayı her sene on gün öncesinden gelerek tüm mevsimleri dolaşır. Yaz, kış,bahar ramazanları, hepsinin hatıratı, revnakı farklı kalır zihnimizde ve hatıralarımızda. Çocukluğumuzda bir kış ramazanına rastgelmişsek çok da susamadan iftar telaşıyla hemencecik biten oruçlarımız kalmıştır hatıralarımızda. Ya da bir yaz ramazanıysa ilk tam gün oruç tuttuğumuz, uzun ve susamış birgünün ardından iftar tıpkı kana kana su içtiğimiz bir nehrin yanında soluklanmaya benzemiştir. Baharda gelen Ramazanlarımıza portakal, limon çiçeği kokuları karışmıştır.

Recep, Şaban aylarında hazırlandığımız manevi iklimin zirvesi Ramazan ayının her günü ve gecesi mağfirete giden yolda fırsatlarla doludur. Birçok kavram hayatımızın tam da ortasına yerleşir. Oruç, orucu kolaylaştırıp bereketlendiren Sahur, Rabbimize en yakın anlardan biri olan İftar, karşılıklı okuma anlamına gelen Mukabele, rahatlama dinlenme anlamında Teravih, kendini tutma anlamında İmsak, İnsan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak FıtırSadakası. Bütün bu kavramlarla geçirdiğimiz ayın son on gününde kuvvetli bir sünnet olarak İtikaf ve nihayet Bayram. Ramazan sevincinden sonra bayram sevincine erişmek.

Ramazan sözcük olarak “yaz sonunda yağıp yeryüzünü tozlardan temizleyen yağmur manasında “er-ramza” kelimesinden veya “Güneş ışınlarından taşların yanıp kızması anlamında olan “er-ramaz” kelimesinden almıştır. Bu yağmur yeryüzünü nasıl temizleyip yıkarsa, Ramazan ayı da müminleri günah kirlerinden öyle temizler, yakar, yok eder.(Hadislerle İslam, Cilt 2, Syf.393-394)

Nasıl ki “şereful-mekan bi’l mekin” yani bir mekanın şerefi orada yaşayanlardansa zamanın şerefi de ona kıymet verenden gelir. Ramazanı mübarek ay kılan Kuranın bu ayda inmeye başlamasıdır. Kuran-ı Kerimde adı anılan tek ay Ramazandır. Yüce Allah ramazanı Kuran ayı ve aynı zamanda Oruç ayı olarak belirlemiştir.

Efendimiz ramazana kavuşmak için üç aylar geldiğinde (”Allahım recebi ve şabanı bereketli kıl bizi ramazana ulaştır.”( bu duayı sık sık yapardı.

Ramazan bize manevi huzur iklimini çağrıştırır. İbadet yoğunluğu ve heyecanı  yaşatır.Kendimizi inşa etmek için çok iyi bir fırsat, ganimettir. Ebu Hüreyreden (r.a) rivayet edildiğine göre Rasulullah (sas)

“Ramazan ayı geldiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapatılır ve şeytanlar zincire vurulur.(Buhari, Savm,5) buyurmaktadır.

Rabbimizin rahmetinin bol, mağfiretinin yakın, cennet kapılarının açık olduğu bu manevi  iklimden ruhumuzu arındırıp, ibadetlerimizi arttırıp kutlu misafiri layıkınca ağırlayıp infakta yarışan müminlerden olarak bayrama çıkmayı Rabbimizden niyaz ediyoruz.

Kalbimize, gündüzümüze, gecemize,ayımıza, zamanımıza, baharımıza hoş geldin On bir ayın sultanı”