Polat: “Ramazan ayında sardalyadan şaşmayın”

Polat: “Ramazan ayında sardalyadan şaşmayın” cukurovagazetesi.com

Mersin Balık Pazarı’nın bilinen esnaflarından Ömer Faruk Polat, “Vatandaşlarımız Ramazan ayında hem pratik olması hem de rahat tüketilebilecek olan sardalyadan şaşmamalı. Sardalya hem sağlığımız açısından faydalı hem de ucuz bir balık türü” dedi.


Haber – Vecdi Yenigül

Balık yaşamımızın vazgeçilmez temel gıdalarından biri. Uzmanlar balığın tüketiminin sağlığa faydalı olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Ramazan ayının da gelmesi ile beraber sofralarda yerini almaya başlayan balıklar için vatandaşların ilk uğradığı yer Mersin çarşısında yer alan Balık Pazarı. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı ve pazarın esnaflarından olan Ömer Faruk Polat, ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi olan balığın tezgahlardaki fiyatlarını ve balığın faydalarına dair gazetemizin sorularını yanıtladı.

“BALIK ÇEŞİDİNİN BOL OLDUĞU BİR DÖNEM YAŞIYORUZ”

Çarşıda bulunan Balık Pazarı esnaflarından Ömer Faruk Polat, sardalyanın en çok tercih edilen balık olduğunu ifade ederek, “30 yıldır balıkçılık yapıyorum. Mersin Balık Pazarı’nda hizmet veriyoruz. Balık sezonumuz devam ediyor, balık çeşidimizin bol olduğu bir dönem yaşıyoruz. Balık fiyatlarımız da gayet uygun vaziyette, sardalyanın fiyatı 10-15 lira arasında değişiyor, çupra ve levrek fiyatı 20-25 lira arasında değişiyor. Barbunya 30-35 lira arasında değişiklik gösteriyor. Vatandaşların ramazan ayı dolayısıyla balıklara olan ilgisi fazla. Ağırlıklı olarak en fazla tercih edilen balık da sardalya, ucuz da olduğu için müşterilerimizin ilk tercihi oluyor. Bunun yanında yemesi de kolay çünkü orta kılçığını çıkarıyoruz bu sayede vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla tüketebiliyor. Bir kilogram sardalyayı bir tepsiye koyup fırına verirseniz birkaç ekmek de yanına alma şansınız olsa 25 liraya 5 kişilik bir ailenin bir öğün tüketebileceği bir yemek olur” dedi.

“BALIK FİYATLARINI DÜŞÜRDÜK”

Ramazan ayı dolayısıyla balık fiyatlarının uygun olduğunu, fiyatların tezgahlarda düştüğünü kaydeden Polat, “Ramazan ayı dolayısıyla balık fiyatlarımızı aşağı doğru çektik yani herkes alabilsin diye fiyatları düşürdük. Gıda sektöründe mutfakta yer alan yemeklerin çeşitleri Ramazan ayı dolayısıyla fazla olması balık piyasasını da etkiliyor. Ramazan ayı öncesi fiyatlarımızla şimdiki balık fiyatlarımız arasında fark var örneğin geçen hafta sardalyanın kilogram fiyatı 20 liraydı şimdi 15 liraya düştü. Birçok balıkta bu düşüş bulunuyor. Vatandaşlarımız ramazan ayı dolayısıyla evlerinde daha fazla yemek çeşidi bulundurması bizlerin de elinde bulunan balıkları daha uygun fiyattan vermeye sevk ediyor. Yemek yapma konusunda kararsız kalıyor vatandaş, et, tavuk ve balık arasında bir tercih yapma konusunda düşünüyor bizler de balık tercih etmeleri konusunda balık fiyatlarında indirim yapıyoruz. Balık da rahat tüketilecek bir besin olduğu için bu fiyat aralığında almak oldukça ekonomik sayılır” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIN BALIKLARA İLGİSİ RAMAZAN AYINDA FAZLA”

Çupra ve levreğin fiyatlarının ihracat nedeniyle sabit kaldığını kaydeden Polat, pandeminin balık sektörünü olumsuz etkilemediğini söyleyerek, “Ramazan ayı öncesi ve ramazan ayı ile beraber fiyat olarak çok düşmeyen balıklar; çupra ve levrek nedeni de yurtdışına ihraç edildiği için fiyatları pek değişmedi. Yunanistan, Dubai gibi yerlere çupra ve levreğin gitmesi ister istemez fiyatların düşmemesine neden oluyor. Bunun dışında elimizde yer alan balıkların fiyatların artış yok düşüş var.Balık çeşitlerine bakacak olursak, barbunya 25 lira, mezgit 30 lira, çupra 30 lira, kefal 20 lira, çatal kuyruğu 25 lira, sardalya 15 liradan satılıyor. Ramazan ayında her yılın ilk haftası durgun oluyor ancak daha sonra hareketlilik oluyor. Vatandaşların ilgisi ramazan ayı boyunca da azalmıyor. Balık sektörü alınan yeni pandemi kısıtlaması ile beraber pek etkilenmiyor çünkü temel bir ihtiyaç. Balıkçı esnafı açık halde, bu koronavirüsün bir an önce bitmesini umuyoruz çünkü esnaf zor durumda. Kirasını ödemekte zorlanan, işçisine parasını ödemekte zorlanan esnaflarımız var. Hepimizin bu konuda verilen kurallara uyması çok önemli. Balık sektörü 1 Nisan itibariyle tırolların balık ağına çıkması durdurulmuş durumda. Kıta sahanlığı dolayısıyla Türkiye, Yunanistan gibi kara sularımızın komşu olan yerlerde açık denizlerde 12 mil civarında herkes balık avı yapabiliyor ancak bu da bir maliyet. Yakıt harcanıyor ve ortada bir emek var böyle olunca fiyatlara da yansıyor. Fiyatlara yansıyınca tezgahlara da vatandaşın cebine de yansımış oluyor” şeklinde konuştu.

“RAMAZAN AYI SARDALYA TÜKETMEK İÇİN EN DOĞRU ZAMAN”

Sardalyanın sağlığa faydalı bir balık olduğunu ifade eden Polat, her evin bütçesine uygun olması dolayısıyla en çok tezgahlarda yer alan balığın sardalya olduğunun altını çizerek, “Bazı balık tezgahlarında birbirine benzeyen ve ayırt edilemeyecek olan balıklar oluyor. Örneğin hamsi mevsimi olduğu bilmeyen vatandaşlara hamsi yerine sardalya verilebiliyor ama tüm arkadaşlarımız bu konuda bilinçli hareket ediyor. Vatandaşın istediği balık hangisi ise onu veriyoruz. Bizler de bu konuda bazı duyumlar alıyoruz bunun temel nedeni balık konusunda bilgi sahibi olamamak. Tüm arkadaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz, halka gerçekleri ifade etmek gerekiyor.Vatandaşlarımız Ramazan ayında hem pratik olması hem de rahat tüketilebilecek olan sardalyadan şaşmamalı. Sardalya hem sağlığımız açısında faydalı hem de ucuz bir balık türü. 5 kişilik bir ailenin rahatlıkla alabileceği bir balık. Balıkların hepsi faydalı ve şu an sardalya ve tüketmek için en uygun zaman. Bundan sonra çupra, kefal, istavrit gibi balıkların mevsimi devam eder” diye konuştu.