Özdemir: “Mersin, ormancılık ihracatında geri kalıyor”

Özdemir: “Mersin, ormancılık ihracatında geri kalıyor” cukurovagazetesi.com

Mersin Ticaret BorsasıYönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, Mersin’in orman alanına Gaziantep, Adana gibi illerden daha fazla sahip olmasına rağmen, Mersin’in ormancılık ürünleri ihracatında bu illerden geri kalması ile ilgili açıklamalarda bulundu.


Birçok insanın çalışma düzenini evine taşıması, başta eğitim olmak üzere pek çok sektördealınan tedbirler, uygulanan kısıtlamalar, karantina dönemleri gibi faktörlerin başta mobilya ve kağıt olmak üzere orman ürünlerine dayalı ürün satışlarını pandemi sürecinde yükselttiğini söyleyen Özdemir, “Nitekim kağıt ve suntanın ana maddesi olan kereste fiyatlarıŞubat 2020 ayı sonundan bugüne kadar dünya genelinde dört kat artış gösterdi.Gelinen bu noktanın kentimiz açısından iyi analiz edilmesi gerektiği kanaatindeyim” dedi.

Mersin’inOrman Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre kentin toplam alanının yüzde 54’ü ormanlık alan konumunda olduğuna değinen Özdemir, “835 bin hektar ile Mersin, ‘ormanlık alan’ açısından Antalya ve Kastamonu’nun ardından ülkemizin en büyük üçüncü ili. Ancak, bu alanın yüzde 44’lük bölümü‘bozuk orman alanı’ statüsündedir.Türkiye İhracatçılar Meclisi sınıflandırmasına göre 2020 yılında Türkiye’nin bu sektörde 5,6 milyar dolar ihracatı bulunuyor. Bunun yüzde 44’lük bölümünü kağıt, karton ve matbu yayınlar, yüzde 34’lük kısmınımobilyalar, yüzde 14’ünü kereste ve kalan yüzde 8’lik bölümünü diğer ürünler oluşturdu” ifadelerini kullandı. Özdemir, Mersin’in ise bu pastadan 74 milyon dolar ile sadece yüzde 1,3 pay aldığının altını çizdi.

“GELECEĞE YÖNELİK BİR EYLEM PLANI YAPILMALI”

“Ayrıca, kentimizin 1,9 milyar dolarlık ihracatı içerisinde mobilya, kağıt ve orman ürünlerinin payı yüzde 4 dahi değildir” diyen Özdemir, “Sonuç olarak, toplam orman varlığı açısından ülkemizin en büyük üçüncü şehri olan Mersinormancılık ürünleriihracatında onuncu sırada bulunmaktadır. Kayseri, Gaziantep ve Adana gibiorman alanı açısından Mersin’dengeride olan komşu illerkentimizigeride bırakmaktadırlar.Oysa sektörde hem yurtiçinde hem de ihracat fırsatları açısından önemli bir potansiyel bulunmaktadır. Örneğin, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kâğıt, karton ve bunlardan yapılan eşyalardan ülke olarak ithalatımız2,4 milyar dolar düzeyinde. Benzer şekilde 748 milyon dolarlık odun hamuru, 430 milyon dolarlık da ağaç ve ahşap eşyayı yurtdışından tedarik ediyoruz.Dolayısıyla, kent olarak sektördeki artan talep yapısının iyi incelenmesi ve geleceğe yönelik bir eylem planının bugünden yapılması gerektiğini düşünüyorum.Nitekim Bakanlığımız da Üçüncü Tarım Orman Şurası’ndaormancılık ürünlerinde ihracat gelirlerini arzu edilen seviyelere çıkarmak için marka, kalite, standardizasyon, tanıtım ve özendirme çalışmalarının destekleneceğini belirtmişti” şeklinde konuştu. Özdemir sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bunun yanında orman köylülerinin gelir seviyelerinin artırılması için odun dışı orman ürünlerinin çeşitlendirilmesi, tarımsal ormancılığın teşvik edilmesi, ahşap kullanımının yaygınlaştırılması, ulusal orman envanterinin tamamlanması gibi önemli başlıklar belirlenmişti.Bu doğrultuda, mevcut orman alanlarının artırılması, bozuk statüde bulunan alanların verimli hale dönüştürülmesi, talep gören ürünlerin üretilmesine yönelik dikim politikasının uygulanması ve bu ürünlerin işlenmesine dayalı sanayinin geliştirilmesi halinde kentimiz açısından yeni bir üretim, yatırım, istihdam ve ihracat kapısı açılacağı kanısındayım.”(Haber Merkezi)