Seçer: “Devletin kurumları bize yardımcı olmak zorundadır”

Seçer: “Devletin kurumları bize yardımcı olmak zorundadır” cukurovagazetesi.com

Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer 4 televizyon ve 22 radyonun ortak yayınında Belediye Başkanlığında geçen 2 yılı değerlendirdi. Seçer, “Herkese hizmet etmek istiyoruz. Bu devletin kurumları, devlet kurumu aklıyla bize yardımcı olmak zorundadır. Hükümet aklıyla bize baktığı zaman, hükümetin ya da siyasi iktidarların gözüyle baktığı gibi baktığı zaman bu devlet çöker bu devlet biter devlet aklının hakim olması lazım” dedi.


Haber – Uğur Özgür

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kanal 33, SUN RTV, İçel TV, Koza TV olmak üzere 4 televizyon ve 22 radyonun ortak canlı yayınında Ahmet Özdemir ve Semir Bolat’ın hazırlayıp sunduğu ‘Başkan ile Özel’ programına konuk oldu. Seçer, piyasalara olan güven ve faiz artışı, 120 otobüsün yatırım programına alınması ve Mersin’e hizmet anlayışına ilişkin konuştu.

“VATANDAŞ HERŞEYİ GÖRÜYOR, BIRAKIN ADAM İŞİNİ YAPSIN DİYOR”

Ahmet Özdemir’in “Piyasada güven sağlandı mı? sorusuna yanıt veren Seçer, piyasalarda güvenin sağlandığına ancak kredi faizlerinin düşük olduğu dönemde belediye meclisinden borçlanma taleplerinin karşılık bulmadığını belirterek, “Tabi ki sağlandı. Herkes ihaleye girmek istiyor, herkes iş yapmak istiyor. Herkes yarışıyor ihalelere girmek için. Dedik ki, bunların bir kısmını otururuz, konuşuruz, taksitlendiririz. Eğer borçlanma alabilirsek, 250 milyon lira hakkımız olan bütçe denkliği için bütçeye koyduğumuz borçlanma kalemi var. Bunun karşılığı meclisten Başkan’a yetki verilirse, o günkü rakamlarda 175 milyon lira borçlanabiliyorduk. Dedik ki bunu bize verin. Çünkü uzmanlar önümüzdeki günlerde banka faiz oranlarında, kredi faiz oranlarında yükselmeler olacak, bazı ekonomik dengesizlikler olacak. Hatta dedim ki bakın ben iş insanıyım bunu gayet iyi bilirim, para piyasalarını bilirim, gelin bu yetkiyi bana verin. Anlatamadık, dinletemedik. Niye? Çünkü kulakları bende değil. Kulakları tıkalı. Kulakları Ankara’da, genel merkezlerinde. Siz de sokağa çıktığınız zaman, köye gittiğiniz zaman, köy kahvesinde oturduğunuz zaman vatandaşın size tepkisi ile karşılaşıyorsunuz. Vatandaş her şeyi görüyor.  Bu adamı rahat bırakın diyor, bırakın adam işini yapsın, adam hesabını da veriyor, versin. Ama siz önüne engel koyuyorsunuz. Ama dinletemedik” dedi.

“BİZ HAKLI ÇIKTIK, KEŞKE HAKLI ÇIKMASAYDIK”

Faiz artışı nedeniyle Mersin’in zarar ettiğini ifade eden Seçer, şu an için borçlanma taleplerinin olmadığını kaydederek, faizlerin 8’lerden 30’lara kadar yükseldiğinden de söz eden Seçer, “Biz haklı çıktık. Keşke çıkmasaydık ama çıktık. Ne oldu? Mersin zarar etti, Mersin halkı zarar etti. Ben gereksiz yere finansman maliyeti ödüyorum yüksek faizli. Neden siz elimi daraltıyorsunuz, böyle bir elimin altında can simidi var, kredi imkânım var. Bu yetkiyi bana vermeyerek, neden beni bu kadar sıkıntının içerisine sokuyorsunuz? Kimse buna bir cevap veremez. Çünkü bu yapılan işler, bu alınan kararlar siyasi. Şimdi bunlara da dikkat çekmek lazım. Ama bunları aşıyoruz, aştık, en azından şu anda düzenimiz iyi. Bir borçlanma talebimiz de yok. Ama önümüzdeki günlerde böyle bir iklim olur, oturulur konuşulur. Meclis üyesi arkadaşlarımız gerçekten bir önceki yıllardaki tavırlarının doğru olmadığını görürler. Bundan sonraki süreçte bu işlerin Büyükşehir Belediye Başkanı ile Meclis’in iş birliği ile el birliğiyle çok daha iyi olacağını, Mersin’in hayrına olacağını düşünmeye başlarlar. Farklı bir tablo çıkabilir Meclis’ten diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“120 OTOBÜSÜN YATIRIM PROGRAMINA ALINMASINI CUMHURBAŞKANI’NDAN İSTİYORUZ”

Alımını yapmayı planladıkları 120 otobüsün yatırım programına alınmasını beklediklerini ifade eden Seçer, bu konuda beklenti içinde olduklarını söyleyerek, “Geçtiğimiz dönem mecliste borçlanma yetkisini aldık. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Green City kapsamında bir projede; bunun 7 milyonu hibe, 3 milyon faiz yükü biniyor, 22 milyon Euro alıyorsunuz 2 yıl ödemesiz, 8 yılda ödüyorsunuz toplam 10 yılda bitiyor. 22 alıyorsunuz 18 ödüyorsunuz. Bu kadar basit. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bunu bir an önce yatırım programına almasını istiyoruz. Kaç ay oldu rica ediyoruz. Paramız hazır. Buradan Cumhur İttifakı Meclis üyelerine duyuruyorum. 22 milyon Euromuz IBRD’de hazır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın yatırım programına almasını bekliyoruz. Yatırım programına aldığı taktirde, Hazine Bakanımız bunu onayladığı taktirde hemen alımlara çıkacağız. Kentimize yeni 120 otobüs daha katacağız. Filomuzu yenilemiş olacağız. Her türlü alt yapıyı hazırladık, oradan atılacak imzaları bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“YÜREĞİM BU MEMLEKET İÇİN ÇARPIYOR”

Devlet kurumlarının kendilerine destek olmak zorunda olduğunu ifade eden Seçer, hizmet anlayışının siyasi parti ayrımı gözetilmeden yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Zaman yitiriyoruz. Bazen diyorum ki iktidar partisinin belediye başkanı olmak varmış.  İşler nasıl rahat yürürmüş. Ben şuna da karşıyım; bir Sayın Bakan 2014 seçimlerinde bir gaf yapmıştı oy isterken Antalya’da. ‘İktidar partisine, adayına oy verin bakın hizmet nasıl geliyor?’ Siyasal anlamda bu mantık olduğu sürece bu ülkenin vay haline. Siz, biz, sizinkiler, bizimkiler, sizin partililer, sizin çocuklar, bizim çocuklar. Bu memlekete yazık olur. Ben de bu memleketin has evladıyım, ben de bu memleket için çalışıyorum, yüreğim bu memleket için çarpıyor. Kimse benden daha fazla bu ülkeyi sevmiyor. Böyle sözde milliyetçilik, sözde Türkiyecilik olmaz, özde olur. Namusunla şerefinle bu ülkeye hizmet etmekle oluyor bu işler. Evet, altını çizerek söylemek istiyorum; biz de bu ülkenin kurucusu, bu ülkenin mimarı, mücadele etmiş Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu, o dünya görüşünün, o çağdaş, laik, seküler, Cumhuriyet’i getiren dünya görüşünün kurduğu partinin mensupları olarak bu ülkeye hizmet etmek istiyoruz. Herkese hizmet etmek istiyoruz. Bu devletin kurumları, devlet kurumu aklıyla bize yardımcı olmak zorundadır. Hükümet aklıyla bize baktığı zaman, hükümetin ya da siyasi iktidarların gözüyle baktığı gibi baktığı zaman bu devlet çöker bu devlet biter devlet aklının hâkim olması lazım” diye konuştu.

“BU EŞİTSİZLİK, BU ADALETSİZLİK!”

Mersin’e hizmet etmek istediklerini, Cumhur ittifakı belediyelerinin sahip olduğu ayrıcalıklara kendilerinin de ihtiyacı olduğunu savunan Seçer, “İsteyen kamu kurumu, verecek olan kamu kurumu. Faydalanacak olan uzaylı mı? Vatandaş, Mersinli. Nerede? Hani ayrımcılık yapılmıyordu. Hadi AK Partili bir belediye böyle bir talepte bulunsun, Mersin Büyükşehir Belediyesi AK Partili bir belediye başkanında olsun. ‘Bitüm alacağım, İller Bankası Genel Müdürü sizden teminat mektubu istiyorum’ desin. Hadi bakalım vermesin. Bu eşitsizlik, bu adaletsizlik. Bu siyasal olarak vicdansızlık. Ben bunu kabul etmiyorum. Buradan yetkililere sesleniyorum. Biz de burada hizmet etmek istiyoruz. Bize de en azından Cumhur İttifakı’na mensup belediyelere gösterdiğiniz muameleyi gösterin, biz farklı bir şey istemiyoruz. Elbette ki rahat değiliz. Elbette ki işlerimiz rahat gitmiyor. Ben devlet aklının galebe çalmasını istiyorum, siyaset aklının değil. Bürokratlar devletin bürokratı, siyasetçinin bürokratı değil. Görevlerini kanunlara, nizamlara uygun, yasalara uygun yapmak zorundalar. Yoksa bu memleket alaşağı gider, sistem çöker, hukuk devleti gittiği zaman gerisi teferruat kalır” şeklinde konuştu.