Gültak: “Tek hedefimiz Akdeniz halkının çıkarını korumak”

Gültak: “Tek hedefimiz Akdeniz halkının çıkarını korumak” cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediyesi, Nisan ayı 2. birleşim 1. oturumu, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleştirdi. Meclis üyelerinin de hazır bulunduğu oturumda gündemin en önemli maddesi TOKİ tarafından Çay Mahallesi’nde kentsel dönüşüme yönelik Belediye Başkanı Gültak’a yetki verilmesini içeren raporun görüşülmesi oldu. Gültak, “Günü kurtarmayı amaçlayan bir anlayışımız asla yok. Tek amacımız ve hedefimiz, Akdeniz halkının çıkarlarını korumak” dedi.


Haber – Barış Köksal

Akdeniz Belediyesi Nisan ayı oturumunu Belediye konferans salonunda gerçekleştirdi. Oturum, bir önceki bileşim tutanakları oy birliği ile kabul edilerek gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantı, TOKİ tarafından Çay Mahallesi’nde, devam eden yerinde kentsel dönüşüm projesi kapsamında, belediye başkanına yetki verilmesine ilişkin komisyonlardan oy çokluğuyla gelen raporun görüşülmesi ile sürdü. HDP’li meclis üyelerinin eleştirileri üzerine tartışma yaşanan gündem nedeniyle Gültak, protokolün tüm maddelerini okuyup Meclis üyeleri ve kamuoyu ile paylaştı.

“STANDARTLARIN ÜZERİNDE BİR YAŞAM ÇAY MAHALLESİNİN HAKKIDIR”

Çay Mahallesi’nde standartların üzerinde bir yaşam sunacaklarını ifade eden Gültak, uzlaşma ile hareket edeceklerini ve Akdeniz’de uzun süre belediye başkanlığı yapma amacının olduğunu belirterek, “Konut fazlalığı halinde, mahalledeki kiracıların da uygun koşullarda ev sahibi olmalarını sağlayıp, mahalleye dışarıdan insanın gelmemesini sağlayacağız. Dileyen kadınlar, tandırlarında ekmeğini de yapacak, kültür ve geleneklerini de yaşatabilecek” diye konuştu. Çay Mahallesi’nde hayata geçen projede ise bahsettiğimiz tüm sosyal donatı alanlarının yanı sıra, park ve yeşil alanlar, bisiklet yolları ve otoparklar olacak. Standartların üzerinde bir yaşam, Çay Mahalleli kardeşlerimizin de hakkıdır. TOKİ ile imzaladığımız protokolün hemen her maddesinde ‘uzlaşma’ ifadesi geçmekte. Uzlaşma ve vatandaşlarımızın onayının olmadığı bir proje zaten başarılı olamaz. Gasp mı ediyoruz orayı, milleti dinlemeden, onayını almadan oraya mı gireceğiz. Ben Akdeniz Belediye Başkanı olarak uzun süre hizmet etmeyi düşünüyorum. Kürt kardeşimi, Çerkezleri, Giritlileri karşısına alacak kadar acemi bir siyasetçi yok karşınızda. Uzun süre buraya hizmet edeceğiz, kimseyi karşımı alacak halimiz yok. Günü kurtarmayı amaçlayan bir anlayışımız asla yok. Tek amacımız ve hedefimiz, Akdeniz halkının çıkarlarını korumak. İnsanlarımıza çok daha güvenli, sağlıklı ve konforlu ve planlı binalarda yaşamalarını sürdürmelerini sağlamak istiyoruz” dedi.

“BU PROJEDE BİBER DE DOMATES DE KURUTURSUNUZ”

TOKİ konutları ile Çay Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların geleneklerini yaşamaya devam edeceklerini, bu projenin Yenişehir ilçesinin standartlarından yüksek olduğunu vurgulayarak, “Bazı dedikodular duyuyorum asimileştirme, Türkiye Cumhuriyeti kimliğini taşıyan herkes bu ülkenin vatandaşıdır. Trabzonlusu da, Vanlısı da, İzmirlisi de, Kürdü, Çerkezi, Türkü, herkesi bu ülkenin kimliğini taşıyor. Halkın içinde böyle bir kavgası yok. Bir Kürt kardeşimiz gitmiş Yörük kız almış. Biz burada insanların 30 yıldır komşuları kimse onlarla oturmasını, beraber olmasını da sağlıyoruz. Kiracıysa hak verdik onun da almasını sağlıyoruz. Tandır mı örf ve adet mi diyorsunuz bunu sağlıyoruz. O projenin içinde o kadar çok otopark var ki, o kadar çok yeşil alan var ki, biber de kurutursunuz, domates de kurutursunuz. Bodrum katları var bunları da farklı alanlar olarak kullanırsınız. Öyle anlatınız ki sanki proje iç içe. Mersin’de 140 dönümün içine 715 konut olan bir projeyi Yenişehir’de bırakın Türkiye’de gösteremezsiniz. Yenişehir’deki standartların çok üstünde olan standartları çay mahallesinde yaşayan vatandaşlarımıza layık görüyoruz. Bugün 20 dönüm bir alan Yenişehir’de 3 milyon lira derler biz 140 dönüm arazi içinde 700 daireden bahsediyoruz. Yenişehir’dekiler kıskanacak buradakileri. Ne kadar güzel bahçeleriniz, otoparklarınız var diyecek. Oradaki şartlar Yenişehir’de yok” diye konuştu.

“HEDEFİMİZ HAK SAHİPLERİNİN YÜZDE 70 ORANINDA ONAYINI ALMAK”

Hak sahibi olan vatandaşlarla görüşerek, yüksek bir oran yakaladıktan sonra hareket edeceklerini de sözlerine ekleyen Gültak, anket sonuçlarına göre kentsel dönüşüm konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olunmadığını gördüklerini söyleyerek, “Anket ile yüzde 70 oranında ailelere ulaşılmış. Bunun yüzde 54’ü erkek; yüzde 46’sı kadın. Kentsel dönüşümü isteyen vatandaşların oranı yüzde 42; istemeyenlerin sayısı yüzde 57. Neredeyse yarı yarıya. Tabi insanlarımızın çoğunluğu, yeterince bilgi sahibi olmadığı için de projeye karşı bir duruş var. Biz, insanları çağırıp bilgi verdiğimizde bu oranın yükseleceğine inanıyoruz. TOKİ ve personelimiz, hak sahibi bin 100 kişi ile tek tek görüşecek. Hedefimiz, hak sahibi insanlarımızın en az yüzde 70’inin onay ve kabulünü almak” ifadelerini kullandı. Belediye Başkanı Gültak’ın projeye ilişkin açıklamasının ardından, komisyonlardan oyçokluğu ile gelen teklif, yine belediye meclis üyelerinin oyçokluğu ile kabul edildi.

GÖRÜŞÜLEN DİĞER GÜNDEM MADDELERİ

Meclis toplantısı, kanun gereği II sayılı boş kadro cetvelini içeren komisyon raporlarının görüşülmesi ile sürdü. Gültak; boş kadro cetveli ile ilgili teklifin, komisyonlardan oybirliği ile değil oyçokluğu ile gelmesi nedeniyle teklifi oylamaya sunmadan geri çekti. Adanalıoğlu Mahallesi’nin artan enerji ihtiyacının sağlıklı sağlanabilmesi için trafoların güçlendirilip yerlerinin işaretlenmesine ilişkin teklif oybirliği ile kabul. Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün Nüzhetiye Mahallesi 88 ada, 25 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar planı notu değişikliği talebi ile ilgili ve komisyonlarca da oybirliği ile reddedilen teklif, üyelerin yine oybirliği ile kabul edildi. Akdeniz Belediye Meclisi’nin bir sonraki toplantısı, 3 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 10:00’da, yine belediye konferans salonunda yapılacak.