Yıldırım: “Biz sadaka istemiyoruz”

Yıldırım: “Biz sadaka istemiyoruz” cukurovagazetesi.com

Tiyatro Agon oyuncuları, Dijital Platform Projesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Tiyatro Agon oyuncuları, Büyükşehir Belediyesi tarafından kendilerini rahatsız eden uygulamalar olduğu iddiasıyla Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması düzenledi. Tiyatro Agon oyuncularından Salih Yıldırım, “Biz hiç bir kurumdan sadaka istemiyoruz.Hiçbir sanat kurumuna sadaka verir gibi bir destek sunulamaz. Ayrıca verilen desteğin miktarı hiç önemli değil” dedi.


Haber – Barış Köksal

Tiyatro Agon oyuncuları, Büyükşehir Belediyesi’nin pandemi nedeniyle sanatçılara destek olmak amacıyla hayata geçirdiği Dijital Platform Projesi’nde istenilen kriterleri taşıdıkları halde, yer aldıkları afişlerden bir süre sonra çıkarıldıklarını ve birtakım haksız uygulamaları uğradıkları iddiasıyla basın açıklaması yaptı. Tiyatro Agon oyuncularından Salih Yıldırım, söz konusu iddiaya ilişkin projeyi boykot ederek çekildiklerini ve bundan sonra alacakları tutuma dair açıklamalarda bulundu.

“BİZİ RAHATSIZ EDEN UYGULAMALAR NEDENİYLE PROJEDEN ÇEKİLDİK”

Büyükşehir Belediyesi tarafından Dijital Platform Projesinde istenilen şartları taşıdıklarını ve proje boyunca kendilerini rahatsız eden bir uygulama ile karşılaştıklarını iddia eden Salih Yıldırım, “Mersin Büyükşehir Belediyesi pandemiden olumsuz etkilenen sanatçılara destek olmak için bazı projeleri hayata geçiriyor. Bu projelerden biri de 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla, yerel tiyatro gruplarıyla hayata geçirdiği Dijital Platform Projesi olmuştur. Bunun için gruplara açık çağrı yapılmış ve projeden yararlanacak olan gruplardan belli kriterleri taşımaları istenmiştir. Bizde Tiyatro Agon olarak, bu Dijital Platform Projesine dahil olduk ama başından beri gördüğümüz, bizi rahatsız eden bazı uygulamalar yüzünden çekildik. Doğal olarak ilk ilan edilen ve bir süre paylaşılan afişlerde adımızın bulunması, sonraki afişlerde olmayışımız yüzünden karşılaştığımız sorulara cevap olması amacıyla böyle bir açıklamayı, seyircilerimize ve dostlarımıza gerekli görüyoruz.Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla düzenlediği Mersin Özel Tiyatrolar Festivali kapsamında Sanata Destek Projesi'nde ilk yayınlanan afişlerde yer aldığımız halde, neden sonraki afişlerde yer almadığımızı ve neden projeden çekildiğimizi Mersin kamuoyuna açıklamayı gerekli görüyoruz” dedi.

“PLAKET TÖRENİNİ BOYKOT EDEREK KATILMADIK!”

Tiyatro gruplarının yer aldığı projelerde kendileri ile beraber diğer grupların haksız tutuma maruz kaldığını iddia eden Yıldırım, “Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanlığı sorumluluğunda oluşturulan projenin, durumun daha anlaşılır olabilmesi için öncelikle oluş sürecinden bahsetmek gerekiyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 Ekim ayında, Adnan Menderes Bulvarı Kültür Parkı'nda bulunan Amfi Tiyatro'da, tiyatrolara destek adı altında yapılan ilk projesinde, yukarda sözünü ettiğimiz durumdan dolayı bir tür iş bilmezlikle katılan gruplara eşit ve adil davranılmamıştır. Bu durum gerekli mercilerle konuşulmuş ama bir çözüm üretilmediği gibi keyfi ve üstten bir üslupla tarafımıza cevap verilmiştir. Bu tavır üzerine, etkinlik sonunda verilen Plaket Takdim Töreni'ne, böyle bir durumun bir daha yaşanmaması için uyarı niyetli boykot ederek katılmadık.Bugün ise, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Sanata Destek adı altında yaptığı projede, benzer bir tavır ile karşılaştık. 27 Mart haftasında gerçekleştirdiği Sanata Destek adı altında Mersin Özel Tiyatrolar Festivali için, bu kez belli kriterler getirilerek, açık bir çağrı yapılmış ki bu durum başından beri bizimde istediğimiz bir şeydi, kriterlerin olması ve tüm gruplara açık çağrı yapılması ve bu kriterlere uygun gruplar belirlenmiştir. O gruplardan biri de Tiyatro Agon olmuştur” diye konuştu.

“SANATI İCRA EDENLER BUNU TOPLUM YARARINA YAPAR”

Kurumların sanatçılara vereceği desteğin keyfi olamayacağını savunan Yıldırım, “Devletin, özellikle yerel yönetimlerin, kentinde yaşayan insanlara, kendilerini geliştirebilecekleri, sanat üretebilecekleri mekanları, olanakları yaratması, var olan sanat kurumlarına maddi manevi destekler sağlamasızorunludur. Bütün bu haklardan yararlanmak bu devlete vergi veren her yurttaşın doğal hakkı. Dolayısıyla biz hiç bir kurumdan sadaka istemiyoruz.Hiçbir sanat kurumuna sadaka verir gibi bir destek sunulamaz. Ayrıca verilen desteğin miktarı hiç önemli değil. Bu miktar, o kurumların başında bulunan kişilerin kendi cebinden çıkmadığı için, kendisi bunu lütuf gibi göremez de gösteremez de. Çünkü sanat icra eden insanlar, bunu toplum yararı için yaparlar. Aynı şekilde kamu kurumları da topluma hizmet sunmak için vardır ve kimsenin babasının çiftliği değildir. Kültür Sanat Daire Başkanı'nın bir kamu kuruluşunu temsil ettiğini kendisine hatırlatmak isteriz. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer'in, bu şehir için, kişisel ve keyfi kararlar verdiğini düşünmüyoruz. Ama aynı zamanda kendisini de temsil eden bazı kişilerin böyle bir keyfilik içinde bulunmasının bizleri zor durumda bıraktığını bilmesini isteriz” şeklinde konuştu.

“PANDEMİ NEDENİYLE ZATEN ZOR BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ”

Büyükşehir Belediyesi’nin bu süreçte yanlış bir tutum sergilediğini savunan Yıldırım, pandemi sebebiyle zor günler yaşadıklarını, bunun üzerine başka sorunlar yaşamak istemediklerini belirterek, “Bir kamu kuruluşu yöneticisi olan Kültür Sanat Daire Başkanı'ndan beklentimiz şudur; bir şey hayata geçirilirken, her şeyin kurallara kaidelere, belirlenen, sınırları çizilen şartlara uygun davranılmasıdır. Ortak işler yaparken, mutlaka en küçük detayın bile belirtildiği bir sözleşmenin hazırlanması ve katılımcı gruplara imzalatılmasıdır. Çünkü bu durum sadece Tiyatro Agon olarak bizi değil, Mersin'de tiyatro yapan diğer grupları da zor duruma sokmuştur. Bunu görmek için programa bakmamız yeterlidir. Mersin genelinde faaliyet gösteren 20-25 civarı özel tiyatro grubundan sadece 3 tane tiyatro grubuyla Özel Tiyatro Festivali düzenlemesi bunu yeterince açık ediyor.Sadece üç grupla Tiyatro Körebe, Özel Tarsus Şehir Tiyatrosu ve Duvarsız Sanat Tiyatrosu yaptığınız festivali, sanki Mersin'de bir yıldır sahnelerini açamayan, salonlarını kaybeden, tiyatro mekanları kapalı olduğu için işlerini yapamayan kentin tüm oyuncularına destek veriyormuşçasına, Mersin'de 16 tiyatro sanatçısına destek üst başlığıyla ulusal ve yerel basına lanse etmeniz, bizce Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne yakışmayan bir tutumdur. Bu ayrıca yukarda özellikle belirttiğimiz kervanı yolda dizme anlayışınızın da en güzel göstergesidir. Çünkü başvuru esnasında ileri sürdüğünüz kriterler yüzünden birçok tiyatro grubu, bu destekten baştan mahrum kalmıştır. Pandemi bize zaten zor bir süreç yaşatıyor, lütfen siz de o sürece yeni bir şey eklemeyin” diye konuştu.