Seyhan: “Pilates, kaslarınızın dayanıklılığını artırır”

Seyhan: “Pilates, kaslarınızın dayanıklılığını artırır” cukurovagazetesi.com

Mersin’de 8 yıldır pilatesantrenörlüğü yapan Evrim Seyhan, pilates hareketlerinin vücuda esneklik kazandırdığını belirterek, “Pilates, kemiklerinizi güçlendirir, dengenizi sağlar, hareket kontrolünde etkili olur.Daha akıcı hareket etmenizi sağlar, kaslarınızın dayanıklılığını arttırır, koordinasyonunuzu güçlendirir ve düzgün nefes şekline sahip olmanızı sağlar” dedi.


Haber –Barış Köksal

Sağlıklı bir yaşam için son zamanlarda rağbet edilen bu sporun faydaları saymakla bitmiyor.Her yaş grubunun yapabileceği bu fiziksel fitness programı, insan zihnine ve vücuduna olan faydası ile uzun ve sağlıklı yaşamı tercih edenlerin ilk başvurduğu alanlardan biri oluyor. Bu sporun yapılması amacıyla açılan salon sayılarının artması ülkemizde de pilatese olan ilginin arttığının bir işareti. Mersin’de yeteri kadar bilinmeyen bu fitness programı, özellikle konunun uzmanları dışında açılan salonlarla insanların yanlış eğitilmesi noktasında risk oluşturabiliyor. Pilates eğitmeni Evrim Seyhan pilatese dair tüm merak edilenleri gazetemize anlattı.

FİZİKSEL FİTNESS SİSTEMİ: PİLATES

Pilatese başlama hikayesini anlatan Evrim Seyhan, pilatesin insan vücuduna göre değişen sınıflandırması ve egzersiz biçimlerine yer vererek, “Ömer Halis Demir Üniversitesi İşletme fakültesi mezunuyum.Pilates, yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubertus Pilates tarafından geliştirilmiş fiziksel fitness sistemidir.Küçük yaşlarda spora ilgimi farkeden ailemin sayesinde, jimnastik, bale, voleybol, yüzme, tekvando, kickboks gibi branşlarla ilgilendim.Lisanslıolarak yarışmalara katıldım. 20’li yaşlarda ise pilatese başladım ve uzun süre pilates yaptım. Bedenimde ve ruhumda pozitif yönde değişimler yaşayınca pilatese olan ilgim giderek arttı ve eğitimler alarak işi ciddiye almaya başladım. 40’tan fazla antrenörlük belgesi alarak pilates artık yaşamımın bir parçası oldu ve kendi stüdyomu açmaya karar verdim. Hamile, çocuk, mat ve aletli reformer olarak farklı kategorilerle antrenörlük yapıyorum. Hepsi birbirinde çok farklı kişiye özel ve birlikte yapılamayacak programlardır. Örneğin normalpilateste ağırlık noktası karın bölgesiyken hamile pilatesindepelvik bölgesidir. Hamilelik döneminde omurgaya dönük egzersizlerden yararlanılır. Mat pilates ve aletli pilatesi karşılaştıracak olursak, her iki egzersiz de benzer faydalar sağlar ama ikisi de oldukça farklıdır. Mat sınıfları, egzersiz için vücut ağırlığını kullanırken feformer, egzersizlerinizi vücut özelliklerine göre özelleştirilebilen hareketin her anında direnç ve destek sağlayan rerformer, cadillac, chairbarrel gibi ekipmanlardan yararlanır” dedi.

“MERSİN’DE PİLATES YETERİNCE BİLİNMİYOR”

Türkiye’de ve Mersin’de pilatese olan ilgiyi de yorumlayan Seyhan, “Türkiye’de pilatese ilgi zaman geçtikçe artmış durumda ki Mersin'de de hergeçen gün insanların ilgisinde bir artış gözlüyorum. Bunun olabilmesi içinde herkes tarafından yapılabilir duruma gelebilmesi içinde elimizden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum.Pilates kesinlikle insan vücuduna ve zihnine sayısız faydası olan bir fiziksel fitness programıdır. Benim ilgi duyup reformera başladığım dönemlerde Türkiye'de baya bilinmeye başlamıştı ama Mersinde henüz çok bilinmiyordu. Maalesef ki Mersinde yeterli düzeyde insanların pilates bilgisi olduğunu düşünmüyorum.Çünkü gerekli denetimler yapılmadan insanlar nekadar yeterlilik düzeyi olduğu bilinmeyen yerlerden aldıkları 3 günlük sertifikalarla, bakkal dükkanı açar gibi şehrimizde pilates stüdyosu açıyor” şeklinde konuştu.

“PİLATES SADECE ESNEMEKTEN İBARET DEĞİLDİR”

Pilatesi her yaş grubunun yapabileceğini ve bu fiziksel fitness programının temel amacının kasları güçlendirmek olduğuna vurgu yapan Seyhan, pilates ve yoga arasındaki benzerlikleri de belirterek, “8, 9 yaş itibariyle çocuklar da mat pilatese başlayabilir. Birebir yapılan pilates dersleri onlar için biraz sıkıcı olabilir ama yine de yapmak isterlerse hiçbir sakıncası yoktur. Çocuklara özel grup pilatesdersleri ise onlar için en uygun olanıdır. Aletli Pilates içinde 12 yaşından 80 yaşına kadar gelen insan var. Her yaşa modifiye edilebilen egzersizler bunlar. Kalp atışının hızına göre ayarlayabiliyorsun, fiziksel duruma göre ayarlayabiliyorsun. Kişinin kalbi olabilir, şekeri olabilir, tansiyonu olabilir, bunların hepsine uygun hale getirerek kişiye uygun bir egzersiz planı yapabiliyorsun.Her ne kadar kalori yakılmasını sağlasa da, bilinenin aksine pilatesin direkt kilo vermede etkisi düşüktür. Ancak, uygulanacak diyet programı ve diğer egzersizlerle birlikte kilo verilmesine yüksek oranda yardımcı olur. Önemli olan pilatesle birlikte beslenme şeklinize, yaşam tarzınıza dikkat etmeniz.Pilatesin birinci amacı kas kütlesi inşa etmek ve güçlendirmek. Elbette pilates hareketleri ile esnemiş olursunuz ama pilates asla sadece esnemekten ibaret değildir. Pilates yaparak esneklik kazanmanın dışında, daha güçlü kas kütlelerine sahip olabilirsiniz.Pilates ve yoga bazı karakteristik özellikler açısından birbirine benzer. İkisi de gövdeyi ve gövde iskeletini ayakta tutan ‘core’ isimli kas gruplarının üzerine odaklanır. Ancak pilates hareketleri ile yogada yapılan hareketler birbirinden oldukça farklıdır. Yogada duruş odaklı bir çalışma varken pilates daha çok harekete dayalıdır” diye konuştu.

“KADINLAR GİBİ ERKEKLER DE PİLATES YAPABİLİR”

Pilatesin bir kadın sporu olduğu yönünde özellikle Türkiye’de var olan algının yanlış olduğunu, bu noktada pilatesin yaratıcısının bir erkek olduğuna atıf yapan Seyhan, “Peki ya size pilatesi bulan kişinin Joseph Pilates adından bir erkek olduğunu söylesek? Boksör ve jimnastikçi Joseph Pilates, rehabilite edilmesi gereken çok fazla asker olduğu için hedef kitlesini erkeklerden oluşturmuştu. Anlayacağınız kadınlar da erkekler de pilates hareketleri ile vücut sistemlerinde olumlu değişimler yaratabilir.Pilatesin birçok farklı seviyesi vardır. Pilates yapmak istiyorsanız kendinize uygun bir seviye bulmanız mümkün. Pilates ustaları dahi en basit pilates hareketleri ile faydalı bir egzersize dahil olabilir. Söz konusu pilates olunca hiçbir zaman tam anlamıyla oldum diyemezsiniz. Dolayısıyla pilates hiçbir zaman sadece zor ya da kolay değildir” ifadelerini kullandı.

“PİLATES HER YAŞ GRUBU İÇİN UYGUNDUR”

Pilatesin sadece kilo verme için yapılan bir spor olmadığını kaydeden Seyhan, “Pilates elbette esnekliği esas alır fakat esnek olmayan ya da fit olmayan bir kişinin pilates yapamaması söz konusu değildir. Çünkü esneklik kazanılabilen bir yetidir. Pilates hareketleri ile hayatınızı doldurduğunuz sürece esneklik de sizinle olur. Pilates yaparken bütün hareketler kişinin esnekliği göz önünde bulundurarak uygulanabilir. Pilates hareketlerini yaptıkça, daha çok esneklik kazanabilir ve daha fit olabilirsiniz. Ayrıca pilates herhangi bir yaş grubunu hedeflemez. Her yaş grubundan her tarz kişi kendine uygun hareketleri uygular.Pilatesin vücuda birçok faydası var fakat bu faydalar kilo vermek temeline dayanmaz. Özellikle kas yapma, duruşu düzeltme ve vücudu güçlendirme üzerinde etkili olan pilates hareketleri ile ‘hızlı bir şekilde kilo verme’ amacınıza ulaşamayabilirsiniz. Amacınıza ulaşmak için pilatesi sağlıklı bir diyet ve tempolu egzersizle birleştirmelisiniz” dedi.

“ALANINDA UZMAN EĞİTMENLERİMİZ VAR”

Pilatesin insan sağlığına faydaları konusunda bilgiler veren Seyhan, “Pilates, gövde ve iskeleti bir arada tutan kas grubu olan core bölgesiyle yakından ilgilenir. Ayrıca pilates hareketleri vücuda esneklik kazandırır, kemiklerinizi güçlendirir, dengenizi sağlar, hareket kontrolünde etkili olur, daha akıcı hareket etmenizi sağlar, kaslarınızın dayanıklılığını arttırır, koordinasyonunuzu güçlendirir ve düzgün nefes şekline sahip olmanızı sağlar” dedi. Evrim Stüdyo Pilates isimli spor salonunda verdikleri eğitimleri de belirten Seyhan, “Salonumuz sadece kadınlara hizmet veren,özel ders ve programlarıyla Mersin'de ilk pilates stüdyosu olma özelliğini taşıyor. Alanında uzman eğitmenlerimiz eşliğinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Postur analizi yapıp, bireysel şikayetler ve rahatsızlıklar doğrultusunda pilates programımızı üyelerimize uyguluyoruz.Randevu usulü çalışıyoruz. Sabah 6.30 başlayıp pandemi nedeniyle akşam 21.00’e kadar derslerimiz devam etmektedir. Pandemi öncesinde gece geç saatlere kadar 23.00’e kadar ders saatlerimiz sürmekteydi. Mat pilates, aletli reformerpilates, cadillac pilates, pilates ladderbarrel, pilates chair, hamile pilatesi, çocuk pilatesi, yoga, zumba, zumbakids, strongnation seansları vermekteyiz” şeklinde konuştu.

“PİLATES ÇOK YÖNLÜ MÜKEMMEL BİR EGZERSİZ ÇEŞİDİDİR”

Covid-19 salgını sürecinde pilates, sosyal medyada pilates ve bu spora yeni başlayacaklar için önemli bilgiler veren Pilates Antrenörü Evrim Seyhan, “Pandemi süresince,içinde bulunduğumuz bu süreçte bireylerin fiziksel aktivitelerinin azalması nedeniyle çeşitli problemler ortaya çıktı.Aşırı kilo artışları, kas ve kemik ağrıları oluştu ve insanlar spor salonlarının kalabalığından ziyade bizim gibi az sayıda kişiye özel dersler ver stüdyolara yöneldi. Bizde bize gelen kişileri, hem fiziksel yönden, hem yaşam kalitelerini artırmak, ruh sağlıklarını ve uyku kalitelerini korumak için elimizden geldiğince çok yoğun bir şekilde çalışmaktayız.Kesinlikle sosyal medya üzerinden yaptığımız paylaşımların bize olumlu yönde dönüşü kaçınılmaz oluyor. Çünkü artık herşey sosyal medya üzerinden sürdürülür hale geldi.Pilatese yeni başlayacaklara tavsiyelerim ilk olarak kendinize bilgili ve donanımlı bir pilates eğitmeni bulun. Gerçekçi olun ve pozitif düşünün sabırlı olun. Bedeninizin sınırlarını çok fazla zorlamayın, kişiselleştirin, zaman ayırın, kendinize uygun bir rutin oluşturun. Pandemi döneminde hareketli sağlıklı bir yasam sürdürebilmek için kesinlikle pilates yapın çok yönlü, inanılmaz faydalı ve mükemmel bir egzersiz çeşididir” diye konuştu.