Türkiye’nin AKUT’u 25 yaşında

Türkiye’nin AKUT’u 25 yaşında cukurovagazetesi.com

AKUT (Arama ve Kurtarma Derneği) Mersin Ekibi 25. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunarak ardından basın açıklaması düzenledi. AKUT Mersin Takım Lideri Doğan Göktekin, “AKUT, amatör bir ruh ve profesyonel yaklaşımla Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, çağdaş bir sivil toplum kuruluşuna bağlı olarak bu çizgimizden taviz vermeden hayat kurtarmaya devam ediyoruz ve edeceğiz” dedi.


Haber – Barış Köksal

Ülkemiz doğal afetlerin yaşandığı bir ülke olması nedeniyle deprem, yangın, çığ, sel ve her türlü kayıp durumlarında olay yerine ilk ulaşan ve hayat kurtaran derneklerin başında AKUT geliyor. İstanbul’da Bingöl’de, İzmir’de, Hatay’da ülkemizin dört bir tarafında tamamen gönüllü olarak kalplere dokunan AKUT, 25 yıldır hayat kurtarmaya devam ediyor. AKUT Mersin ekibi kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Anıtına çelenk sunma merasimi düzenledi. Atatürk Anıtı’na çelenk sunularak, saygı duruşunun ardından istiklal marşı okundu. AKUT Mersin ekibi üyelerinin de yer aldığı törende AKUT Mersin Takım Lideri Doğan Göktekin, afetler konusunda daha da bilinçlenilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

AKUT’TAN 3 BİN 525 OPERASYON, 2 BİN 991 HAYAT KURTARMA

Arama ve Kurtarma Derneği AKUT’un geride kalan 25 yılını başarılı operasyonlarla anlatan Mersin takım lideri Doğan Göktekin, “Türkiye’nin AKUT’u 25 yaşında. Bir grup genç dağcı tarafından 14 mart 1996 yılında kurulan AKUT (Arama ve Kurtarma Derneği) Türkiye’nin ilk gönüllü arama kurtarma derneği olarak geçtiğimiz 25 yıl içerisinde halkımızın desteği ile dünyanın en önemli arama kurtarma ekiplerinden birisi haline gelmiştir. Derneğimiz 2011 yılında Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası arama kurtarma danışma grubu tarafından akredite edilen ilk Türk Arama ve Kurtarma ekibidir. Kentsel arama ve kurtarma alanında ülkemiz adına ilk kez Avrupa Sivil Koruma Mekanizmasının Operasyonel Partneri olarak görevlendirilen derneğimiz ‘Geleceğimizi beraber kurtaralım’ sloganıyla toplumun her kesimini afetler konusunda bilinçlendirme çalışmaları başlatarak yüz binlerce insana ulaşmış bulunmaktadır. 2 bin 300’ü aşkın gönüllümüzle ulusal ve uluslararası her türlü afetlerde ihtiyacı olanların yanında olmakla birlikte, bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğumuz 3 bin 525 operasyonda 2 bin 991 vatandaşımızın ve bin 451 hayvanın hayatına dokunmuş bulunmaktayız. AKUT, olarak kurulduğumuz günden bu yana tamamen gönüllü olarak tamamen amatör bir ruh ve profesyonel yaklaşımla Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı çağdaş bir sivil toplum kuruluşuna bağlı olarak bu çizgimizden taviz vermeden karşılıksız yardımseverlik ilkesi ile hayat kurtarmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Arama kurtarma alanında Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan ilk ve tek sivil toplum kuruluşu olmanın verdiği sorumlulukla çeyrek asırdır yanımızda olan herkese çok teşekkür ederiz. AKUT var hayat var” diye konuştu.

“MERSİN VE TÜRKİYE’NİN HİZMETİNE GÖNÜLLÜ OLARAK KOŞUYORUZ”

Temel farkındalık eğitimleri ile halkın bilinçlenmesi konusunda bilgilendirmelerine devam ettiklerini ve gönüllü yaptıkları bu hizmetten mutlu olduklarını ifade eden Göktekin, “Türkiye’nin arama kurtarma alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olarak AKUT, uzun bir zamandır Türkiye’de faaliyetlerini sürdürüyor. 2012 yılından itibaren Mersin’de arama ve kurtarma faaliyetlerine görev dağılımı ile başladı. O günden bu yana beş farklı branşta Türkiye’nin tamamında ve hatta uluslararası ortamda oluşabilecek herhangi bir afet sonrası gelen çağrı üzerine bu branşlarda sorumlu arkadaşlarımız tarafından operasyonel yeterlilikleri olan arkadaşlarımız tarafından operasyona çıkarak Mersinlinin, Türkiye’nin ve dünyanın hizmetine gönüllü olarak koşuyoruz. Afet olmasın, bizler de bunun mücadelesini vermeyelim. Sadece eğitimde, bilgilendirmede ve farkındalık yaratılmada görülelim. Bu ülkede hiçbir zaman afet yaşanmasın ve bizlere tabi ki ihtiyaç duyulmasın. Hala bu noktadayız. Elimizden geldiğince bu eğitim faaliyetlerini, bilgilendirmeyi ve toplumsal farkındalık çalışmalarını yapıyoruz. Bu tip yerlerde kendimizi göstermeye çalışıyoruz. Toplumda bulunan tek bir bireyi afet konusunda bilgilendirmemiz bizleri mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZDAN HASSASİYET BEKLİYORUZ”

Türkiye’nin bir afet ülkesi olduğunu ve Mersin’de gönüllü AKUT ekibinin her daim hazır olduklarını vurgulayan Göktekin, “Ülkemiz bir afetler ülkesi. Bu kaçınılmaz, bunun öngörmeliyiz, iyi okumalıyız. Burada yer alan arkadaşlarımız ekibimizin sadece bir kısmı ve Mersin’de şu an 140 AKUT gönüllüsü var. Bu gönüllülerin eğitimlerine hızla devam ediyoruz. Sahada bizlere ihtiyaç duyulduğunda bizler vatandaşlarımızın yanında olalım. Beklentimiz insanlarımızın bilinçlenme konusunda duyarlı olmaları ve bizler gibi bu işi gönüllü yapan kurumların eksikliklerine cevap vermeyi, talepleri neler bu konuda vatandaşlarımızdan az da olsa hassasiyet bekliyoruz. Bizlere tabi ki yardımcı da oluyorlar kendilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.