Irmak: “Yangını gözyaşıyla söndüremezsiniz”

Irmak: “Yangını gözyaşıyla söndüremezsiniz” cukurovagazetesi.com

Yangın söndürme cihazları, insanların yaşam alanlarının her alanında olması gereken bir eşya halini aldı. Cihazlar hakkınlar bilgi veren yangın söndürme cihazı işletmecisi Ümit Irmak, “Önlem ve tedbiri illaki başımıza felaket gelince alıyoruz. Yangını gözyaşıyla söndüremezsiniz. Oysa yangın tüpü hayat kurtarıyor’’ dedi.


Özel Haber – Erol Kamalak

2002 yılından beri Mersin halkına hizmet eden bir firma olduklarını belirten Irmak, “Firmamız, bu sektöre ilk önce yangın söndürme tüpleri satışı ile başladı. 2004 yılından itibaren kurumsal olarak üretici kimliğine bürünerek sektörünün bilinen ve güven duyulan bir markası haline geldik. Tecrübe ile üretim belgelerine ve kalite belgelerine sahip olduk. Yangın söndürme standartlarının üzerinde üretim ve hizmet etmekteyiz. Halkımızın yangın söndürme cihazı alımı konusunda çok bilinçsizdir. Yangın söndürme tüpünü çok gereksiz ve masraf olarak görüyor. İnsanlar gereksiz yere o kadar çok harcama yapıyor ki saymakla bitmez. Yangının ne zaman, nerede çıkacağı belli değildir. Yangın olduktan sonra 10 tane yangın tüpü alsanız neye yarar? Önlem ve tedbiri illaki başımıza felaket gelince alıyoruz. Yangını gözyaşıyla söndüremezsiniz. Oysa yangın tüpü kimi zaman can kurtarıyor, kimi zaman hayat kurtarıyor’’ diye konuştu.

“YANGINA DOĞRU MÜDAHALE EDECEK BİLİNÇLİ İNSAN YOK”

Bazı vatandaşların sadece işyeri ruhsatı almak için yangın tüpünü aldığını ifade eden Irmak, “Ruhsatı aldıktan sonra, yangın tüpünü süs gibi vitrinde bırakıyorlar. Ne bakımını ne de dolumu yapılıyor. Toplum yaşam alanları olan sitelerde, 5 ya da 10 yıllık yangın tüpleri vardır. Normal koşullarda düzenli olarak bakımı ve dolumu yapılması gerekir. Mersin’de son zamanlarda binalarda yangınların arttığını görüyoruz. Ne evlerde ne de binalarda yangın söndürme tüpü var. Yangına doğru müdahale edecek bilinçli insan yok. Bu yüzden çoğu zaman bir kıvılcımla çıkan yangın hem can kaybına hem de mal kaybına neden oluyor. Yangın olduğunda itfaiyenin olay yerine gelmesi 15 dakikayı buluyor. Bazı durumlarda trafiğin yoğun olmasının nedeniyle 45 dakikada gelebiliyor. Elimizin altında bir yangın tüpü olsa, ilk müdahaleyle yangını ciddi ölçüde kontrol altına alabiliriz. Böylece hem kendi canımızı hem de çevredeki insanların can güvenliğini kontrol altına almış oluruz. Hem de olay yerine gelen itfaiyenin işini kolaylaştırırız. Unutulmamalıdır ki, ilk müdahale her zaman için can kurtarır. Bizler yangın tüpünü verdiğimiz yerlere yangın tatbikatı yaparak birebir eğitim veriyoruz. Silifke ilçemizde organize sanayisindeki esnaflar ve kreşler tatbikat sonrasında bilinçlendiği için bizlere teşekkür ediyorlar. Yangın tüplerinin bilinçli olarak kullanılması bizi çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

“YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ SATAN KORSAN FİRMALAR DA VAR”

Yangın tüpü işletmecisi Irmak, yangın tüpü alırken dikkat edilmesi gereken temel unsurlara da değinerek, “Yangın söndürme tüpü TSE’li olmasıdır. Ve TSE ve HYB yeterlilik belgesinin sunması gereklidir. Yangın söndürme tüpü verdiğimiz yerlere yangın söndürme tüpünün kullanım şeklini anlatıyoruz. Yangın tatbikatı yaparak uygulamalı olarak gösteriyoruz. Yangın tatbikatını kurumunda ya da işyerinde yapmak isteyen canlarımız, 0324 234 10 33 numaralı telefondan bize ulaşabilirler. Yangın söndürme tüpü satan korsan firmalar da var. Bu konuda çok dikkatli olmalıyız. Hurdacıdan alınan yangın söndürme tüpünü boyayıp ucuza satıyor. Bu korsan firmalar ne denetim yapıyor. Ne de tatbikat yapıyor. Bu tip firmalar yangından daha tehlikedir. Yangın söndürme tüpü, duman algılama sistemi, yangın battaniyesine talep eden kurumlar olarak okul, fabrika, kreş ve resmi kurumlarda zorunludur. Yenişehir Belediyesi, Aydıncık Belediyesi, Mut Belediyesi ve kreşler, fabrikalar, Mersin Serbest Bölge, Organize Sanayi ve petrollere hizmet veriyoruz. Her yıl yangın söndürme tüplerin bakımının yapılması gereklidir. Yangın olmadan evimizde, arabamızda, işyerimizde olmalıdır. İşyeri açma ruhsatı aldıktan sonra yangın söndürme tüpünü bir köşeye konmamalıdır. Hayati bir mesele olduğunu asla unutmamalıyız ve en kötü senaryolara her zaman hazırlıklı olmalıyız. Gözyaşınız, yangını söndürmez’’ diyerek konuşmasını tamamladı.