image Aysun Güven
KENDİ BAŞINIZI TARAYIN



Yazı Tarihi : 19.05.2022
 E-Mail :

 

 

Çocuklar travmatik durumlarla karşılaştığında doğru kelimeleri bulmak,

Beraber izlenilen haberde, bir komşunuzun başınıza geleni ya da kendi arkadaşının karşılaştıkları olumsuz olaylarda en doğru tavrı takınmak,

Bir ebeveynin birincil sorumluluğu çocuğunu güvende ve acıdan uzak tutmaksa, koşullar onlara karşı komplo kurduğunda ne yapabilirler?

Ailede bir ölüm, bir yaralanma veya hastalık ya da savaş tehdidi olsun, bir çocuğun velileri yalnızca kendi duygularını yönetmekle kalmamalı, aynı zamanda hala etrafındaki dünyayı anlamlandırmaya çalışan genç beyinlerle potansiyel olarak yürek parçalayıcı konuşmalar yapmalıdır. Görünüşte uzak haberler bile, bir aile olarak işlenmesi gereken büyük endişe ve üzüntüye yol açabilir. Ancak çocuğun kendisi olaylardan doğrudan etkilenmişse, risk o kadar yüksek olacaktır.

Ne yazık ki, profesyonel yardım gelmeyebilir. Araştırmalara göre, birçok çocuk için bir travma sonrasında destek sunacak tek kişi ebeveynlerdir. Ancak ebeveynlerin sürekli bu sorunlardan kaçınma çabası, yumurta kapıya dayanınca, psikologlarda soluğu almalarına yol açar.

Hep söylediğimiz gibi aslında sevgi ve anlayış bu sorunların kilit noktası adeta sihirli anahtarı. Ancak son araştırmalar, bu etkileşimlerin belirli içeriğinin ve olayları çerçevelemek için kullanılan dilin, çocukların duygusal süreçleri üzerinde derin etkileri olabileceğini öne sürüyor.

Aslında her gününüz yaptığınız yapboz un parçalarının yerine konması için bir fırsat. Aile sohbeti, anında rahatlık sunmanın yanı sıra, bir çocuğun gelecekte akılları döndüğünde neler olduğuna dair anılarını ve daha sonraki üzüntülere nasıl tepki vereceğini şekillendirebilir. Gerçekten de, bugün travmaya karşı kendi tepkilerinizi düşünürseniz, kendi çocukluğunuzdan içselleştirilmiş konuşmaları tekrar ediyor olmanız çok muhtemeldir.

Kanada, Alberta'daki Calgary Üniversitesi'nde klinik psikoloji profesörü olan Melanie Noel, "Bazı insanlar olumsuz olaylar hakkında konuşurlarsa çocuklarında travma yaratacaklarını veya daha da kötüleştireceklerini düşünüyorlar" diyor. "Ancak bu zor konuşmalar çocuklara empati, anlayış ve duygularını düzenleme becerisini öğretebilir."




 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA