Gültak: “Kentsel dönüşüm, Akdeniz için yerinde dönüşümdür”





Tarih: 1 Şubat 2021 Pazartesi 17:04



Akdeniz Belediye Meclisi, Şubat ayı birinci birleşim birinci oturumunu, Mustafa Gültak Başkanlığı’nda, belediye konferans salonunda gerçekleştirdi. Gültak, “Bu şehrin yaşanılabilir, konforlu olması için hepimiz kentsel dönüşüme evet demek zorundayız. Akdeniz için bu belki yerinde dönüşümdür” dedi.

Haber – Uğur Özgür

Akdeniz Belediyesi Hizmet Binası Toplantı Salonu’nda Şubat ayı birinci birleşim birinci oturumu yapıldı. Belediye Başkanı Gültak’ın başkanlık ettiği mecliste “Akdeniz’de Umuda Yolculuk Projesi” kapsamında, Akdeniz İlçesinde ikamet eden sosyoekonomik açıdan yardıma muhtaç onkoloji hasta ve yakınlarına yönelik hizmetleri içeren proje, “Karaduvar Balıkçı Barınağı” nazım imar planı değişikliği ile ilgili teklifin görüşülmesi, ilçe sınırlarında yer alan mahalle ve yerleşim yerlerinin tespit edilmesi ile ilgili teklifin görüşülmesi ve Akdeniz’de bulunan sokak, meydan, yeşil alan ve bulvar gibi yerlerin altyapıları için yapılacak kazıların ruhsatlandırılması ile ilgili teklifin görüşülmesi gibi konular gündem maddeleri olarak görüşüldü. İlçe sınırlarındaki mahalle ve yerleşim yerlerinin tespit edilmesi ve kırsal mahallelerin tanımlanması maddesi ilgili komisyona sevk edilerek oy birliği ile kabul edildi. Gündem maddesi ile ilgili konuşan Gültak, “Bizim amacımız şehrimizin güzelleşmesi. Barış ve Bahçe mahallelerinde başlamamızın temel nedeni de bu. Abdullah Özyiğit başkanımız da kentsel dönüşümü başlatıyor. Bürokratlarımız görüşüyor” diye konuştu.

GÜLTAK: “YATIRIM İÇİN İŞ ADAMLARININ ÖNÜ AÇILACAK”

Vergi muafiyetlerinden bölge halkının faydalanacağını dile getiren Gültak, “Bu bölgedeki insanlara birinci faydası emlak vergisinden muaf olacaklar. Ticari ve turistik yerlerde kullanılan bina, arsa ve arazilerde alınan emlak vergisinde ise yüzde 50 indirim uygulanıyor. Bu alanlarda alınması gereken inşaat harcı ile alınması gereken harçlar alınmaz. Dolayısıyla burada emlak vergisi, içme suları, inşaat yapacak olurlarsa inşaat harçları hem de turizm veya ticari alanda yatırım yapmak isteyen iş adamlarının önünün açılması konusunda birçok alanda katkı sağlayacak” dedi.

DÖVENCİ: “AKDENİZ’İN ÖNCÜLÜK ETMESİ GÜZEL BİRŞEY”

Cumhuriyet Halk Partisi Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Serhat Servet Dövenci, komisyonların kurulması ve çalışmalara geçilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Tüm ilçelerimizin bugüne kadar getirmiş olması lazımdı. Bizim ilçemizin buna öncülük yapması güzel bir şey. Bu mahallelerin hepsi doğrudur köy statüsü taşıyan kırsal alan olarak geçmesi gereken yerler. Fakat başka mahallelerimiz de var. Kazanlı, Adanalıoğlu gibi. Eksik bir durum. Bununla ilgili komisyona gidecek mutlaka ama komisyona gitmeden önce bir komisyon kurulup, bir çalışma yapılmalı. Yoksa ileride diğer taraflarda ciddi tepkiler başlayacak. Buralar tamam ama biz de kırsal alanız diyecekler. Eşitsizlik yapmadan komisyona gidilmesi gerekiyor” diye konuştu.

GÜLTAK: “AMACIMIZ BURADA SORUNLARI TESPİT ETMEK”

Belediye Başkanı Mustafa Gültak, kırsal mahallelerin tanımlanma maddesi konusunda duygusal davranılmaması gerektiğini ifade ederek, “İki konu var. Muhittin Bey’in de söylediği gibi bu maddelerin dezavantajları var. Komisyonda bunu tartışacaksınız. Bir de 25 kilometre ile ilgili durum var. Yani siz tutup da Karacailyas’ı köy yeri ilan edemezsiniz. Eskiden bir belediyeydi buralar. Adanalıoğlu, Karaduvar’ın belediyeleri vardı. Buraları kırsal olarak değerlendiremezsiniz. Komisyonda detaylı bir şekilde tartışılsın bu durum. Aceleye getirilsin demiyorum ama 39’a kadar çıkarılamaz bu durum. İkincisi kanuna aykırı bir durum. Makam olarak Büyükşehir’de onaylanacak. Bütün belediyelerin bir geliri var. Akdeniz’in ve Büyükşehir’in gelirlerini küçültmüş olursunuz. Bu durum diğer mahalleleri de etkiler. Buradaki amaç hakikaten mağdur olan, sıkıntıda olan problemli olan yerleri tespit. Ama siz 65 mahalleden yarısını kırsal diye gösterirseniz bu olmaz. Bu konuda duygusallaşmayalım. Buradan da hareketle bu düşünceden bu projenin gerçek amacına anca böyle ulaşılabilir. Zira olur ya, ikna edemedik deyip yapılan konutların büyük çoğunluğunu nüfus taşıma yöntemiyle satma yoluna da gidersek Mersin genelinde düşünülen bir kentsel dönüşüm başlamadan son bulur diye düşünüyorum” ifadeleri kullandı.

“KENDİNİZİ YENİŞEHİR’E ATMANIZA GEREK YOK”

Gültak, kentsel dönüşümün önemin vurgu yaparak, “Bizim amacımız şehrimizin güzelleşmesi. Barış ve Bahçe mahallelerinde başlamamızın temel nedeni de bu. Abdullah başkanımızın da kentsel dönüşümü başlatıyor. Bürokratlarımız görüşüyor, bu şehrin yaşanılabilir, konforlu olması için hepimiz kentsel dönüşüme evet demek zorundayız. Akdeniz için bu belki yerinde dönüşümdür çünkü bu işin psikolojik ve sosyolojik boyutu var. İşin içinde oy veya asimilasyon gibi akıllara bir şey geliyorsa bin 200 kişi ile kocaman bir ilçede böyle bir şey söz konusu değildir. Tüm meclis üyelerinden destek istiyorum. Arkadaşlarla yapılan örnek daireleri gezdim çok güzel olmuş, bizim insanlarımız buna layık. Kendinizi Yenişehir’e atmanıza gerek yok, Akdeniz çok güzel bir yer ve umuyoruz ki Akdeniz’de geri dönüşüm olacak. Samimiyiz ve şartları sonuna kadar zorlayacağız ancak sizden de destek bekliyoruz. Sadece Belediye Başkanı ve idarenin yapabileceği bir şey değil. Eğer çocuklarımıza daha yaşanılır bir yer bırakmak istiyorsak bu formülü uygulamak zorundayız” diye konuştu. Komisyona sevk edilen madde oy birliği ile kabul edildi.

KARA:” MECLİS KARADUVAR İÇİN İRADE ORTAYA KOYMALIDIR”

Polipropilen tesisinin Mersin’de yapılmasına karşı Belediye Meclisine önerge veren EMEP Akdeniz Belediye Meclisi üyesi Halil Kara, sunduğu önergenin tamamen bilimsel bilgilerden elde edildiğini ifade ederek, “Önergeyi verirken tabi ki tartışmaların olacağını biliyordum. Serhat Dövenci bu önergemin abartılı olduğunu söyledi ama böyle değil. Üç meclis öncesi de bilirkişi olarak bu tesise keşif yapacaklardı. Önergede yer alan bilgiler tamamen kitaplardan alınan bilgilerdir. İçerisinde çeşitli odaların bulunduğu, Çevre Mühendisleri Odası başta olmak üzere komisyonlardan alınan kararlardan oluşmuş bir rapordur” şeklinde konuştu.

DÖVENCİ: “SADECE TARIMLA BİR YERE VARAMAYIZ”

Dövenci polipropilen tesisin yararlı olduğu ve ülke ekonomisi için gelir artışı yaratacağına dikkat çekerek, “Düşüncem kendi şahsi düşüncem ve partimi bağlamaz. Mesleğim gereği polipropilen nasıl bir tesis bilirim. Türkiye çevreye duyarlı olmak zorundadır. Çevre duyarlılığı ile bazı şeyleri karıştırıyoruz. Mühendis ve İş adamı olduğum için bunu söylüyorum. Polipropilen bir petrokimya tesisidir. Halil Kara arkadaşımızın söylediklerinin abartı olduğunu düşünüyorum. Bir demir çelik fabrikası on kat daha tehlikelidir. Polipropilen çevreyi kirletmez, kullanılan yerlerde kirletme olur. Tarımla sadece bir yere varamayız. Bu konuda en doğrusu çevreye en yararlı, duyarlı ve koruma noktasında yapılmasını sağlamak gerekiyor. Bunu yapamazsak hep en geri ülke olarak kalırız” ifadelerine yer verdi.

TANRIVERDİ:” POLİPROPİLEN COVİD-19’DAN DAHA TEHLİKELİ”

HDP Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, polipropilen tesisisin Covid-19 kadar zararlı etkiler yaratacağını dile getirerek, “Polipropilen benim de alanım ben bir kimyacıyım ve bu alanda binlerce öğrenci yetiştiren bir arkadaşınızı. Bu tesisin hammaddesi petrol artıklarıdır. Bu petrol artıkları sıcakta buharlaşır ve baloncuk haline gelir.  Covid-19 virüsdür ve bundan daha tehlikedir. Polipropilen baloncukları havada uçuşur ve çok tehlikelidir. Büyük su kaynakları gerekir ya da yeraltı suları gerekir. Bunun başka yolu yok ve Deliçay olmak üzere bu suyun teminini buradan sağlamak zorundasınız. Kurak bir araziye dönüşecek orası. Polipropilen gereklidir ama Karaduvar için doğru değildir ve kamuoyu da bunu ifade ediyor. Meclisimizin de bu konuda tavır alması gerektiğini düşünüyorum. Bu önergeyi destekliyorum” dedi.

ERTAŞ: “PANDEMİ BİZLERE AÇLIĞI, KITLIĞI GÖSTERDİ”

CHP Meclis Üyesi Muhittin Ertaş, halkın endişe duymakta haklı olduğunu ve çevreye duyarlı olmaları gerektiğine işaret ederek, “MTSO, meclis kararım ile bu tesise karşı olduğunu deklare etti. Bölgede bu konuda itiraz var, liman karaya yapılmaz denize yapılır. Ali Tanrıverdi’nin düşüncelerine katılıyorum. Dünya zor günlerden geçiyor pandemi bizlere kuraklığı açlık ve kıtlığı gösterdi. Çevreye duyarlı olmak zorundayız. Sanayici iyi niyetini ispat etmek zorunda. Bacalara filtre takılması zorunluluğunu hatırlayalım. Maden ocakları mı desek altın sahaları mı desek. Önce projeler çok güzel çiziliyor sonra uygulama olunca yapılmıyor. Halk mağdur ediliyor. Halk endişe ediyor bunda da haklı ve sanayici bunu ispat etmelidir” diye konuşarak sözlerini bitirdi.

 

 


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

cukurovagazetesi.com © Copyright 2023-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA