Haber- Vecdi Yenigül
Ocak Ayı Olağan Toplantı Dönemin İkinci Birleşimi’nde Cumhur İttifakı tarafından meclise sunulan önergeler hakkında konuşan MHP Meclis Üyesi Mahmut Tat, vermiş oldukları önergelerden birinin esnafa nakdi yardım, ikincisinin pandemi süreciyle ilgili ülke olarak yaşadığımız konularla ilgili olduğunu söylereyek, “Mersin ölçeğinde genel yönetimin yapmış olduğu yardımların dışında vatandaşların zorlu süreçte katkı sağlayacak bazı iyileştirmeler yaptık. Daha fazlasını yapabiliriz. Komisyonlarda farklı siyasi partiler görüşlerini bildirerek vatandaşlarımıza belki çözüm olmayacak ama belli bir oranda maddi destek vererek onların yanında olduğumuzu manevi anlamda kısmen maddi desteğin verilmesi, kapanan işyeri sahiplerinin konutlardaki su fiyatlardaki beş yüz liralık destek, servis otolarında dolmuşlara ve taksicilere vize işlemleri ile ilgili indirimler, kiracılarımızla ilgili aldığımız kararlar,bunlar güzel şeyler ancak halkımızın birtakım işyerleri kapanmamış ama işlerinde para kazanamayan ciddi ölçüde mağdur olan, ne yapılabilir arkadaşlarımız bunu bir karara bağlasın” dedi.
TAT: “YAPILAN İHALELER HAKKINDA MECLİS ÜYELERİNE BİLGİ VERİLMESİ GEREKİYOR”
Tat, alınan bir kararla resmi gazetede yayınlanan kırsal kesimlerdeki köylerin mahalleye dönüşmesi ile ilgili ve verilen erteleme ile birlikte dolmasına bir yıl kaldığını ifade ederek, “Bu süre içinde çıkan kanunla bir an önce ilçe belediyelerimize kanun doğrultusunda kendi sınırları içinde kırsal alanda kalacak beldelerin sınırları tespit edip, Büyükşehir Belediyesi’ne gönderip bizlerin de mecliste onaylamamız gerekir. Bu konuda Belediye başkanlarımızın ve muhtarlarımızın gayret içerisinde sınırların belirlenmesini bir an önce yapmamız gerekiyor. Konulardan biri de buydu. Belediyemizin yapmış olduğu ihalelerle ilgili biz meclis üyeleri olarak hiç haberimiz olmadan basından takip ettiğimiz kadar biliyoruz. Yapılan asfalt ihaleleri ile ilgili, ilaç alım ihaleleri, akaryakıt ihaleleri ve en son yaşanan araç kiralama ihaleleri ile ilgili sizlerin belediye meclis üyelerine bilgi vermesi gerekiyor. Bu dört konuda önerge verdik ve kabul edilmesini rica ettik. Burada görüşmemizin bir sakıncası yok” şeklinde konuştu.
SEÇER: “BİR ÖNERGE GETİRDİNİZ BANA, BU HİÇBİR ŞEYİ ÇÖZMEYECEK”
Mahmut Tat’ın esnafa yardım konusunda ve nakdi yardım konusunda yaptığı konuşmalara karşın sert cevap veren Seçer, mecliste her şeyin müzakere edilmesinden yana olduğunu ve gizli saklı, üstü örtülen hiçbir konunun olmadığının altını çizerek, “Pandemi ile ilgili ilave tedbirleriniz olacak ama para verme konusunda pek bonkör değilsiniz ama para isteme konusunda acayipsiniz. Her yere para dağıtabiliyorsunuz ama belediyeye gelince bizi tek kulakla dinliyorsunuz. Biz bazı yardımlar yaptık, farklı çerçevelere bakarak bu yardımları yaptık. Vizelerde önergeyi verdiniz tamamını kalksın dediniz, bunu yapamayız çünkü kanun müsaade etmiyor. Bu konuları dilek ve temenniler kısmında bir öneri şeklinde şunu diyebilirsiniz ‘Biz esnafa su ücretlerini ödeme yardımı yaptık.’ Vize konusu kararını makul buldunuz. Genelgeye dayanarak kiraları telkin ettik. İşleri azalan esnafımızın ödeyecekleri kira bedellerini öteledik. Kanundan aldığımız yetkiyi kullanarak, bütçede elimizden geldiği kadar her şeyi yapıyoruz. Bu şekilde yürüyor. Bir önerge getirdiniz bana bu hiçbir şeyi çözmeyecek. Oturup idare olarak sizlere tekrar sunacağız” ifadelerini kullandı.
TAT: “BİLLBOARDLAR ESNAFA DESTEK İÇİN KULLANILMALI”
Seçer’in konuşmasından sonra tekrar söz hakkı alan Tat, “Pandemiyle ilgili her şeyde nakit para vereceğiz diye bir şey yok. Biz dedik ki bunu önerge olarak veriyoruz, konu ele alınsın ve komisyonda bu tartışılsın istedik. Sadece nakit para olarak düşünmeyelim. Mersin’deki esnafımızla ilgili bazen topluca belediyelerin yapacağı şu oldu, bu oldu demiyorum. Yapabileceği alımlarda birtakım parçalamalara ayırarak esnaflarımızdan, daha fazla faaliyet gösteren esnaflarımızdan malzeme alımları şu an yaşadığımız sıkıntılardan ötürü çoğu billboardları belediyemiz haftalarca sürecek bir şekilde kullanıyor. Bu billboardları esnaflarımızın oda bazında esnaflarımıza halkı yönlendirmenin, esnaflarımızdan daha fazla alışveriş yapmanın illa ki parayla kiralanacaksa da çok cüzi bir miktarın karşılığında Mersin’de faaliyet gösteren esnaflarımızın billboardlarda kendi reklamlarının yapılmasına bir fırsat verilmesi ve buna benzer konularda halkımızla paylaşabileceğimiz onlara yardımcı olabileceğimiz onlara direk nakdi yardım dışında çok şeyler var. Bunu belli bir yasalar dahilinde yapıyoruz diyorsunuz, elbette biz de yasalarla yönetildiğimizi biliyoruz. Ama bunu yasalar çerçevesinde bu süreçte vatandaşlarımız kısmi de olsa bir takım nakit de olsa yardımlar yapabileceğimizi biliyoruz. Biz bu düşünceyle komisyonlarda tartışılsın diye bu önergeleri vermiş olduk. Kamuoyundan bir şey saklıyorsunuz demiyoruz. Fakat siz de takdir edersiniz ki belediyelerin yapmış olduğu işlerle ilgili her şeyin kamuoyunda tartışılıyor, gazetelerde yazılıyor” diye konuşarak billboardların esnafa destek için kullanılmasına dikkat çekti.
SEÇER: “BELEDİYEMİN ALNI AÇIK, ARAŞTIRSINLAR”
Seçer, Tat’ın söylemlerine karşılık tekrar sert tepki vererek esnaflardan alışverişin genel prensipleri olduğunu belirten Seçer, “Billboard reklamı, biz bu konuyu ihale yaptık ve İmar AŞ’de kaldı. İmar AŞ bunu bir bedel karşılığı veriyor ama belediyeye ayrılan bir bölüm var, belediye bunu kendi çalışmaları için kullanıyor ya da talebi ola STK’lar, idare ya da başka kurumlara onların talebi dahilinde veriyoruz. Örneğin ESOB, bizden böyle bir talepte bulunduğu zaman zaten yok demiyoruz. Ya da valilik, müftülük, Milli Eğitim talep ediyor mesela diyorum, herkes talep ediyor burada bir sorun yok. Parasız kullansınlar isterlerse ESOB bizden istesinler yardımcı olurum bunu kendileri de biliyor. Biz esnaftan alışveriş olsun diye 11 bin 2 yüz Halk kart dağıttık. Ama bir zorunluluk getirdik. Ticaret Odası, ESOB’tan bize listeler geldi. Mahalle bakkalından alışveriş ediyor. Yaklaşık olarak bir buçuk milyon lira her ay hesaplara yatıyor, bir buçuk milyon lira da Mersin’in bakkalına gidiyor. Bu önemlidir. En son geçen toplantıda refakatçı evi konusu vardı. Komisyon, meclis destek oldu. Bunu oteller aracılığıyla yapalım pandemi döneminde dolayı oteller etkilendi dedik. Hiç olmasa onlara bir destek olsun dedik. Hep bunları bilerek düşünerek yapıyoruz. Geçen yıl bir milyon 200 bin paket süt dağıttık fakat bunu kooperatif üzerinden alıyoruz. O kooperatifte üreticilerden topluyor onu. Bir buçuk milyon pakete çıkarttık bu ürün buranın ineklerinden edilen süt, buranın üreticilerinin ürettiği süt. Bu konuya çok hassasiyet gösteriyoruz. İhale yasasını anlatmama gerek yok. Araç ihalesi yandaşına verilmiş diyorlar, efendim insanda izzeti nefis olur. İzzeti nefis olurken de biraz da zeka kırıntısı olur. Bu açık ihale. Zeka yoksunu adam, bu açık ihale. EKAB’a giriliyor, erler meydana çıkıyor, şartlar ortada. Kim daha düşük fiyat verirse onda kalıyor. Bu süreç içinde ihaleye fesat karıştırma. Sizin haberiniz vardır bu kadar bilgi sahibisiniz. Hangi gazetenin bu haberi yaptığını da biliyorsunuz. Mülkiye müfettişi belediyedeydi sanırım dün ya da bugün ayrılacak. Herkes bizi didik didik edebilir. Verilmeyecek hiçbir hesabımız yok. İhalede öyle olmuş böyle olmuş doğrudan temin yapılmış. Ben yönetime geldiğimde 3 ayda 42 milyon doğrudan temini vardı bu belediyede. Eser kalmadı. Eğer yolsuzluk yapılacaksa biz onların tedbirini almazdık sayın Tat. Bana direk deseydiniz ki, ‘son gelişmeleri bir taraf bırakalım genelde bu ara belediyede yatırımlara yöneldi bize bir bilgilendirme yapın’ demek yerine diyorsunuz ki ‘gazetede şöyle oldu, gündemde böyle oldu.’ Gündemde Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik bir algı yönetimi var. Benim alnım açık. Benim yönetimimim belediyemin alnı açık, araştırsınlar” diyerek esnafa zaten her türlü destek olduklarını ve olacaklarını dile getirdi.