Büyükşehir’den 89. Dil Bayramı etkinliği





Tarih: 24 Eylül 2021 Cuma 16:33



Mersin Büyükşehir Belediyesi, 89. Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında öğrencileri ve yazarları bir araya getirdi. Orhan Özdemir, Turan Ali Çağlar, Erkan Özaydın, Baha Sadık Akıner ve Kemal Uslu gibi yazarların bulunduğu etkinlikte öğrencilere edebiyatla ilgili bilgiler aktarıldı.

Haber – Vecdi Yenigül

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu 89. Dil Bayramı etkinliği İçel Sanat Kulübü’nde gerçekleşti. Bu kapsamda Geleceğin Yazarları ve Mersinli Yazarların Buluşması adı altında öykü işliği kategorisinde Orhan Özdemir, Turan Ali Çağlar, Erkan Özaydın öğrencilerle bir araya gelirken, şiir işliği kategorisinde ise Baha Sadık Akıner ve Kemal Uslu öğrencilerle sohbet havasında bir etkinlik gerçekleştirdiler. Mersin Sanat Edebiyat Dernek Başkanı ve aynı zamanda İçel Sanat Kulübü’nün de üyesi olan Erkan Özaydın, Dil Bayramı nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlik dahilinde bir işlik oluşturduklarını ifade ederek, “Öykü işliği ve şiir işliği oluşturduk. Öykü işliğinde Turan Ali Çağlar, Orhan Özdemir ve ben liseden gelen öğrencilerle öykü yazmaya meraklı öğrencilerle bir araya geldik. Yanlarında öğretmenleri de var. Onlara öykü yazımıyla ilgili edebiyatla ilgili genel bilgiler sunduk” dedi.

ÖZAYDIN: “Dilimizi bizi birleştirilen bir öge olarak vurguluyoruz”

Öğrencileri biraz edebiyatın içine yaklaştırmaya çalıştıklarını söyleyen Özaydın, “Bugünkü faaliyetimiz bu şekilde. İki bölüm halinde yapıyoruz. Arada bir müzik dinletisi sunuyoruz. Müzikten sonra çocuklar aldığı etkilerle bir şeyler yazacaklar, onun üzerine konuşulacak. Az önce salonumuzda Türkiye genelinde çok ünlü bir iki edebiyatçımız bizimleydi. Hidayet Karakuş vardı, 25 Eylül’de de Eski Polis Evi’nin karşısındaki Amfi Tiyatro’da Dil Bayramı etkinliklerinin diğer ayağı yapılacak. Edebiyatçılarımız orada değişik sunumlar, konuşmalar yapacak, müzikler sunulacak. Pazar günü de misafirlerimizi Tarsus’a geziye götürerek Mersin’i tanıtmaya çalışacağız. Dilimizi bizi birleştirilen bir öge olarak vurguluyoruz. Dil bizi birleştiriyor. Konuşmalarımız bizi birleştiriyor. Bunun önemime dikkat çekiyoruz. Bunun da sanata dökülmüş hali edebiyattır. Öyküler, şiirler, romanlar bunların üzerine konuşuyoruz” diye konuştu.

“EDEBİYATA YAKIN DURAN, ÇOK OKUYAN, YAZMAYI DENEYEN ÇOCUKLARLA BULUŞTUK”

Özel iki liseden öğrencilerle bir araya geldiklerini belirten Özaydın, “Bunlar edebiyat sınıflarının öğrencileri. Ve hatta öğretmenleri onları tanıyorlar. Edebiyata yakın duran çok okuyan, yazmayı deneyen çocuklar. Bu çocuklar, daha çok yüreklendirmek için özel olarak seçilmişler. Bu arada biz gelemeyen bazı okullara, liselere giderek orada yazarlarla tanışmalarını sağladık. Sabah öyle bir şey yaptık şimdi öğleden sonra da öğrencilerle burada buluştuk. Burada başka olanaklar vardı. Sanat Kulübü’nde buluştuk. Liseye gidilmesi gerekiyorsa oraya da gittik. Önceki yıllarda da benzeri şeyler yapıldı. Okullara gidilebiliyor. Öğrenciler karşılarında kitabı olan, kitapları olan, ödüller almış yazarları görmeleri onlara bazı fikirler verebilir, onları edebiyata okumaya yanaştırabilir. Bunun çabası içindeyiz. Bizim özel olarak bir beklentimiz yok. Biz zaten edebiyat ve sanatla uğraşıyoruz ve bundan keyif alıyoruz. İnsanlarla paylaşmak hoşumuz gidiyor. Ama bizi izleyen bu öğrencilerden içlerinden bir tanesi bile gerçekten yazmaya davranırsa, yazma eğilimi içine girerse bu bizi keyiflendirir. İleriki yıllarda bunu duyarız. Bizde böyle toplantıları izledik, okuduk sonra yazmaya başladık” ifadelerini kullandı.

İŞLEK: “GELECEĞİN GENÇ YAZAR ADAYLARIYLA BUGÜNKÜ MERSİNLİ YAZARLARI BULUŞTURMAYI AMAÇLADIK”

Dil Bayramı etkinliklerinin koordinatörlüğünü yapan Ferhat İşlek ise, “Dil İşlikleri, 89. Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında yürütülüyor. Genel başlığımız, geleceğin genç yazar adaylarıyla bugünkü Mersinli yazarları buluşturma. Şiir dili ve şiir yazma teknikleri konusunda, öykü dili ve öykü yazma teknikleri konusunda yazarlar, gençlerin önlerini açıcı bilgilendirme yapıyorlar. Bu konuda uygulama girişimlerinde bulunuyorlar. Genel olarak amacımız bu. Lise düzeyindeki gençler katılıyor bu etkinliğe. Genellikle şiire ve öyküye heveslenmiş, şu an da yazan gençler ve ilgili öğrenciler geliyor” sözlerini kullandı.


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

cukurovagazetesi.com © Copyright 2023-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA