Sümbül: “Şartlar böyle devam ederse yeni bir kapanma ile karşı karşıyayız”





Tarih: 14 Eylül 2021 Salı 17:05



Eğitim-Sen, 31 Ağustos itibariyle başlayan eğitim öğretim döneminde yaşanılan aksaklıklara yönelik bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında konuşan Eğitim-Sen Başkanı Mahmut Sümbül,

Haber – Vecdi Yenigül

 

“Şartlar böyle devam ederse yeni bir kapanma ile karşı karşıyayız. Böyle bir şeyi biz asla kabul etmeyiz. Okulların açık kalması çok çok önemli. Bunun yerine hükümet, sistem bir yandan toplumsal bağışıklığı geliştirecek sorumlulukları yerine getirmeli” dedi.

 

Eğitim öğretim dönemi, uzun bir pandemi sürecinin ardından başladı. Bununla birlikte bu süreçte çok yoğun uyarılar yaptıkları halde problemlerin olduğunu belirten Eğitim-Sen Başkanı Mahmut Sümbül, “Bunlara dair sendikamızın hazırladığı raporu sizlerle paylaşacağız. Pandemi süresi öncesinde de eğitimde çok önemli fırsat eşitsizliği yaşanıyordu. Pandemi sürecinde de bunun katlanarak arttığını duyurmaya çalıştık. 3 dönem böyle geçti maalesef. Dünyada okulların en çok kapandığı ikinci ülke olarak da ün yaptık. Oysa ilk açılması ve en son kapanması gereken yerlerdi eğitim kurumları. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın, gençlerimizin yetiştirdiğimiz ve sağlıkla birlikte en çok bütçenin ayrılması gereken bir bakanlıkken maalesef bu böyle olmadı. Her yıl eğitim öğretime ayrılan bütçe düşmekte. Pandemi ile birlikte çok daha büyük bir açık haline geldi” diye konuştu.

 

“OKULLARDA ÇOK CİDDİ BULAŞ SAYILARI BİZE GELMEYE BAŞLADI”

31 Ağustos itibariyle öğretmenler göreve başladığını belirten Sümbül, “Biz göreve başlamadan önce Bakanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğünü uyararak yaz döneminin iyi geçirilmesi gerektiğini, yapılması gereken hazırlıkları, Tabip Odası ve sağlık emekçileri ile birlikte ortak raporlarımızda ve açıklamalarımızda dile getirmeye çalıştık. Ama maalesef okulların açılması ile birlikte bu eksiklerin giderilmediğini tam tersine okulların onarımdan geçme sürecinin yaz olması gerekirken eğitim öğretimin başlaması ile birlikte onarıma girildiği, okulların şantiyeye dönüştüğü bu nedenle de bazı okulların kadrolarının birleştiği ve ikili eğitimi çok aşan sıkışmışlıklar yaşandığını görüyoruz. Yine son hafta içerisinde de çok ciddi bulaş sayıları bize gelmeye başladı. Türkiye genelinde de Mersin’de de bu böyle. 75. Yıl Fen Lisesi’nden, 19 Mayıs Anadolu’ya kadar çok farklı okullarda çok fazla sayıda öğretmenin, öğrencinin pozitif olduğu ve temaslı olduğuna dair ciddi bilgiler akmaya başladı. Biz bu konularla ilgili her cumartesi genel merkezimize sayıları iletiyoruz. Genel merkezimiz de Türkiye genelinde illeri raporlar şeklinde paylaşacak” ifadelerini kullandı.

 

“TENEFÜS SÜRELERİ TEKRAR 40 DAKİKAYA ÇIKARILDI”

Hazırlamış oldukları raporun içerisinde, dezenfektan, maske, servis araçları, sınıfların kalabalıklığı, teneffüs süresine kadar çok ciddi olumsuzluklar içeren bilgiler olduğunu sözlerine ekleyen Sümbül, “Sınıf kalabalıklığı Mersin’de de Türkiye’de de oldukça fazla ve önemli bir kısmı 40’ı aşan sayılara sahip. Pandemi sürecinde bu önemli sorunlardan bir tanesi. Yine sınıflandırmanın havalandırma koşulları ki Mersin sıcak bir memleket, gerçekten önemli bir sorun. Pandemide en önemli olan şeylerden bir tanesi maskeden, dezenfektandan da çok daha önemlisi sınıfların havalandırılması. Teneffüs sürelerine dair Bakanlık, Valiliklere yetki vermişti fakat 3 defa teneffüs sürelerine dair aynı gün içerisinde değişiklik oldu. 40 dakikadan 35’e, sonra yeniden 40 dakikaya çıkarıldı ders süreleri. Oysa hem bilimin hem pedagojinin bu süreçteki en önemli gereği ders sürelerinin 30 dakika olması ve sınıfların havalandırılması. Pandemi koşullarında hiç eğitim öğretim hakkından faydalanamayan ve değişik nedenlerle Mersin’e göç eden çocuklarımızdan tutalım, uzaktan eğitimden faydalanamayan çocuklarımız var” şeklinde konuştu.

 

“EĞİTİM-SEN OLARAK LAİK EĞİTİMDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Tarım emekçisi insanların çocuklarının şu anda tarlalarda, değişik yerlerde eğitim öğretimden uzak kaldıklarına değinen Sümbül, “Okullarda hijyeni sağlayacak, temizliğini üstelenecek personelin neredeyse hiç olmaması. Raporda da bu tüm açıklığı ile var. Artık yardımcı sınıfından insanlar kadrolu olarak atanmıyor. Bu nedenle de büyük okullardaki bir veya iki yardımcı hizmetler sınıfından arkadaşlarımız hariç okullar hizmetlinin, memurun olmadığı yerler. Bu durumda idareciler, okul aile birliği katkısı ile bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar. Son dönemlerde İŞKUR’la yapılan protokollerle, İŞKUR elemanı adı altında kısmi çalışma ile bu tedarik edilmeye çalışıldı ama gerçeklik şu, haziran ayında iş akdi fesh ediliyor. Eylül’de yeniden alımlar başlıyor ancak bu arkadaşlarımız işe ancak ekimin başında başlayabiliyorlar. Şu anda okullarda yardımcı hizmet sınıflarından kimse yok gibi. Anasınıflarını düşünün, okul öncesini düşünün, ilk okulları düşünün ki buralarda hijyen, öğrencilerin kendi ihtiyaçlarını karşılamaları açısından baktığımızda gerçekten problem. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda önlem alması gerekiyor. Yapılan açıklamalara baktığımızda her şeyin çok iyi gittiği, hiçbir problem olmadığı, sınıf mevcutlarının 22 civarında olduğu ve her şeyin iyi gittiği gibi bir algı var. Ancak şartlar böyle devam ederse yeni bir kapanma ile karşı karşıyayız. Böyle bir şeyi biz asla kabul etmeyiz. Okulların açık kalması çok çok önemli. Bunun yerine hükümet, sistem bir yandan toplumsal bağışıklığı geliştirecek sorumlulukları yerine getirmeli. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı üzerine düşen görevi yerine getirmeyerek aşı olmayanları ikna konusunda da gerekli adımları atmıyor. Biz buradan tüm arkadaşlarımızı aşı olmaya ve öğrencilerimize yine 12 yaşa kadar aşı olmaya çağırıyoruz. Zorla aşı, zorla PCR testi olması da kabul edilebilir değil. Okullardaki bulaşın ana kaynağı aileler, toplu taşıma araçlarıdır okullar değil. Bu açıdan da buralara dair önlemler arttırılmalı. Biz Eğitim-Sen olarak laik eğitimden vazgeçmeyeceğiz. Tarafsız, bilimsel eğitimden vazgeçmeyeceğiz” diye konuşarak sözlerini noktaladı.

 


 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM

cukurovagazetesi.com © Copyright 2023-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.


URA MEDYA