Büyükşehir’in ‘Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri’ Darısekisi Köyü’nde gerçekleşti




Tarih: 24 Mayıs 2022 Salı 16:14




Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Örnek Köy’ olarak yapılandırılan Toroslar ilçesine bağlı Darısekisi Köyü’nde ‘Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri’ etkinliği coşku ile kutlandı. Etkinlikte konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Son yılların moda kavramı olarak tabir ettiğimiz ekoturizm; insanlar gelsin ekoturizm ile o bölgenin doğası, insanı gastronomisi, kültürü ile tanışsın, bilsin. Darısekisi Örnek Köy Projesi’nde yatan amaç budur. İnşallah bunu sadece burada bırakmayacağız” dedi.

Haber – Müjde Demir

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu ‘Yörük Günleri ve Gastronomi Günleri’ etkinliği Toroslar Darısekisi köyünde gerçekleşti. Etkinliğe Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer’in yanı sıra Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, siyasi parti, oda ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Meclis üyeleri, muhtarlar, belediye bürokratları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikte Halk Oyunları Olgunlaşma Enstitüsü’nün düzenlemiş olduğu Yörük giysileri defilesi, Abdullah Toroslu, Döndü Can tarafından seslendirilen Mersin Efsane Masal Anlatımı’nın ardından çeşitli folklor gösterileri ve yemek ikramları yapıldı. Bunun yanı sıra ip çekme, çuval, yumurta taşıma gibi yarışmalar da yapıldı. ‘Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri ‘etkinliğinin yapılmasında büyük emeği Geçen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer düzenlenmiş olan etkinlik ile ilgili, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Darısekisi Köyü ile ortaklaşa yapılan çalışmanın sonuçlarından memnuniyetini dile getirerek “Darısekisi ‘Örnek Köyü’ adından da anlaşılacağı gibi çok örnek bir çalışma, çok örnek bir köy oldu” dedi.

 

“DARISEKİSİ KÖYÜNDE ÇOK DEĞERLİ ÇALIŞMALAR YAPILDI”

Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri etkinliği için herkesin çok çaba harcadığına, bu köylerde yaşayan Yörük halkının yaşantısının zorluğuna ve Yörük kültürünün miras değerinde olduğuna değinen Seçer; “Anadolu topraklarının temel taşı Mustafa Kemal Atatürk’ün çok veciz bir sözü vardır; gidin Toros dağlarına bir Yörük çadırı görürseniz ve dumanı tütüyorsa bu ülkenin başına hiçbir şey gelmez. Bu ülke emin ellerdedir. Yörüklerimiz dünyasını hayatını sırtında taşıyan insanlarımız, canlarımız çalışkan emeği alın terini, doğayı, insan sevgisini paylaşımı birlikteliği birbirine müsamaha göstermeyi bir temel prensip edinip potada eritmiş muazzam bir kültürdür Yörük kültürü. Bizde bu özel kültürü bölgemizde yüzyıllardır, binyıllardır var olan bu insanlarımızın kadim kültürünü yaşaması daha sonraki kuşaklara aktarılması için böyle bir çalışma yaptık. Burada çok değerli çalışmalar yapıldı, bir emek var herkesin iyi niyetle, samimiyetle, hüsniyetle yaptığı ve bölgemize kazandırdığı benim için milyonlarca lira değer yatırımdan çok daha ötesinde değer atfettiğim bir çalışma. Emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“HALKIN EMRİNE AMADEYİZ”

Yapılan çalışmaların halkın ilgi ve istekleri doğrultusunda olduğunu vurgulayan Seçer, “Bu tür çalışmalar yapmak bizim görevimiz, biz halk tarafından görevlendirilmiş halkın hizmetkarlarıyız, halkın emrine amadeyiz. Onların taleplerini isteklerini, özlemlerini, ihtiyaçlarını gidermekle mükellef görevlileriz. Muhtar ve köy halkıyla iş birliği içerisinde çok güzel çalışmalar yaptık. Bunların başında; eğitim merkezi ile kadın atölyeleri yer almaktadır. İleriki zamanlarda da çocuk atölyesi oluşumu planlanmaktadır. Afetevleri Sokağında rengarenk çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar orada yaşayan vatandaşın da yüzünü güldürdü. Amacımızda zaten bu değil miydi? Vatandaşımızın mutlu olması, buna şahit olmak da ayrı bir sevinçtir bizim için. Herkes makama paraya tamah eder ama insanlar birbirine kıyar, insanlar ölür analar ağlar. Oysaki her bir insanın bir tek Allah’ı var ve ortak kaygısı, beklentisi, talebi mutluluktur.  Tek amacımız kimseye muhtaç olmadan mutlu bir şekilde özgür bir şekilde yaşamak. Biz bu anlayışı egemen kılabilirsek nu mutlu bize, işte o zaman gözümüz açık gitmez. Biz böyle bir ülke hayal ederek yaşıyoruz; demokrat, çağdaş hukuk devleti normlarına uygun insanların aşının, evinin, başını sokacak bir yuvasının olduğu kimsenin kimseye kem gözle bakmadığı, etkin kimliklerin bir birine saygılı, Türkiye özlemiyle bu görevleri yapıyoruz. Aramıza nifak sokmak isteyenlere, din istismarı, milliyet istismarı yapmak isteyenlere sakın prim vermeyin. Bizim için esas olan birliğimiz, renklerimiz bizim zenginliğimiz. Bu Albayrak altında Atatürk’ün izinde sonsuza kadar bu ülkeyi yaşatacağız” sözlerine yer verdi.

 

“HEDEFİMİZ DARISEKİSİ KÖYÜ VE ÇEVRESİNDEKİ KIRSAL KESİMLERİ KALKINDIRMAK”

Yapılan çalışmaların sadece Darısekisi Köyü ile sınırlı olmadığını vurgulayan Seçer; “Darısekisi Köyü ve çevresinde olan diğer üreticilerimize nergis soğanı dağıttık. Burası bir merkez, sanki bu hizmetlerin hepsi Darısekisi Köyü’ne yapılmış gibi atfedilebilir, değerlendirebilir, hayır bizim amacımız burada Musalı, Evrenli, Doruklu, Dalakderesi, Gözne, Soğucak, Kepirli, Korucular ve Çalıdere’nin buralar kırsal kesim ve bizim hedefimiz bu kırsal kesimleri kalkındırmak. Onun için atölyeler bir yerde, çalışma alanları bir yerde. Darısekisi’de yapılan tüm çalışmalar etrafında olan tüm kırsal kesimlerin kalkınması içindir. Tarımın farkındalığını artırmak gastronomiyi ve turizmi geliştirmek.  Son yılların moda kavramı olarak tabir ettiğimiz ekoturizm; insanlar gelsin ekoturizm ile o bölgenin doğası, insanı gastronomisi, kültürü ile tanışsın bilsin. Darısekisi Örnek Köy Projesi’nde yatan amaç budur. İnşallah bunu sadece burada bırakmayacağız” ifadelerine yer verdi.

 

“LAFLA ZENGİNLİK OLMAZ; ÇALIŞARAK AZMEDEREK ALIN TERİ DÖKEREK OLUR”

Diğer bölgeler için de kültürel olarak değer kazanması ve adının duyulması için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Seçer; “Silifke Uzuncaburç’da Arkeoköy Projesi var. Mersin Üniversitesi’nden hocalarımızın yürüttüğü bu proje muazzam bir çalışma, hocalarımızın ellerine sağlık. Geçtiğimiz günlerde belediyemizde yaptıkları sunumdan çok etkilendim. Belediyemizin üniversite hocalarımızla iş birliği içerisinde olmasından gayet memnunum. Bizim bu çalışmaları tarihi, kültürel birikimlerimizi, zenginliğimizi ortaya çıkaran bu çalışmaları vakit kaybetmeden yapmak durumundayız. Çünkü vakit kaybetmişiz. Bunların çok daha önce olması gerekiyordu. Lafla zenginlik olmuyor çalışarak azmederek alın teri dökerek insanları bir araya getirerek insanlara insan olduğunu öğreterek onları değişik kültürlerle insanlarla tanıştırarak oluyor. Kalkınma müreffeh bir toplum ile olur, silahla olmaz saltanatla olmaz koca koca binalarla olmaz kültürle olur. Atatürk’ün dediği gibi ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ eğitimle olur. Bizde onun peşinden gideceğiz” cümlelerini kullandı.

 

YETKİN: “BİZLERE NE KADAR ÇOK DEĞER VERİLDİĞİNİ GÖRDÜK”

Darısekisi Köyü’nü ve diğer kırsal köylerine verilen değerden ötürü memnuniyetini sözlerine ekleyen Derısekisi Mahalle Muhtarı Yakup Yetkin; “Değerli Belediye Başkanım ve kıymetli eşi Meral hanıma öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum. Burada bizi sizler topluyorsunuz, sizler bizi buraya adapte ettiniz. Darısekisi köyümüzü bu güzel görüntüsüne kavuşturan sizlersiniz. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız sayesinde kırsal kesimde yaşayan bizler bir araya geldik.  Bizlere ne kadar çok değer verildiğini gördük, özellikle de kadınlarımıza iş sahası ve iş gücü imkanı sağlandı. Yapılan bu etkinlikte burada yaşayan vatandaşlara iş imkanı da sağlanmış oldu. Ben bir Yörük çocuğuyum. 17 yaşına kadar bu kıl çadırlarında büyüdüm. Dam evde büyümedim, dam evde oturmadım. Biz Yörük’üz kışları buralarda otururuz, yazları da 2 bin 800 metre yükseklikte Toros dağlarının başlarında kalırdık. Sizlere teşekkür ediyorum kırsal bölgede yaşayan vatandaşlara büyük hizmetler veriyorsunuz sizlerin sayesinde, bizler sizlerden ceviz fidanı, zeytin fidanı, nergis soğanı aldık ve bütün çevre köylerde aldı. Bizleri unutmadığınız için ve yaptığınız maddi manevi yardımlar için çok teşekkür ediyorum” sözlerini kullandı.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA