Mersin Güzel Sanatlar Galerisi’nin açılışı yapıldı

Mersin Güzel Sanatlar Galerisi’nin açılışı yapıldı cukurovagazetesi.com

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirmiş olduğu Mersin Güzel Sanatlar Galerisinin (MGSG) açılışı ‘Çağdaş Sanat Mersin’ adlı karma sergiyle yapıldı.


Haber – Uğur Özgür

Kültür Merkezi binasındaki eski Arkeoloji Müzesinin yerine yapılan Mersin Güzel Sanatlar Galerisi’nin açılışı, ‘Çağdaş Sanat Mersin’ adlı sergiyle gerçekleştirildi. 39 sanatçının resim, heykel, seramik, enstalasyon gibi türlerden yapmış olduğu 80’in üzerinde eserin yer aldığı sergiye Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Çırakoğlu, Mersin AK Parti Milletvekilleri Hacı Özkan ve Zeynep Gül Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru’nun yanı sıra davetliler ve basın mensupları katıldı. Sergide konuşan Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Mersinlilerin kültür ve sanata göstermiş olduğu ilgi ve alaka geçen zaman içerisinde hem bu yapının yaşayan bir kültür sanat merkezi haline gelmesinde hem de sanata dair önemli bir hafızanın oluşmasını sağladı” dedi.

“SANAT, KÜLTÜR BİZİM GEÇMİŞİMİZDİR”

Sergi açılışında ilk konuşmasını yapan AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Mersin’in önemli ve özel bir il olduğunu belirterek, “Biz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde sanata, sanatçıya ve aynı zamanda esnaf ve sanatkara da sahip çıkmışız ve bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğiz. Çünkü sanat, kültür bizim geçmişimizdir. Bugün ülkede insanlar geçmişine sahip çıkmadıktan sonra gelecekleri zaten olmaz. Tabi Mersinimizde gerçekten çok özel bir il Mersinimizin özelliği neyden kaynaklanıyor, Edirne’den Kars’a kadar tüm kültürleri, tüm farklı görüşleri ve birçok din, dil ve bunların hepsi zenginlik olarak ciddi bir şekilde birliği, beraberliği ve kardeşliği sağlamış bir kenttir.  Diğer bir özelliği de şu anda mecliste olan bütün siyasi partilerin milletvekili çıkardığı bir ildir. Ancak biz siyasetçiler olarak tabi özellikle şuna çok dikkat ediyoruz. Seçim, seçim kararı alındıktan ve bitene kadar siyaset yaparız. Ondan sonra siyasi kimliğimizi bir kenara bırakıp ülkemiz ve Mersin ilimiz için hangi siyasi parti olursa olsun yeter ki hizmet olsun anlayışıyla kentimizin daha da gelişmesi, daha da ekonomik yönden gelişmesi için görüş ayrımı yapmadan beraber olduk ve olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“MERSİN’İ KÜLTÜRÜN VE SANATIN MERKEZİ YAPMAYA KARARLIYIZ”

Sergide konuşma yapan bir diğerAK Parti Mersin Milletvekili Av. Zeynep Gül Yılmaz ise AK Parti İktidarı ülkenin tüm şehirlerinde sanatsal ve kültürel faaliyetleri vatandaşlarla buluşturmaya çok önem verdiğini belirterek, “Mücadele ettiğimiz pandemi dolayısıyla etkinliklerimiz biraz yavaşlamış olsadakısman dijitale kaydırdığımız bir dönem olsa da binlerce yıllık kadim bir tarihe ve eşsiz güzelliklere sahip olan Mersin’imiz ayrıca kültürün ve sanatın merkezi de yapmaya kararlıyız. Bu konuda çok sayıda faaliyetimiz ve projemiz de devam etmektedir. Çukurova bölgesel havalimanının ve turizm merkezlerinin tamamlanarak faaliyete geçmesiyle birlikte ter temiz denizi, antik kentleri, 714 site alanı yine 1463 kültür varlığı bulunan Akdeniz’in incisi Mersinimizin turizminde ciddi bir canlanma yaşanacağı da aşikardır. İktidarımız döneminde sahip olunan potansiyelinin en etkin şekilde değerlendirilmesine imkan sağlayacak devasa yatırımlar yapıldı ve yapılmaya da devam etmektedir”şeklinde konuştu.

“SERGİ, MERSİN’İ SANAT ŞEHRİ OLARAK TANITMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

Mersin’in bütün dünyaya sanat ve sanatçı kenti olarak tanınması temennisinde bulunan Yılmaz, “Şehrimiz turizmde marka, üniversitelerinde bilim şehri verimli toprakları ve ürün çeşitliliğiyle tarım cenneti, işsiz yemekleriyle gastronomi kenti olurken diğer bir yandan da ukde edilen bir kültür şehri olacaktır. Sanat galerileri toplumun sanatla buluşmasını sağlayarak etkili bir şekilde sanatı ve sanatçıları destekleme işlevi yürütmektedir. Toplumsal bir iletişim aracı olan sergiler, kurumsallaşmış bu galeride ziyaretçilerin sadece eserleri görmekle kalmayıp sanatçılar ve sanat severlerle de etkileşime geçmeleri de sağlayacaktır. Sanat eserlerini öğreten ve yaşatan, öğreten, organik yapının oluşması ile uzun vadede şehrimize özgü sanatsal bir kent kültürü oluşturulacaktır. Sanatsal faaliyetlerin ne denli bir tanıtım gücüne sahip olduğu aşikardır. Uluslararası alanlarda yarışabilecek güçlü sanatçılarla ve sanatçıları destekleyen sanatseverlere sahip olan şehirler dünyanın her yerine seslerini duyurabilme gücüne sahiplerdir. Bugün ziyaretçileriyle buluşan çağdaş sanat mersin sergisini ve mersin güzel sanatlar sergisinin şehrimize, şehrimizin, ülkemizin geneline ve tüm dünyada sanat ve sanatçı kenti olarak tanınmasına vesile olmasını da temenni ediyorum. Şehrimize yakışır şekilde hizmete devam edecek bu mekanın ve ekibin verdiği emeklerden dolayı herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“MERSİN’İN SANAT HAYATINA YENİ SAYFA AÇMAK İSTERİZ”

Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ise yaptığı konuşmada, “Bugün bundan tam 75 yıl önce hizmete giren köklü bir geçmişe ve tarihe sahip olan bu özel binanın çatısı altında ülkemizin ve Mersin’imizin kültür sanat hayatına yeni bir sayfa açmak için bir aradayız. Böylesine güzel ve anlamlı bir törende bende sizlerle olmaktan mutluluk duyarım. İçinde bulunduğumuz Mersin Kültür Binası tüm mimarı detayları, tarihi, kültürü, cumhuriyet döneminin ilk sivil mimari yapılarından birisi olması ve 75 yıllık tarihinin de 44 yılında bakanlığımızın birimlerine de ev sahipliği yapıyor olması nedeniyle sadece Mersin’in değil aslında tüm bölgenin kültür sanat hayatında ayrıcalıklı bir yere sahip. Mersinlilerin kültür ve sanata göstermiş olduğu ilgi ve alaka geçen zaman içerisinde hem bu yapının yaşayan bir kültür sanat merkezi haline gelmesinde hem de sanata dair önemli bir hafızanın oluşmasını sağladı” ifadelerini kullandı.

“SANATI VE SANATÇIYI DESTEKLEMEK BİZİM GÖREVİMİZ”

Sanat galerilerinin 7’den 70’e her yaş grubunun ilgi odağı olmasını arzuladıklarını söyleyen Yavuz, “Cumhurbaşkanımızın yol göstericiliğiyle son 14 yılda sadece bu mekanı değil, Türkiye genel,indeki kültür sanat faaliyetlerinin yürütüldüğü meclis mekanları titizlikle yineledik, çoğalttık ve etmeye de devam edeceğiz. Özellikle farklı bir görüş açısıyla değerlendirdiğimiz çağdaş ve profesyonel yönetim anlayışıyla ele aldığımız mekanlarımız artık şehirlerimizin kültür ve sanat anlamında çekim merkezleri konumunda ve hepside dünyadaki emsalleriyle yarışabilir halde. Elbette bu çalışmalarımızın önemli bir parçası da bugün burada farklı illerimizde faaliyet gösteren ve sayıları 48’i bulan bakanlığımıza ait kültür ve sanat galerilerimizdir. Galerilerimizin vatandaşlarımızın sanat, zevk ve kültürünü geliştirmek görsel sanatlara olan ilgilerini arttırmak bu alanda çalışan ve eser ortaya koyan usta ve özellikle de genç sanatçılarımıza imkan sağlamak gibi çok çeşitli amaçları var. Galerilerimizin bölgelerde sanat alanında daha aktif, öncü ve belirleyici rol üstlenmelerini hedefliyoruz. Müzelerimiz olduğu gibi güzel sanat galerilerimizin de 7’den 70’e her yaş grubunun ilgi odağı olmasını arzuluyor, bunun için projeler üretiyoruz. Sanatı ve sanatçıyı desteklemek, onların ürettiği eserleri değerlendirmek ve başta genç kuşak olmak üzere geniş kitlelerle buluşmasına sağlamak da bizlerin görevi. İşte bu amaçla bugün buradayız. Bu mekanlarımızı çocuk, gençlerin ve ailelerin hep birlikte gelmelerini sağlayan mekanlar ve faaliyetler olarak değerlendirmek istiyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.