Önel: “60 bin esnafı kaderine terk ediyoruz”

Önel: “60 bin esnafı kaderine terk ediyoruz” cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi gerçekleşti. Mecliste konuşan MHP Meclis Üyesi Bünyamin Önel, Mezitli sanayi sitesiyle ilgili konuşarak, “Defalarca insanlar bizden iş istiyor ama biz sanayi sitesi yapmadan nerde nasıl iş olanağı sağlayacağız. 60 bin esnafı kaderine terk ediyoruz, yok sayıyoruz. Esnaflar şehrin temel direkleridir” dedi.


Haber – Barış Köksal

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Mecliste söz hakkı alan MHP Meclis Üyesi Bünyamin Önel, Mersin’in 40 yıldır, 60 bin esnafı kapsayan ve bitmeyen ana sorununun sanayi sitesi olduğunu belirterek, “Biz 40 yıldan beri mağduruz kimse bize dönüp bakmıyor. Mersin’in içerisinde 2014 veya 2015 yıllarında, Mersin Üniversitesi’nin 4 bin 500 sanayi sitesi dükkanına ihtiyaç olduğu görüşünü bildirmiş, 100 binlik imar planı yapılırken.  Bugün Mersin’in içerisinde biz ne kadar kentsel dönüşüm de yapsak, yolda yapsak, çevreye parklar da yapsak ama Mersin’in bina altındaki zor şartlarda çalışan esnaf ve sanatkarları oradan çıkarıp bir sanayi sitesine yerleştirmediğimiz sürece biz bu şehre güzellik katamayız. Meclisler bu sorunları çözmek ile ilgili seçilir ve görev alırlar. Biz bu göreve geldiğimizde sizinle beraber kırk yıl içerisinde yapılamayanı 18 ay gibi bir süreç içerisinde temel atmaya geldik. Birtakım insanlar bunun için rahatsız oldu, olacak. Ama bir şehrin geleceğini burada belirli bir sayıdaki kişiler mağdur olacak diye bir şehrin geleceğini karartırsak, 60 bin esnaf sanatkarın geleceğini düşünmezsek Mersin’e yazık etmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

 

“BİZ TARIM ARAZİSİNE KARŞI DEĞİLİZ AMA GEÇMİŞTEN DERS ALALIM”

Mersin’in liman kenti, serbest bölge kenti olduğunun altını çizen Önel, “Bölge şehirde üretilecek olan ürünler Mersin Limanı’nda ihracata açılacaktır. Ama Mersin sanayi yoksunu, sanayi mağduru. Tarım mı? Tam tarım yok, sanayi yok, turizm yok. İleriki günlerde Mezitli merkezde Cumhuriyet Meydanı yapacağız, onun hemen yanında sanayi sitesi var.  1989 yılında yapılmış 132 dükkanlık bir sanayi var, geriye kalan Mezitli’nin 430 esnaf sanatkarı bina altında gibi yerlerde çok rezil bir vaziyette çalışıyor ama evlerine ekmek götürdükleri için bir şey demiyor. Defalarca insanlar bizden iş istiyor ama biz sanayi sitesi yapmadan nerde nasıl iş olanağı sağlayacağız. 60 bin esnafı kaderine terk ediyoruz, yok sayıyoruz. Esnaflar şehrin temel direkleridir. 10 gün önce esnaflar bana dedi ki; eğer meclise yürümekle oluyorsa biz bin kişi yürüyelim. Biz bu tür eylemler yapamayız dedik, bize yakışmaz. Tepki koyan Davultepe Belediye Başkanı Ahmet Erşahin 26.10.2006 tarihinde meclise bir dilekçe veriyor, kasabamızın küçük sanayi sitesinin gelişmesi için yeterli sayıda yapı ve tesisin bulunmadığından mevcut küçük ölçekli işletmelerin kasabamızda yerleşik alanlar içerisinde bulunmasından dolayı sakıncalı durumlar meydana getirmektedir. Bunun için belediyemizce kasabamızda küçük sanayi kurulması gerekmektedir diyor ve meclis karar alıyor; oy birliğiyle yapılmasına karar verilmiştir. Bu bugün Mezitli sanayi sitesine itiraz eden belediye başkanımıza ait. Kaldı ki il vilayet toplantısında bu bahsi geçen alanın sanayi sitesi olması için karar alınmıştı. Bugün biz bu sanayi sitesi kararını meclisten geçiremiyorsak, bu meclis burada karar alsın sanayi sitesi nerde yapılabilir diye. Biz tarım arazisine karşı değiliz ama geçmişten ders alalım. İlk organize sanayi yapıldığında vatandaş karşı çıktı ama şimdi beşincisi, altıncısı yapılıyor. Vatandaş gelin daha da yapın diyor, çünkü orada tek işsiz kalmadı, gençler sanayi sitesinde iş buldu çünkü. Bugün Mezitli’de, Davultepe’de de itiraz olabilir ama inanıyoruz ki oraya 350-400 milyonluk bir yatırım yapıldığında 8 bin kişiye iş istihdamı sağlayacak bir sanayi sitesi o bölgeye katacağı canlılık, kattığı ekonomik canlılığı düşünecek olursak, yılda bin 200 gencimize iş olanağı sağlayacağı zaman Mezitli’de işsizlik kalır mı, kalmaz. Ama biz bugüne kadar hep söyledik anlatmadık. O zaman vazgeçelim Mezitli’de yapmayalım belli bir yerde yapalım. Esnaf bizden çözüm bekliyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.