Başarır: “Pazarlık usulü bahane, 21/B şahane”




Tarih: 18 Şubat 2021 Perşembe 14:00




CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, AKP’nin Mayıs 2018’de Kamu İhale Kanunu’ nun 21 inci maddesinin (b) bendinde yaptığı değişiklikten sonra, bu kanunun idareler tarafından keyfi olarak suistimal edildiğini belirterek Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik yapmak üzere TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

İktidara yakın şirketlerin şartları sağlamadığı halde 21/b maddesiyle ihale aldığını belirten CHP’li Başarır: ‘’21/b maddesi, çok istisna durumlarda kullanılması gerekirken rekabet ortamını yerle bir edip rant aktarma aracı olarak kullanılmıştır. Kamu İhale Kanunu’nun ‘21/b bendi’ AKP ve yandaşları açısından daha da verimli olsun diye 2018 yılında son halini almış ve maddenin ucu çok açık olmakla birlikte iktidar ve yandaşları bu açıklığı kullanmıştır. 16 Mayıs 2018 tarihinde TBMM’de kabul edilen maddede; ‘beklenmeyen veya’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut’ ibaresi eklenmiştir.’  Buna göre; yapım tekniği açısından “özellik” arz edecek bir peyzaj işiniz olsa bile 21/b maddesi kapsamında ihale yapılabiliyor. Bu durum da Kanun’lara ve şeffaflık ilkesine tamamen aykırı bir durumdur. Son Sayıştay Raporlarında da birçok kurum idaresi tarafından bu maddenin suiistimal edildiği gözlenmiştir’’ ifadelerini dile getirdi.

“AKP, YANDAŞLARI İÇİN KANUNLARI YAP-BOZ TAHTASINA ÇEVİRMİŞTİR”

CHP’li Başarır: “AKP iktidarında; pazarlık usulü ihale, istisna olmaktan çıkıp yaygın bir kamu alım yöntemi olarak idareye hükümet yanlısı şirketler ile bağımlılık ağlarını güçlendirme imkanı sağlamaktadır. Kamu İhale Kanunu’nun 21/b bendine göre doğal afet, salgın hastalık gibi durumlarda alımı hızlandırmak adına kullanılan pazarlık usulü ihale yöntemi; şeffaflığı, hesap verebilirliği ve adil rekabeti ortadan kaldıran bir alım biçimi olarak varlık dağıtımında kayırmacılığın ayyuka çıktığını gözler önüne sermektedir. Sadece 2019 yılında Kamu İhale Kurumu’na sonuç bilgisi gönderilen 4734 sayılı Kanun kapsamında yapılan ihalelerin adet olarak yüzde 70,79’u açık ihale usulü ile, yüzde 29,08’i pazarlık usulü ile, yüzde 0,14’ü ise belli istekliler arasında ihale usulü ile gerçekleştirilmiştir. 2007 yılında tutar bazında gerçekleştirilen kamu alımlarının yüzde 87.14’ünde açık ihale usulü, yüzde 9.76’sında pazarlık ihale usulü ve yüzde 3.10’nunda ise belli istekliler arasındaki ihale usulü uygulanmıştır. Bu maddenin AKP dönemindeki artışını buradaki istatistikten de görebilmekteyiz. Ayrıca AKP iktidarı, Kamu İhale Kanunu’nda 60 kez ‘Kanun Değişikliği Teklifi’ ve 8 kez ‘Kanun Hükmünde Kararname’ ile toplam 198 maddede değişikliğe gitmiştir. Yandaşları için kanunları adeta bir yap-boz tahtasına çevirmiştir. İktidar hemen hemen her kanun değişikliğinde halkın çıkarları yerine yandaşların çıkarlarını gözetmektedir. Bu sebeple ülkemiz kaynakları doğru kullanılmamakla beraber, gelir dağılımındaki adaletsizlikte had safhalara ulaşmıştır.” dedi.

İHALELER ŞEFFAF, REKABETE AÇIK VE GÜVENİLİR OLMALIDIR

AKP’nin, kanun maddelerini yandaşlarının isteklerine göre değiştirmesinin karşısında duracaklarını belirten CHP’li Başarır: “Kayırmacılık ve himayecilikle yapılan kamu ihale yolsuzluklarının, eş-dost akraba kayırmacılığı ile verilen ihalelerin karşısında duracağız. İhaleler; şeffaf, rekabete açık ve güvenilir olmalıdır.  Bu doğrultuda, halktan toplanan vergilerin halk yararı adına kullanılması adına Kanun Teklifi’ni, TBMM Başkanlığı’na sundum. Umarım bu kanun teklifimiz de diğer tekliflerimiz gibi komisyonun tozlu raflarında bekletilmez” sözlerini dile getirdi.  (Haber Merkezi)

 


Etiket: mersinhaber, alimahırbaşarır

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA