“Dükkanımıza kilit vurmamak için direniyoruz”




Tarih: 20 Ocak 2021 Çarşamba 16:23




Yaz aylarında yapılan düğün organizasyonları Covid-19 salgını ile beraber en fazla etkilenen sektörlerin başında geliyor.Mersin’de 19 yıldır gelinlik sektöründe yer alan Adeviye Aşar pandemi sonrası halen devam eden kısıtlamaların getirdiği zorluklarını gazetemize anlattı. Aşar, “Temmuz ve Ağustos ayında salgının azaldığı ve düğün organizasyonlarının kısa süreli de olsa yapıldığı süreçte biraz umutlandık ancak şuan dükkanımıza kilit vurmamak için direniyoruz” dedi.

Haber- Vecdi Yenigül

Gelinliğin rengi, biçimi ve önemi davetlilerin dinine ya da kültürüne göre değişiklikgösterebilmektedir. Türkiye’de önem atfedilen gelinlikler düğünlerde ve nikah merasimlerinde giyilen önemli bir kostüm olmuştur. Zira düğün, nişan ve söz kıyafetlerinin bulunduğu modaevleri yoğun oldukları günlerini özlemle arıyor. 2020 yılının mart ayından itibaren getirilen kısıtlamalarsonrası,düğün organizasyonları salgının en fazla yayıldığı alanlar olarak dikkat çekmişti. Hal böyle olunca başta gelinlik satan moda evleri, düğün salonları ve çalışanları, salon fotoğrafçıları gibi meslekler de salgından payını alan yerler oldu. Gelinlik tasarımcısı Adeviye Aşkar, “Sadece gelinlik deyip geçmemek lazım bizim işimiz oldukça yönlü ama durum böyle olunca zor günler yaşanıyor.Kısacası bittik.Ayakta durmak için direniyoruz” diye konuştu.

Gelinlik sektöründe uzun yıllardır yer alan Aşar kendi diktiği ürünlerin büyük bir emekle yapıldığını ifade ederek, “19 yıldır gelinlik sektöründeyim daha önce başka işlerde çalıştım. 6 yıldır kendi iş yerimizi işletiyoruz. Burada üretim yapıyoruz yani gelinlik, nişan, bindallı, söz kıyafeti, nikah kıyafeti bulunuyor. Tüm bunları burada kendimiz dikiyoruz. Dantel ve kumaşını hazır alıyoruz ve kendimiz dikiyoruz. Bir diğer deyişle burada moda ürünlerini üretmiş oluyoruz. Hazır bir şekilde almıyoruz. Burada tüm ürünlerimizi kendi el emeğimizle ilmek ilmek dokuyoruz. Müşterilerin kalıbına, beden ölçülerine göre hazırlamayı seviyoruz. Mesleğimizi bu şekilde yapmakmaddi anlamda bizlere olumlu yansıyor. Hazır gelinlik almak yerine kendi emeğimizle bir şeyi baştan yaratmak beni hem mutlu ediyor hem de olumlu getiri sağlıyor. Bunun nedeni hazır ürünü almak daha maliyetli oluyor” dedi.

“PANDEMİ ÖNCESİ YAĞIMIZDA KAVRULUYORDUK!”

Covid-19 salgını nedeniyle ekonomik olarak zor durumda olduklarını ve getirilen kısıtlamalardan halen etkilendiklerini dile getiren Aşkar, “Yaklaşık dokuz aydır mart ayından beri yaşadığımız sorunları daha önce hiç yaşamadık. Umarım bir daha bu sorunları yaşamayız. Pandemi başlamadan önce tabiri caizse kendi yağımızda kavruluyorduk,ihtiyaçlarımızı karşılıyorduk. Üç personel burada çalışıyordu, kendilerinin sigorta primleri ve maaşları düzenli bir şekilde yatmış oluyordu ve bir şekilde geçiniyorduk. Ancak mart ayından itibaren pandeminin ülkemizde baş göstermesinden sonra getirilen kısıtlamalar sonrası yaşadığımız ekonomik nedenlerden dolayı işveren olarak eleman azaltmaya gittik. Düğünler yapılamadı, bizlere sipariş olarak verilen gelinlikler iptal edildi. Yapılacak olan kına ve nişanlar tamamen iptal edildi. Böyle olunca verilen tüm siparişler iptal edildi” şeklinde konuştu.

“UÇAK YOLCULUKLARINDA KALABALIKLAR VAR, NEDEN EŞİTLİK YOK”

Düğün organizasyonlarının durması sonrası yaşanan gelişmelerin vatandaşların alışkanlıklarını değiştirdiği gibi kendi işlerini de olumsuz etkilediğine vurgu yapan Aşkar, “Pandemi ayının ülkemizde başladığı mart ayında benim işlerimin sezon başlangıcıydı. Kış aylarında malum gelinlik sektörü durgun oluyor, sezona hazırlanmışken, teslimatlarımız hazır bir durumdayken düğün haftası pandemi ile beraber siparişlerimiz durdu. Böyle olunca tüm ürünlerimiz elimizde kaldı. Böyle olunca bizlerin de yaptığı hesaplar suyu düşmüş oldu. Teslim edeceğimiz on tane ürün siparişi vardı  her birini 2 bin 500 liradan hesaplarsak minimum 25 bin lira alacağımız para demekti. Ödemelerimiz, giderlerimiz vardı olduğu gibi ortada kaldık. Ne zaman açılacak, ne olacak halen belli değil. Pandeminin başından bu yana bizlerin sesi hiç duyulmadı, herkes yapılan düğünleri, düğün salonlarını konuşmaya başladı, olumsuz söylemlerde bulundu. Korona virüsün yapılan düğünlerden kaynaklandığına dair bir algı yaratılınca biz moda sektörü ile uğraşanların sesini kestiler. Bundan dolayı halen de sesimizin duyulduğu bir alan olmadı. Oysaki uçak yolculuğunda onlarca kişi oldukça yakın mesafelerde oturmasına rağmen halen yolculuklar devam ediliyor. En azından düğün sektörü için alınacak basit önlemler de bizlere katkı sağlanabilirdi. HES kodu ile düğünlere alınsa davetliler, mesafeye ve maske kullanıma dikkat edilse hiçbir sorun yaşanmazdı. En azından vatandaş beş kişi ile nikah kıyılacağına, elli kişi ile düğünlerini yaparlardı. Benim birçok gelin adayım düğünlerini, organizasyonlarını ertelediler. Ne zaman düğünler yapılırsa o vakit bizlerin de işleri düzelmeye başlar. Kimse üç veya beş bin liraya gelinlik almıyor çünkü birkaç saat yapılacak bir düğüne, nikaha fazla para ödemek istemiyorlar. Vatandaşlar bütçeye bakmak zorunda kalıyor. Her genç kadının hayalinde olan beyaz gelinlik giyme hayali maalesef değişiyor. Alışkanlıklar artık değişmiş oluyor, gelinlik yerine nikah kıyafetine dönüyor” dedi.

“BİZLERE DE DESTEK OLUNMALI”

Esnafa verilecek olan kira desteğinden küçük esnaf gibi kendilerinin de faydalanmaları gerektiğini söyleyen Aşkar, “Burada el emeğimizle, göz nuru döktüğümüz bu ürünleri satamadıktan sonra tüm bunları işlemenin, tasarlamanın bir anlamı yok. Sektörümüz bu durumda iken artık kendi işimizi yapma hevesimiz de kalmıyor.Hazır dikim alan yerler ürün aldığı firmalara para vermek zorundalar. Hazır moda ürünlerini satan diğer esnaf arkadaşlarımın bu ortamda işleri daha zor. Sayın Cumhurbaşkanımız esnaflara yedi yüz elli lira kira desteği verileceğini açıklamıştı bizler maalesef gelinlik sektöründe çalışanlar bu kapsama dahil edilmedi. Küçük esnafa kira desteği verilirken bizlere hiçbir desteği verilmemesi bizleri düşündürüyor. Ben işyerime 60 bin lira kira ödüyorum, belki alacağım kira desteği bin lira olacak ama olsun bizler de esnaf olarak verilen desteklerden faydalanmak isterim. Bazen yeri geldiği zaman yüz liraya ihtiyaç duyuyoruz” şeklinde konuştu.

“DÜKKANA KİLİT VURMAMAK İÇİN DİRENİYORUZ”

Covid-19 salgının yarattığı ekonomik sorunlardan dolayı elemanlarda eksilme yaşadıklarını ifade eden Aşkar, “Burada bin liraya da 5 bin liraya da gelinlikler var. İnsanların bütçesine göre hizmet etmeye yardımcı olmaya çalışıyoruz. Cebinizde bin lira varsa ben 5 liralık bir ürün satamam bütçe neyse ona göre yardım ediyor ve vatandaşın cebine değmek zorunda kalıyoruz. Burada genel olarak kiralık gelinlikler, nişanlıklar bulunuyor. Mersin’de gelinlik satışı pek bulunmuyor. Kiralık veya satın alma fiyatları aynı aralıklarda alıcı buluyor.Temmuz ve Ağustos ayında salgının azaldığı ve düğün organizasyonlarının kısa süreli de olsa yapıldığı süreçte biraz umutlandık, böyle olursa toparlanırız dedik. Açıklarımızı kapatırız diye hesaplar yaptık ancak tekrar Covid-19 salgınında vaka sayıları yükselince getirilen kısıtlamalar sonrası eylül ayında yine başa dönmüş olduk. İki ayda ben var olan borçlarımı mı kapatacağım?Yoksa kış sezonundaki boşluğumu kapatacağım. Şu an dükkanımıza kilit vurmamak için direniyoruz! Dükkan kiram 60 bin lira ödeme zamanım geldi ancak dükkan sahibini arayacak durumum yok. Faturalarım en az bin lira, çalışanım var mecburen elaman azaltmak durumundasın iki kişinin yapacağı bir işi tek bir kişi yapmaya başladık. Eleman çalıştırıp parasını ödemeyeceğim için işe kimseyi de almadım. Ve ustamızı da yarım gün çalıştırmak zorunda kaldım. Para kazanamadığınız için maaş da veremiyorsunuz” dedi.

“ESNAFI KİMSENİN DİNLEDİĞİ YOK!”

Esnaflara yeterli desteğin yapılmadığını iddia eden Aşkar, “Tek beklentimiz kısıtlamaların sona ermesi ve sağlıklı bir şekilde her esnafın işi yapmaya başlaması. Neden AVM’ler açık? Kılık kıyafet almadan evde var olanlarla idare edilemiyor mu? Her gün kimse kıyafet almıyor sonuçtu ama AVM’ler buna rağmen açık. Eğlence merkezleri kapalı olabilir ama neden yemek sektörü kapalı bunu anlamak çok zor. Düğün sektöründe fotoğrafçı, düğün salonları ve çalışanları, organizasyonları gibi bir zincirin tüm halkaları etkilenmiş oldu. Sadece gelinlik deyip geçmemek lazım bizim işimiz oldukça yönlü ama durum böyle olunca zor günler yaşanıyor. Kısacası bittik! Ayakta durmak için direniyoruz. Esnaflara daha fazla destek olmaları gerekiyor. Pandemi döneminde esnafa verilen 25 bin liralık esnaf kredisine başvurmak için çok uğraştım almak için ne zorluklar yaşadım. En çok bizler etkilenmişiz, eğer esnafa da kredi vermek bu kadar zor oluyorsa diyecek bir şey bulamıyorum. En azından hibe olarak da esnafa destek olunmalıydı yetkililer. Faturasını ödeyemeyen esnaflar var. Masraflarında kısmak için dükkanını yarım gün açan esnaflar var. Ben esnaflara yardım edildiğini düşünmüyorum. Esnafı kimsenin dinlediği yok” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Etiket: Mersin, ElifCerenModaevi, AdeviyeAşkar, Pandemi, Esnaf

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA