Çocuklara kitap alırken nelere dikkat edilmeli?




Tarih: 3 Eylül 2020 Perşembe 14:28




Ebeveynlerin çocuklarına kitap alırken göz önüne alması gerektiği hususlar hakkında konuşan Mavi Fil Çocuk Kitap Evi Kurucusu Nişan Mesut Oyardı, “Bir edebiyat metnini iyi yapan ne varsa (karakterin işlenişi, kurgu, anlatımın özgünlüğü gibi) çocuk edebiyatı için de aynısı geçerli. Çocuklarımıza onları özgür kılan, gizli mağaralara inebilen, yeni kapılar açabilen kitaplar okutmalıyız” dedi.

ÖZEL Haber-Erol Kamalak

Mersin’in merkez Yenişehir ilçesinde çocuklara özel kurulan Mavi Fil Çocuk Kitap Evi’nin kurucusu Nişan Mesut Oyardı, ebeveynlerin çocuk kitabı alma konusunda dikkat etmesi gereken hususlar hakkında gazetemize konuştu. Öncelikle çocuk kitaplarının değerlendirilmesinde klasik edebiyat değerlendirmeleri ile başlamak gerektiğini ifade eden Oyardı, “Yani bir edebiyat metnini iyi yapan ne varsa (karakterin işlenişi, kurgu, anlatımın özgünlüğü gibi) çocuk edebiyatı içinde aynısı geçerli. Elbette burada çocukların okuryazarlığı ve yaş uygunluğu devreye giriyor. Okur-yazar bir çocuk için ailenin bizzat çocuğun kendisi ile birlikte kitap seçmesi oldukça kritik. Bir kitabın nasıl seçileceğini, nelere dikkat edileceğini, kitabın seçiminde özellikle bağımsız kitapçıya hangi soruların sorulabileceğini detaylandırarak deneyimlemesini sağlamak gerekli” dedi.

“GÜVENDİĞİNİZ KİTAPÇI İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE HAREKET EDİN”

Türkiye coğrafyasında oldukça klasik kalıpların mevcut olduğunu söyleyen Oyardı, “Sözgelimi çocuğa ne tür kitaplardan hoşlandığını sorarsanız size macera, korku, bilim gibi oldukça genel ifadeler kuracaktır. Doğru olanın; ailenin/kitapçının (tabi ki burada bağımsız kitapçıları kastediyorum) çocukla kurduğu bağ, çocuğun son okuduğu ve hoşlandığı kitaplar, ilgisini çeken karakterler gibi özel alan paylaşımının devreye girmesi gerekli. Bunlar olmadan gerçek ve etkileşimli bir kitap seçimi mümkün olmayacaktır. Çocuğun okur-yazar olmadığı durumlarda ise devreye resimli kitaplar giriyor. İşin içine çizim ve görseller, renkler, sayfa ve yazı boyutları, dilin yaş grubuna uyumu gibi çok daha fazla faktör katılıyor. Burada ebeveyne önerimiz güvendiği kitapçı ile işbirliği içinde hareket etmesi ve resimli kitabın tamamını okuyarak seçmesi olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“BU ÇOCUKLARI KORUMAK DEĞİL, YALNIZCA YALAN SÖYLEMEKTİR”

Son zamanlarda içeriği denetlenmemiş çocuk kitaplarının piyasaya sürüldüğünü iddia eden Oyardı, “Sıklıkla ‘çocuklar için zararlı hatta tehlikeli kitap var mı?’ sorusu karşımıza çıkıyor. Elbette var. Aklınıza gelenden farklı şeyler söylemeye çalışacağım. Çocukları hizaya çekmeye çalışan, onları kalıplara sokan, yaşadığımız dünyayı yok sayıp toz pembe bir dünya sunan, tabularla hareket edip konuşmayı yasaklayan kitaplar var. Ve bunlar çocuklarımız için zararlı kitaplar. Dünyada kar hırsıyla savaşlar çıkıyor, minicik bebekler karaya vuruyor ve siz bunu çocuklardan saklayarak onları koruduğunuzu düşünüyorsunuz. Bu çocukları korumak değil, yalnızca yalan söylemektir. Kötülük karşısında susup oturan büyük bir yetişkin toplamının önemsemediği kitaplar hakkında bu kadar detaylı davranıyor olması ise oldukça ilginç bir durum” şeklinde konuştu.

 

“İNSAN DUYGULARINI ALABİLDİĞİNE YAŞAMALI, ÇOCUKLAR DA ÖYLE”

Çocuklarla her konu hakkında konuşulabileceğine dikkat çeken Oyardı, “Savaş, ölüm, korku, dünya, yoksulluk… Burada dikkat edilmesi gereken şey bu konuların nasıl anlatıldığı ve konuşulduğudur. Çocuklarla Felsefe atölyelerinden birinde ‘öfke’ üzerine tartışırken çocukların genelinin ‘öfke’yi ‘kötü duygularımızdan’ biri olarak tarif ettiklerini fark ettim. Düşünsenize çocuğun içinde hissettiği bir duygu var ve bu duygu kötü. Tartışmamızın sonunda duygularımızın ‘kötü’ ya da ‘iyi’ olarak adlandırılamayacağını çözümlediler. Kötü ya da iyi olan davranışlarımızdı. İnsan duygularını alabildiğine yaşamalı, çocuklar da öyle. Yalnızca davranışlarını kontrol etmeyi öğrenmeliler. Çocuklarımıza onları özgür kılan, gizli mağaralara inebilen, yeni kapılar açabilen kitaplar okutmalıyız. Bunlar özgür kitaplar olmalı elbette. Çocuklar özgür kitaplarla dipsiz mağaralara da inerler, ejderha sırtında bulutlara da çıkarlar, Everest’ten daha yüksek tepeler bulup tırmanırlar… İyi edebiyat çocuğa bunları yaptırabilen edebiyattır. İyi kitap da öyle” diye söyledi.

“ÖZGÜRLÜKTEN BAHSEDERKEN SANSÜRÜ SAVUNMAK GİBİ BİR HATAYA GÖTÜRÜR BİZLERİ”

Son dönemde sosyal medyada içerisinde tecavüz, taciz, katliam gibi nüvelerin yer aldığı ve açıkça anlatıldığı metinlerin karşılarına çıktığını kaydeden Oyardı, “Bunlara kitap demek doğru olmaz. Ancak bütün bu metinleri denetleyecek bir otorite aramak daha yanlış bir durum. Bunun sonucu ancak sansüre çıkar. Özgürlükten bahsederken sansürü savunmak gibi bir hataya götürür bizleri. Çocuklarının böyle metinlerle karşılaşmasını istemeyen ebeveynlerin yapması gereken çok basit. Nasıl güvendiği manavdan, marketten, kasaptan alışveriş yapıyorsa aynı şekilde şehrindeki bağımsız kitapçısına güvenmeli, danışmalı ve çocuğu ile birlikte o kitapları okumalı” diye sözlerini tamamladı.

 


Etiket: çocuk, kiatp, eğitimhaberleri, mersin, mavidilçocukkitapevi, nişanmesutoyardı

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA