Büyükşehir Meclisinde Nükleer Tartışması!




Tarih: 10 Ağustos 2020 Pazartesi 18:26




Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde Gülnar’da yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali tartışmaları damga vurdu. HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, santrale karşı sözler sarf ederken, CHP’li Meclis üyeleri Tanrıverdi’ye destek verdi. AK Partili Meclis Üyeleri ise yatırıma karşı olunduğunu savunarak, CHP’lilerin eleştirisine tepki gösterdi.

Haber-Gencay OLCAN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, 2020 Yılı Ağustos Ayı Olağan Toplantı Döneminin 1. Birleşim Toplantısı’nı Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirdi. Kongre ve Sergi Sarayında yapılan toplantıya Gülnar’da yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali tartışmaları damga vurdu. Komisyonlara havale edilen konular arasında yer alan Akkuyu NGS ile ilgili enerji nakil hatları ilintili bazı imar uygulamaları ile ilgili maddelerin görüşülmesi üzerine söz alan HDP’li Ali Tanrıverdi, Akkuuyu NGS’bib yıllardır Türkiye’de ve dünyada tartışılan bir konu olduğunu söyleyerek, “Bu nükleer santral hakkında bir kimyacı olarak sizlerle bazı şeyler paylaşmak istiyorum. Gelen öneri 68 bin metrekarelik bir tarım ve orman alanının elektrik tarafları için işaretlenmesi anlamına geliyor. 68 bin metrekarelik alanın yok edilmesini öngörüyor. Geçen yılda buna benzer bir işaretlenme yapılmıştı o zaman da karşı çıkmıştık. Akkuyu NGS’yi yapan bir Rus şirketidir. Bu sözleşme dünyada bir ilktir. Çünkü yap-işlet-sahip ol deniliyor. Sahip ol ne demek?  Gülüyoruz ama acınacak bir durum var. Benim sözlerim güven vermiyor ise adı geçen şirketin sayfasına girin. Sahip ol yazın. Sahip ol çok tehlikeli bir şey. Belki farkında değiliz ama çok tehlikeli. Rosatom şirketi nedir? Geçmişi de çok sağlam değil. Ne yapmış bu şirket? İran’da böyle bir girişimde bulunmuş 6 ay içinde reaktörün kalbi sirkülasyon pompaları var teknik kişiler bunu bilir, iflas etmiş. Hindistan’da bir deneme yapılmış ve 6 ay içinde patlamış bu şirket. Bulgaristan’da ihale aşamasına gelmiş ama ihale iptal edilmiş. Neden iptal edilmiş, ‘malzeme menşei belli değil’ diyerek” dedi.

“BU ATIKLARI YOK EDEMEZSİNİZ”

“Peki, Akkuyu’da ne yaptı bu şirket?” Diyen Tanrıverdi: sözlerini şöyle tamamladı: “Hepiniz basında izlediniz. İnşaat aşamasında çöktü. Yani böyle çok güveneceğiniz geçmişi olan bir şirket değil. Yine dünyada nükleer santraller kapatılıyor. Bugüne kadar dünyada 600 adet nükleer santral kapatıldı. Yani dünyada kapanan bir teknolojiyi Mersin gibi bir yerde bizim yeniden yaptırmamız tartışmayı beraber getiriyor. Santral 4 devre faaliyete geçer ise Türkiye’deki elektrik ihtiyacının yüzde 5’ini karşılaşacak, çok büyütmeyelim. Dünyada bu oran yüzde 6,8’dir ve gittikçe gerilemektedir. Onun için çok büyük bir ihtiyacı karşılıyor demek mümkün değil. Başka kaynaklar ile de bu yüzde 5 karşılanabilir. Akkuyu Ecemiş Deprem Fay Hattı’nın içerisindedir. Bunu uzmanlar söylemektedir ve her 200 yılda bir geçmişte deprem olduğu bilinmektedir. Ve uzun süreden beri deprem olmadığı için uzmanlar burada gaz sıkışması olduğu için deprem tehlikesi olan bir yerdir. En önemlisi en büyük riski atıkların depolanmasıdır. Atıkların depolanması çok risklidir, tehlikedir. İşte Beyrut bir kent olmaktan çıktı, yok oldu. Neden? Kimyasal atıklara yeteri kadar önem verilmemesi nedeniyle. Akkuyu ile ilgili sözleşmeyi defalarca inceledim. Çimento ile atıkların üstlerinin kapatılacağı söyleniyor, bu atıkları yok edemezsiniz. Çukurlara koyar, üstünü betonlarsınız ama zamanı gelince bu atıklar mutlaka çatlar. Bu kimyasal maddelerin riskini gren bir kimyacı, vatandaş olarak eğer Silifke ile Anamur arasında oturan bir vatandaş olsaydım şimdiden çocuklarımın, torunlarımın geleceği için burayı terk ederdim. Bence bu işaretlense de işaretlenmese de yürüyor gibi proje ama meclisimizin katkı sunması Mersinli yurttaş olarak, Mersin halkını temsil eden kişiler olarak şık olmayacağını, bunun bir vebali olacağını belirtmek isterim.” CHP’li Meclis üyeleri Tanrıverdi’ye destek verirken, AKP’li Meclis Üyeleri Mevlüt Ok ve İsmail Yerlikaya ise yatırıma karşı olunduğunu savunarak, CHP’lilerin eleştirisine tepki gösterdi.

“YARATACAĞI OLUMSUZLUKLARA BAKMAK LAZIM”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan anlaşmayı anımsatarak, “Meclisi veya bu işe muhalefet eden arkadaşlarımızın tamamını zan altında bırakacak yanlış bir değerlendirme oldu. Türkiye’de enerji açığına karşı yapılacak yatırımlara karşıymışız gibi bir hüküm verdiniz. Hepimiz ülkede yatırımın olmasını istiyoruz. Ama yatırım yaparken ülkemiz koşullarına özellikle çevreyi ilgilendiren konularda hassasiyetle bu yatırımların yapılmasını bizler istiyoruz. Burada yapılacak işlemlerin bize, çevremize ve kentimize yaratacağı olumsuzluklara bakmak lazım. Kavramlar yanlış kullanılıyor. Nükleer güce sahip olmak farklı, nükleer santrale karşı olmak farklı bir şeydir. Bizim Türkiye olarak aslında demode olmuş enerji nakil hatlarının yenilenmesi halinde elektrikteki kaçak oranı yüzde 20 önlenebilir. Bunlar çok geniş tartışılacak konular. Ben nükleer teknolojiye karşı değilim. Tıpta da ziraatta da enerjide de kullanılıyor. Bu çok geniş tartışma götüren bir alan. Buradaki temel konu daha önce yapımına başlanan Akkuyu NGS ile ilgili enerji nakil hatları ilintili bazı imar uygulamaları ile ilgili” şeklinde konuştu.

 

GÜLTAK: “GELİN BUNUN EN İYİ TEKNOLOJİSİ NE İSE BUNUN KARARINI HEP BERABER ALALIM”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise yaptığı konuşmada, rüzgar gülünü, diğer yenilenebilir enerjilerini desteklediklerini kaydederek, “Gelişen, ekonomisi büyüyen bir ülkeyiz. Herkesin rekabet etmesi gereken bir ülkeyiz. Biz eğer bu planlamaları yapmazsak 20-30 yıl sonra Türkiye’de enerji açığı olacak. Gelin hep beraber planlayalım. Mut’ta dünya kadar enerji paneli var, üretim yapılıyor. Planlama yapmazsak, enerji sıkıntısı çekmek istemiyorsak bu plan ile olur. Duygusal bakmakla olmaz, aksi takdirde sanayicimiz, çiftçimiz dünya ile rekabet edemez. Gelin bunun en iyi teknolojisi ne ise bunun kararını hep beraber alalım. Ankara’ya gidelim. Yok demek ayrı bir şey çözüm üretmek ayrı bir şey” ifadelerini kullandı.  Söz konusu iki teklif, komisyonun kabulü yönünde çıkan raporu doğrultusunda meclise geldiği haliyle Cumhur İttifakı’nın oy çokluğuyla kabul edildi.


Etiket: Mersin, mersinhaber, mersingündem, akdeniz, mezitli, toroslar, tarsus, erdemli, anamur, silifke

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA