Kıvanç: “Türk tekstil sektörünün üretim kapasitesi ile ön plana çıkacağına inanıyorum”




Tarih: 18 Haziran 2021 Cuma 13:39




Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından düzenlenen 9. ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması ödül töreni, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) merkez binasında gerçekleşen törende dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Yarışmanın Yürütme Kurulu Başkanı Kıvanç, “Türk tekstil sektörünün en önemli avantajları olan hızlı teslimat, hedef pazarlara yakınlık, teknik alt yapı, deneyim, geniş ürün yelpazesi, üretim ve tasarım kapasitesi ile ön plana çıkacağına inanıyorum" dedi.

Haber – Barış Köksal

ATHİB tarafından AKİB binasında gerçekleşen ödül töreninde, özgün tasarımlar geliştirmek, uluslararası tekstil pazarında etkin olmak ve modayı belirleyen ülkeler arasında yer almak amacıyla bu yıl 9’uncusu gerçekleşen Dokuma Kumaş Tasarım Yarışmasında finale kalan 10 yarışmacıdan dereceye girenler, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) merkez binasında düzenlenen törenle belirlendi. Perşembe günü gerçekleşen etkinlik, saat 14.30’da ATHİB’in 2020 Yılında En Fazla İhracat Yapan Firmaları Ödül Töreni, saat 16.00’da ise 9. ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması ödül töreni olarak devam etti. Törene, ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı ve TİM Başkan Vekili Zeki Kıvanç, ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan, ATHİB üyeleri, jüri üyeleri ile finale kalan yarışmacılar katıldı. Pandemi nedeniyle sınırlı katılımın olduğu törende, finale kalan 10 yarışmacıdan dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

“COVİD-19, DÜNYA DÜZENİNDE YENİ DENGELERİN OLUŞMASINA NEDEN OLDU”

9. ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, törende yaptığı konuşmada, 2020 yılı Ekim ayında final gecesini yapmayı planladıkları yarışmayı pandemi nedeniyle ertelemek zorunda kaldıklarını ve ödül törenini bugün gerçekleştirdiklerini belirtti. Küresel ekonomiyi fazlasıyla sarsan ve tüm sektörlerde tedarik zincirlerinin, üretimin, arz ve talebin yönünü bir anda değiştiren Covid-19’un, dünya düzeninde yeni dengelerin oluşmasına neden olduğunun altını çizerek, “Moda sektöründe de 2008’den bu yana görülen en kötü kriz yaşanıyor. Öyle ki, bu kriz bittiğinde, Avrupa ve Amerika’daki moda markalarının yüzde 80’inin finansal açıdan zor durumda olacağı tahmin ediliyor. Krizi atlatmaya çalışırken sektördeki tüm oyuncular ise geleceğe dair de öngörülerde bulunmaya çalışıyorlar. Türk tekstil sektörü ise bu noktada en önemli avantajları olan hızlı teslimat, hedef pazarlara yakınlık, teknik alt yapı, deneyim, geniş ürün yelpazesi, üretim ve tasarım kapasitesi ile ön plana çıkacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“TÜRK TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN PAYINI ARTIRMASI İÇİN REKABET ŞARTLARINI SAĞLAMASI GEREKİYOR”

Türk tekstil sektörünün dünya ihracatında önemli üretici ülkeler arasında olduğunu vurgulayan Kıvanç, “Dünya tekstil sektöründeki ciddi rekabet ortamında Türk tekstil sektörünün payını artırabilmesi ve söz sahibi olabilmesi için rekabet şartlarını sağlaması gerekiyor. Türk tekstil sektörünün rekabetçi olması ancak sektörün teknoloji düzeyinin, eğitilmiş insan kaynağı, ar-ge ve inovasyon kapasitesinin artırılması, tasarımla ve marka ile mümkün görünmektedir” dedi.

“ARTIK DEV ÜRETİM TESİSLERİ KURMAK YETERLİ DEĞİL”

Pandeminin neden olduğu krizi ve sektörün ihtiyaçlarını doğru okuyup yenilikçi tasarımlar ile global pazardaki payın daha da artırılabileceğine işaret eden Kıvanç, “İşte bu sebeplerden dolayı 10 senedir ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışmasını düzenliyoruz. Artık dev üretim tesisleri kurmak yeterli değil. Bu fabrikaların ürünlerinin, tüketici tercihlerine göre tasarlanmasını ve üretilmesini sağlamak gerekiyor. Bunun için de özgün tasarımlar yapan, tüketiciyi tanıyan, onun ruhuna dokunmasını bilen tasarımcılara ihtiyaç var. ATHİB olarak bu yarışma ile tasarım kültürünün güçlenmesine yardımcı olacak tasarımcı adayları ve tasarımcılara kendilerini ifade etme şansı veriyoruz. ATHİB olarak amacımız, başta ihracatçı firmalar olmak üzere, bölgemizdeki tekstil sektöründe yer alan tüm firmaların tasarım kültürünü benimsemeleri ve dünya rekabet ortamındaki değişim hareketinde yer almalarını sağlamaktır. Bu amaçla gerçekleştirilen organizasyon kapsamında geçtiğimiz 8 yılda 7 öğrencimize, Ticaret Bakanlığımız desteğiyle yurt dışında iki yıl eğitim imkanı verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Bu tasarımcılar ortaya çıksın diye 9 yıldır bu yarışmayı düzenliyoruz. 9 yılda toplam 637 başvuru aldık. Bugüne kadar düzenlediğimiz 9 yarışmayla 100’ü aşkın tasarımcıyı sektörle buluşturduk. Firmalarımızda eğitim almalarını sağladık. 7 yarışmada dereceye giren tasarımcıları yurtdışında eğitime gönderdik. 8. ve 9. yarışmalarımızın derece alanlarına da Ticaret Bakanlığımız desteği ile yurtdışında eğitim imkanı verdik” ifadelerini kullandı.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNE VERİLDİ

Kıvanç, bu yılki yarışmanın birincisine, tasarım konusunda 2 yıl yurt dışında eğitim imkanı ve yabacı dil eğitim bursu sağlayacaklarını söyleyerek, “Bu yarışmanın birincisi 25 bin TL, ikincisi 20 bin TL, üçüncüsü 15 bin TL para ödülü kazanacak. Ayrıca finalistlerin tümüne, numune dokuma tezgahı hediye ediyoruz. Bunların yanında tüm finalistlerimizi, dünyanın en önemli tekstil fuarı olan Paris Premiere Vision Tekstil Fuarına götüreceğiz” dedi. Kıvanç’ın konuşmasının ardından yarışmada dereceye giren finalistler açıklandı. Bu yılki yarışmanın birincisi ‘Mere’ temasıyla Kübra Çolak olurken, ‘Kentsel Deneyim’ temasıyla Alper Okçu ikinci, ‘Korozyon’ temasıyla Yavuzhan Daşdemir de üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılara ödülleri katılımcılar tarafından verildi.


Etiket:

 
  GÜNCEL
 
 
  SOSYAL MEDYA

 
  GAZETEMİZ

 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. cukurovagazetesi.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. cukurovagazetesi.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA